Moskisvet.com
Budilka

Zdravje

Zvok budilke pomembno vpliva na naše dnevno počutje

A.P.
09. 02. 2020 06.00
0

Budilka je za mnoge nujno zlo. Se zjutraj zbudite ob glasbi ali vas pokonci vrže predirljiv alarm? Ste vedeli, da lahko zvok, ki vas prebuja, pomembno vpliva na to, kako zaspani in nerodni ste čez dan?

Študija univerze RMIT namreč ugotavlja, da lahko melodično bujenje – torej ob prijetnih zvokih – poveča našo pozornost, medtem ko so raziskovalci odkrili povezavo med neprijetnim jutranjim alarmom in jutranjo zaspanostjo. Presenetljiva ugotovite je pomembna predvsem za tiste, ki morajo biti kmalu po prebujanju že zbrani in prisebni.

Prisegate na dobro staro budilko ...
Prisegate na dobro staro budilko ... FOTO: Shutterstock

Avtor raziskave, doktorski raziskovalec Stuart McFarlane, je pojasnil, da je jutranja zaspanost oz. t.i. spalna inercija – gre za občutek omotičnosti in okornosti takoj po prebujanju – resen problem. ''Če se ne zbudimo na prav način, lahko zaradi tega slabše opravljamo delo več ur, kar je povezano s številnimi resnimi poškodbami.''

12 korakov do boljšega spanca
Preberi še
12 korakov do boljšega spanca

''Pričakovali bi, da 'bip, bip' zvok izboljša pozornost, a naši podatki kažejo, da jo melodični zvok budilke, kar je nepričakovano,'' pojasnjuje McFarlane. ''Čeprav so potrebne dodatne raziskava, s katerimi bomo našli kombinacijo melodije in ritma, ki bo učinkovala najbolje, je pomembno spoznanje, da ima lahko izbira zvoka oz. tona budilke resne posledice.''

... ali pametni telefon?
... ali pametni telefon? FOTO: Shutterstock

V raziskavi je sodelovalo 50 udeležencev, ki so sporočili, kakšen zvok budilke jih zbuja in ocenili stopnjo zaspanosti in raven pozornosti, strokovnjaki pa so podatke primerjali s standardnimi vzorci spalne intercije. ''Izsledki študije so izjemno pomembni, saj tudi Nasini astronavti poročajo o negativnih posledicah spalne intercije na njihovo delo na Mednarodni vesoljski postaji,'' pojasnjuje soavtor raziskave profesor Adrian Dyer. ''Menimo, da oster zvok zmoti oziroma zmede naše možganske aktivnosti ob prebujanju, medtem ko bolj melodični zvoki (za primer navede skladbi Good Vibrations skupine Beach Boys in Close to Me skupine The Cure, op. p.) lahko pomagajo pri prehodu v budno stanje. Če bomo bolje razumeli povezavo med zvokom in budnim stanjem, je to znanje mogoče uporabiti na številnih področjih, posebej pri spancu koristni tehnologiji in umetni inteligenci,'' dodaja Dyer.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376