Moskisvet.com
Jogurt

Zdravje

Zato bi morali jogurt uživati vsak dan

M.S.
15. 11. 2022 05.00
0

Jogurt je lahko prebavljiv in zdrav, spodbuja prebavo in preprečuje razvoj slabih baterij. Je bogat vir kalcija, beljakovin, vitamina B in ključnih mineralov, kot so kalij, fosfor in magnezij. Če vas to ni prepričalo o njegovi koristnosti za zdravje in zakaj bi ga morali uživati redno, vas bo morda naslednji razlog, zakaj bi ga morali dodati na svoj dnevni jedilnik.

Uživanje jogurta naj bi zaviralo nastanek raka na pljučih, ki je eden vodilnih vzrokov smrti na svetu. Čeprav ga najbolj pogosto povzroča kajenje, petina ljudi, ki zbolijo za tovrstno obliko raka, nikoli ni kadila. Prizadene različne skupine ljudi, med njimi nekadilce in mlade. Kot je pokazala nedavno raziskava, objavljena v strokovni publikaciji JAMA Oncology, obstaja povezava med uživanjem jogurta, vlakninami in manjšo verjetnostjo, da pride do nastanka te bolezni pri tistih, ki so iz katerega koli razloga – na pojav pljučnega raka vplivajo še številni drugi dejavniki, kot so geni in okolje, ne le navade, kot je kajenje – ogroženi oz. podvrženi nastanku pljučnega raka.

Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci
Preberi še
Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci

Analiza temelji na desetih študijah, opravljenih v ZDA, Evropi in Aziji, in je vključevala okoli 1,4 milijona ljudi. Strokovnjaki so preučili 18.822 primerov pljučnega raka in dejavnike tveganja, kot je kajenje. ''Rezultati tega opazovanja niso tako natančni kot naključna vzorčenja in slepe študije, ponudijo pa nam pomembne informacije," pojasni torakalni kirurg dr. Brian Mitzman.

Jogurt je super prigrizek, vsebuje namreč veliko beljakovin, ki so pomembne za močne mišice in kosti.
Jogurt je super prigrizek, vsebuje namreč veliko beljakovin, ki so pomembne za močne mišice in kosti. FOTO: Shutterstock
Zaradi tega raka lahko ostanete brez spolnega uda
Preberi še
Zaradi tega raka lahko ostanete brez spolnega uda

Rezultati študij so pokazali, da je uživanje jogurta in vlaknin povezano z manjšim tveganjem za nastanek pljučnega raka. Pri ljudeh, ki redno uživajo jogurt, obstaja pribl. 19 odstotkov manjša verjetnost, da zbolijo za tem rakom. Tisti, ki so zaužili veliko vlaknin, pa imajo pribl. 17 odstotkov manj možnosti za razvoj pljučnega raka. Razveseljivo je dejstvo, da že majhne količine delujejo kot zaščita. Na tovrstne koristi za zdravje so namigovale že številne druge študije, ki so pljučnega raka povezovale z uživanjem jogurta in vlaknin ali njune kombinacije, ki pa so bile tako ali drugače pomanjkljive oz. niso bile klinično preizkušene in ni bilo mogoče zagotovo potrditi povezave.

O HPV z dr. med., spec. krg. Urško Kogovšek: ''Stigmatizacija analnih spolnih odnosov je neumnost, ki izvira iz nevednosti''
Preberi še
O HPV z dr. med., spec. krg. Urško Kogovšek: ''Stigmatizacija analnih spolnih odnosov je neumnost, ki izvira iz nevednosti''

Zagotovo pa je, da ima uživanje jogurta in vlaknin pozitivne učinke na naše zdravje. Jogurt je namreč poln kalcija, vitamina B in D ter drugih hranil. Največje tveganje za pljučnega raka imajo kadilci ali nekdanji kadilci. ''Največ, kar lahko storite za svoj zdravje, če kadite, je, da nehate kaditi, ne da uživate več vlaknin in jogurta, medtem ko še naprej kadite, razlaga dr. Kevin Sullivan iz Inštituta Northwell Health Cancer. Dodajanje jogurta k vaši dieti mora biti dodatek, ne prva linija obrambe, poskrbite pa, da kupite pravi jogurt in ne tistega, ki mu je dodanega veliko sladkorja. Če želite izbrati najbolj zdravo obliko jogurta, uživajte grški jogurt, ki ima zaradi posebne pridelave dvakrat več beljakovin kot navadni jogurt.

10 bolezni, ki še posebej ogrožajo moške
Preberi še
10 bolezni, ki še posebej ogrožajo moške

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328