Moskisvet.com
Zdravniški pregledi pri 40. letom

Zdravje

Zdravniški pregledi, ki bi jih moral opraviti vsak moški, preden dopolni 40 let

A.P.
24. 09. 2021 05.00
0

Kateri so tisti zdravniški pregledi, ki bi jih moral vsak moški opraviti, preden dopolni 40 let? Dejstvo je, da je v različnih obdobjih življenja priporočljivo opraviti določene zdravniške preglede. Preventiva je namreč boljša od kurative. Dejstvo pa je, da moški neradi hodijo k zdravniku. Tja jih je treba vleči s konji, še ko so bolni, kaj šele, ko gre za preventivne preglede. A proaktivnost nam lahko prinese prav to. Manj obiskov zdravnika.

Če opravimo nekatere zdravniške preglede za resne in manj resne bolezni, se lahko izognemo marsikateremu bodočemu izletu k zdravniku.

5 stvari, ki jih za svoje zdravje lahko storite že danes
Preberi še
5 stvari, ki jih za svoje zdravje lahko storite že danes

Kako pomembni so zdravniški pregledi, je odvisno predvsem od starosti in spola, kakšne bolezni krožijo v družini ipd. Zdravniški pregledi so zato več kot dobrodošli. Omogočajo pravočasno odkritje bolezni, kot tudi morebitni zgodnji začetek zdravljenja, ki lahko prepreči marsikateri zaplet in zmanjša stopnjo tveganja.

Moški do 40. leta starosti naj bi po priporočilih strokovnjakov vsaj enkrat letno obiskali zobozdravnika, se na dve do tri leta odpravili na preverjanje krvnega pritiska, sladkorja in splošnega zdravja ter vsakih pet let dali preveriti raven holesterola v krvi. In ker smo zaradi pogosto nezdravega in stresnega načina življenja vse bolj izpostavljeni tveganjem za nastanek določenih bolezni, so ti zdravniški pregledi še toliko pomembnejši in se jim ne gre izogibati, če se imate vsaj malo radi.

Zaradi tega se ne bi smeli tuširati vsak dan, ampak ...
Preberi še
Zaradi tega se ne bi smeli tuširati vsak dan, ampak ...

V nadaljevanju preverite, katere zdravniške preglede bi moral opraviti vsak moški pred dopolnjenim 40. letom starosti.

Zdravniški pregled: raven holesterola v krvi

Holesterol je v človeškem telesu nepogrešljiv, težave pa se pojavijo, ko ga je preveč. Normalen nivo holesterola v krvi je pod 200 mg/dL, povečan pa nad 200 mg/dL. Slednji predstavlja tveganje za arteriosklerozo, ki je lahko prikrita več desetletij in povzroča težave krvnega obtoka.

Holesterol je eden od dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.
Holesterol je eden od dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja. FOTO: Dreamstime

Raven holesterola odražata predvsem dve vrsti lipoproteinov, LDL – to so lipoproteini majhne gostote, ki vsebujejo beljakovine in veliko holesterola – pa je tisti ''zlobni dvojček'' (njegovo nasprotje je koristni in zaščitniški holesterol HDL), ki poveča tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Splošno znano je, da so moški bolj izpostavljeni tveganju za razvoj srčno-žilnih obolenj kot ženske, holesterol pa ima pri tem pogosto zelo veliko vlogo.

Zdravniški pregled: krvni tlak

Zvišan krvni tlak (tudi arterijska hipertenzija) povzroča bolezenske spremembe žilne stene. Ta bolezen prizadene arterije po celem telesu, ključna pa je za organe, ki imajo najbogatejšo prekrvavitev. To pa so srce, možgani in ledvice.

Sladkorna bolezen tipa 2 močno zaznamuje naše življenje.
Sladkorna bolezen tipa 2 močno zaznamuje naše življenje. FOTO: Dreamstime

Pri odraslem človeku hipertenzija pomeni, da je sistolični tlak višji oz. enak 140 mmHg (mililitrom živega srebra), diastolični pa višji oz. enak 90 mmHg. Z zvišanim krvnim tlakom se v primerjavi s človekom z normalnimi vrednostmi krvnega tlaka do štirikrat poveča možnost nastanka koronarnih srčnih bolezni in do sedemkrat možganske kapi.

Zdravniški pregled: krvni sladkor

Sladkorna bolezen oz. diabetes je sklop različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Ste vedeli, da ima več kot 100.000 Slovencev zvišan krvni sladkor? Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša oblika diabetesa in se večinoma pojavlja pri starejših osebah. Povprečna starost ob odkritju je namreč 55 let.

Pazite na količino sladkorja, ki jih užijete dnevno.
Pazite na količino sladkorja, ki jih užijete dnevno. FOTO: Dreamstime

A kot marsikatera bolezen, se tudi ta prikrade potihoma in počasi. Šele po več letih se namreč krvni sladkor zviša do stopnje, da povzroča žejo, obilno in pogosto odvajanje vode ter počasno hujšanje kljub nespremenjenim prehranjevalnim navadam. Za oceno ravni krvnega sladkorja zdravniki uporabljajo podatek o glikiranem hemoglobinu A1c, ki je beljakovinsko barvilo v rdečih krvničkah, na katerega je lahko vezan krvni sladkor. Normalna vrednost glukoze v krvi (mmol/l) je od 3,6 do 6,2, več kot 7,1 pa kaže na sladkorno bolezen.

Zdravniški pregled: okulistični pregled

Redne kontrole vida so zelo pomembne ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje. Oko je namreč najpomembnejše človeško čutilo. Z njim sprejmemo kar 70 odstotkov vseh informacij iz okolice.

Vid je ključno čutilo.
Vid je ključno čutilo. FOTO: Dreamstime

S pregledi se lahko pravočasno izognete nevšečnostim povezanih s poslabšanjem vida (npr. glavoboli), mogočim pojavom bolezenskih stanj in drugih motenj vida.

Zdravniški pregled: preventivni pregled prostate

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi v Sloveniji. Zanj je značilno, da raste počasi. Resda večinoma prizadene starejše moške, toda zavedati se je treba, da lahko pri raku prostate od nastanka bolezni do kliničnih znakov mine od 9 do 17 let, do oddaljenih zasevkov pa še dodatnih 5 do 7 let.

Težave s prostato doletijo številne moške.
Težave s prostato doletijo številne moške. FOTO: Dreamstime

Preventivni pregledi so neinvazivni, diskretni in neboleči. In kaj sploh je prostata? Prostata je moška spolna žleza, ki lahko sčasoma odločilno vpliva na kakovost življenja. Zato je še kako pomembno, da se zavedamo, da je skrb za prostato zelo pomembna, saj lahko bolezni kot sta vnetje in rak, preprečimo.

Zdravniški pregled: testiranje na HIV

HIV je retrovirus, ki napada človeški imunski sistem, torej našo zaščito pred okužbami in boleznimi. Ob pravočasni diagnozi je obvladljiva bolezen, nezdravljena okužba pa vodi v razvoj AIDS-a, ki je končna razvojna stopnja okužbe z virusom HIV. Tedaj se telo ne more več braniti pred okužbami, saj ima uničen obrambni sistem.

Testiranja na HIV lahko opravite tudi anonimno.
Testiranja na HIV lahko opravite tudi anonimno. FOTO: Dreamstime

HIV se nahaja v telesnih tekočinah, prenaša pa z nezaščitenimi spolnimi odnosi in souporabo pripomočkov za injiciranje drog. Testiranje se priporoča vsem spolno aktivnim posameznikom, parom na začetku ali na katerikoli točki v zvezi ter v kakršnikoli obliki odnosa. Pri testiranju poleg krvi posameznik izpolni tudi vprašalnik s specifičnimi vprašanji, na testiranje pa greste lahko anonimno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492