Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Kirurgi vsadili prvi sintetični organ

R.B.
12. 07. 2011 10.03
6

Medicina že desetletja pozna umetne organe in razne druge dele telesa, vendar vsak tujek telo lahko zavrne, če pacient ne jemlje dragih zdravil. Vendar tudi slednja niso zagotovilo za normalno življenje po transplantaciji. Angleškim raziskovalcem pa je končno uspel veliki met!

Prvič v zgodovini so kirurgi uspeli človeku vstaviti popolnoma umetno tvorbo v telo, brez da bi jo organizem zavrnil. Ponavadi telo sproži protitelesa, potem ko zazna tujek v telesu, zato morajo operirancu še dolgo (včasih tudi celo življenje) dajati posebna zdravila, ki 'pretentajo' organizem. Pred kratkim pa so znanstveniki uspeli pretentati naravo brez uporabe dodatnih zdravil.

Gre se za pacienta iz Stockholma, ki je pri 36 letih dobil raka na sapniku (vhod iz požiralnika v pljuča). Prehod je bil zaradi neoplazmatskih sprememb popolnoma uničen in bolnik bi brez posega kmalu umrl. Tumor se je Eritrejcu, ki je študiral na Islandiji, tako razrasel, da je podrl strukturo sapnika in skoraj popolnoma zaprl dihalno pot.

V njegovem primeru ni bilo možnosti čakanja na nadomestni organ, saj bi trajalo predolgo in pacient bi po mnenju zdravnikov iz švedskega univerzitetnega medicinskega inštituta Karolinska kmalu umrl. Zdravniki so preučili možnost izvedbe nadomestnega organa v laboratoriju in angleški znanstveniki so v sodelovanju z ameriškimi uspeli vzgojiti novo tkivo.

Raziskovalci so glede na trirazsežnostne digitalne posnetke pacientovega sapnika oblikovali umetni sapnik iz naprednih plastičnih polimerov, ki pa bi jih telo kot take zavrglo. Zato so iz matičnih celic Eritrejca v posebni raztopini, polni hranil, vzgojili nove celice in jih začeli oblikovati v strukturo. Nato so v raztopino potopili izdelan sapnik, na katerega so se začele lepiti novonastale celice in popolnoma prerasle njegovo površino. Povrhnjica je postala živa mrena iz pacientovih celic.

Sapnik, prekrit s celicami, ki so jih vzgojili v umetnem okolju, je bil pripravljen na transplantacijo v vsega le dveh dneh in kmalu so ga vstavili namesto obolelega organa. Pacient se je že zbudil iz kome in se počuti dobro, predvsem pa lahko diha brez pomoči respiratorja. Telo se je izredno dobro odzvalo na 'tujek' in ga takoj prepoznalo kot svojega. Eritrejec naj bi se tako kmalu vrnil na univerzo.

Prihodnost umetnega gojenja organov je torej tlakovana, ne glede na nasprotovanje kritikov ustvarjanja umetnih živih bitij, ki gojenje organov enačijo s kloniranjem. Vendar raziskovalci zatrjujejo, da omenjeni posegi nimajo nobene zveze s kloniranjem in da samo poskrbijo za umetne organe, ki bi jih telo sicer samo 'vzgojilo' s svojimi celicami. Če bi to bilo seveda možno.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376