Moskisvet.com
Zdravila

Zdravje

Zdravila, ki vam lahko resno škodijo

Su.S.
19. 02. 2020 17.53
1

Jemanje nekaterih zdravil ima lahko grozljive posledice na vaše zdravje in počutje. Preberite, katerim bi se morali izogniti v širokem loku ali se, če je le mogoče, zateči k alternativnim rešitvam.

Nesteroidna protivnetna zdravila

S pomočjo nesteroidnih protivnetnih zdravil lajšamo bolečine in zmanjšujemo vnetja, žal pa lahko resneje poškodujejo sluznico želodca in dvanajsternika. Poškodbe povzročijo še več bolečine, ki jih odpravljamo s še več nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, in znajdemo se v začaranem krogu. Uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil je tudi vzrok za nastanek sindroma prepustnega črevesja, želodčnih razjed, smrtno nevarnih krvavitev, poslabšanja simptomov astme in poškodb ledvic. Jemanje mora biti omejeno na kratek čas, bolj prijazne alternative pa so česen, aloe vera, ingver, kurkuma, žajbelj, hren, kapre in drugo.

Ali poznate stranske učinke zdravil, ki jih jemljete?
Ali poznate stranske učinke zdravil, ki jih jemljete? FOTO: Profimedia

Blokatorji želodčne kisline

Želodčna kislina je nepogrešljiva v človeškem telesu in ima poleg presnovne še eno pomembno funkcijo, in sicer uničuje slabe bakterije in preprečuje, da bi se te naselile v tankem črevesju in povzročile bolezenska stanja, kot je prepustnost ali SIBO oz. prekomerno razmoževanje bakterij v tankem črevesju, torej tam, kjer absorbiramo hrano. Proces je zaradi prisotnosti bakterij oviran, poleg tega pride do slabšanja strukture črevesja, alergij, avtoimunih bolezni, vnetij ter prepustnega črevesja. Če jemljete blokatorje želodčne kisline, je trikrat večja verjetnost, da boste zboleli za pljučnico, poleg tega vplivajo na prebavo proteinov, zaradi česar vaše telo ne dobi dovolj aminokislin, kar lahko privede do sarkopenije oz. upada mišične mase. Uživanje povezujejo tudi s pomanjkanjem magnezija, vitaminov C in D,  pa tudi z demenco in kronično ledvično boleznijo. Zaradi vseh stranskih učinkov naj jih ne bi uživali več kot dva tedna, naravna alternativa pa je pogostejše uživanje živil, ki delujejo protivnetno in blagodejno vplivajo na želodec, to so grenivka, kalčki brokolija, med manuka, mastika, slezov čaj in sok aloe vere. Poleg tega pijte dovolj vode, predvsem pred jedjo, hrano dobro prežvečite, izogibajte se sladkim jedem in se ne prenajedajte.

Brez njih včasih ne gre, a velja previdnost
Brez njih včasih ne gre, a velja previdnost FOTO: Profimedia

Širokospektralni antibiotiki

Dejstvo je, da so antibiotiki rešili življenja milijonov ljudi, a širokospektralni imajo lahko izredno negativen vpliv na vaše zdravje. Kot pove že ime samo, lahko uničijo več vrst bakterij, oziroma ozdravijo več bakterijskih okužb, zato jih zdravniki predpisujejo tudi v primerih, ko ne poznajo pravega povzročitelja določene okužbe. Žal pa širokospektralni antibiotiki uničijo tudi koristne mikrobe v našem črevesju in dolgi dve leti traja, da se stanje normalizira. Ko zaužijemo širokospektralne antibiotike, torej pride do sprememb v črevesni flori, zato je naše telo v vojnem stanju in prične kopičiti maščobe, da bi imele celice imunskega sistema dovolj energije za delovanje, kar pomeni, da se obenem tudi redimo. Če torej niste v smrtni nevarnosti, pomislite na zdravju bolj prijazni alternativi, kot sta bosvelija in lubje bele vrbe.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376