Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Sončna nevihta spremenila nebo!

S.R.
25. 10. 2011 10.16
24

Izbruh sončne energije, s tujko imenovan 'coronal mass ejection (CME), je 24. oktobra okoli osmih zjutraj po našem času zadel Zemljo. Udarec je močno vplival na Zemljino magnetno polje in zanetil močno geomagnetno nevihto.

Ko je na severno ameriško celino padla noč, se je po nebu razbohotil sij (aurora), ki je segal vse od kanadske meje do južnih držav ZDA. Navdušeni astronom Shawn Malone, ki je spodnjo fotografijo posnel na obali jezera Superior v Michiganu, je izjavil, da lepšega sija nad Ameriko ni videl že od leta 2004. Po njegovih besedah se je aurora ''razprostirala na vse strani neba.''
In res naj bi sij videli celo v precej južno ležečem Arkansasu. Brian Emfinger iz mesta Ozark je takoj, ko je na spletu videl opozorilo o sijih, stekel ven in zares ugledal auroro po celotnem nebu. Aurore so sicer opazili v več kot dvajsetih ameriških državah, med drugim v Alabami, Wisconsinu, Novi Mehiki, Tennesseeju, Missouriju, Illinoisu, Nebraski, Kentuckyju, Severni Karolini, Indiani, Oklahomi, Kansasu, Iowi, Marylandu, New Yorku, Ohiu, Coloradu, Minnesoti, Mainu, Michiganu, Oregonu, Arkansasu in Kaliforniji.
Mnogi opazovalci, še posebej tisti na skrajnem jugu, so sicer poročali o čisti rdeči barvi sija. Rdeče aurore se sicer občasno pojavljajo kot posledica geomagnetnih neviht. Nastanejo na okoli 300 do 500 kilometrih nad Zemljino površino, do sedaj pa jih znanstveniki še niso povsem razvozlali.
Nevihta se je sedaj sicer že umirila, a navdušeni opazovalci našega neba kljub temu še vedno pozorno opazujejo nebo in čakajo na morebitne aurore. Prav mogoče je, da bodo kakšen sij še ogledali, saj si Zemljino magnetno polje od nevihte še ni povsem opomoglo.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376