Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Bi obiskali jezero okostnjakov?

U.K.
31. 03. 2011 10.01
5

Jezero Roopkund v Indiji je eno najlepših, a tudi najbolj skrivnostnih območij na svetu. Predvsem zaradi tega, ker je leta 1942 čuvaj parka ob obali našel prek 400 okostnjakov.

Zakaj so ti ljudje umrli, zaenkrat ostaja skrivnost, seveda pa obstaja mnogo teorij. Mnogi verjamejo, da je šlo za nekakšno ritualno žrtvovanje, ki so ga izvedli kar ti ljudje sami. Drugi verjamejo, da je šlo za epidemijo.

Najbolj prepričljiva teorija govori, da je smrt prišla od zgoraj. Ljudi naj bi namreč ubila toča. Po prvem datiranju so ugotovili, da naj bi ti ljudje umrli nekje okoli 14. stoletja. Vendar so poznejše raziskave pokazale, da so okostja še precej starejša. Kot kaže, so ti ljudje umrli nekje okoli leta 850 našega štetja. Žrtev naj bi bilo okoli 600 in po DNK-raziskavah naj bi šlo za različne 'narodnosti'.

Na lobanjah so našli poškodbe, ki bi jih lahko ustvarila toča. Jezero se namreč nahaja v Himalaji, 5.029 metrov nad morjem, kjer ni nikakršne zaščite. Če je vzrok smrti v resnici toča, pa je pravzaprav še bolj skrivnosten namen te nenavadne odprave, saj mimo jezera niso vodile trgovske poti in vsaj kolikor vemo, ljudje, razen izjemno lepe pokrajine, niso imeli vzroka, da bi potovali po teh področjih.

Prav zaradi teh kosti je jezero relativno popularna destinacija za vse tiste popotnike, ki iščejo adrenalinske užitke in nekaj bolj neobičajnega.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497