Moskisvet.com
Ogljikov monoksid

Zdravje

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali kako prepoznati najpogostejši vzrok smrti zaradi zastrupitve?

M.S.
06. 02. 2024 04.46
0

Ogljikov monoksid je plin brez vonja, okusa in barve, ki ne draži, zato je toliko bolj nevaren.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Imate težave z vrtoglavico? Ta spremlja številne bolezni
Preberi še
Imate težave z vrtoglavico? Ta spremlja številne bolezni

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom – kemijski simbol zanj je CO – posebej pozimi žal niso tako redek pojav predvsem zato, ker gre za plin brez vonja, barve in okusa. Kako torej prepoznati zastrupitev? Do največ zastrupitev z ogljikovim monoksidom pride v času kurilne sezone, a primera, kot sta na primer čiščenje posledic poplav v Črni na Koroškem in zastrupitev sinčka Bodeja Millerja, kažeta na to, da nesreča nikoli ne počiva.

Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?
Preberi še
Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?

Ogljikov monoksid se sprošča pri nepopolnem oz. nepravilnem gorenju. Sprošča se med izgorevanjem v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva oz. snovi, ki vsebujejo ogljik, kot so kurilno olje, les, utekočinjen plin, naravni plin, bencin, nafta, parafin, premog in oglje. Kadar mu je človek izpostavljen prekomerno, CO zmanjša sposobnost telesa absorbiranja kisika, kar ima lahko resne in tudi usodne posledice za tkiva, saj povzroča hipoksijo le-teh. Ogljikov monoksid se začne z vdihavanjem namesto kisika vezati na hemoglobin in tako kopičiti v krvi. Zaradi tega kisik ne more doseči tkiv in organov, zato začnejo odpovedovati. V zaprtih prostorih uhaja običajno zaradi nepravilnega delovanja ali montaže grelnih teles.

''Ogljikov monoksid se lahko v prostor sprošča pri pečeh, ki delujejo na kurilno olje, les, bencin, oglje in premog, pri delovanju ogrevalnikov vode, generatorjev, med gorenjem ognja v kaminu in ognjiščih. Pri pravilnem delovanju se OH v ozračje ne sprošča v nevarnih količinah, če pa naprave niso primerno vzdrževane oz. ne delujejo pravilno in se uporabljajo v zaprtih in neprezračenih prostorih, se lahko nivo ogljikovega monoksida dvigne do nevarnih vrednosti.''

Kakšni so simptomi zastrupitve?

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom lahko zares potrdimo le z merjenjem ravni plina v krvi. Pri blagi zastrupitvi imajo posamezniki neznačilne težave, kot so slabost, glavobol (najpogostejša simptoma), utrujenost, omotičnost, bruhanje in oslabelost, poslabšajo se tudi že razvite bolezni. V primeru dlje časa trajajoče zastrupitve glavobol postaja vse močnejši, zastrupljena oseba pa postopoma postane zaspana in zmedena, prihaja tudi do motenj pri mišljenju in motenj vida, medtem ko srce začne pospešeno biti. Med manj značilne simptome sodijo poslabšanje vida, težave z osrednjim živčevjem in bolečine v abdomnu. Sledita izguba zavesti in krči, v skrajnem primeru tudi smrt. Simptomi so poleg časa izpostavljenosti oz. vdihavanja plina odvisni tudi od tega, koliko ogljikovega monoksida se je vezalo na hemoglobin v krvi.

Kako ohladiti stanovanje brez klimatske naprave?
Preberi še
Kako ohladiti stanovanje brez klimatske naprave?

Glavobol in slabost se pojavita, ko raven ogljikovega monoksida znaša med 10 do 20 odstotki, ko preseže to raven, pa nastopijo rahla omotičnost, vrtoglavica, slabša razsodnost, splošna utrujenost in težave s koncentracijo. Ko nivo preseže 30 odstotkov, se pojavijo zmedenost, bolečine v prsih in oteženo dihanje (dispneja). Kadar je odstotek še višji, lahko bolnik pade v nezavest, doživi napade in pride do zadušitve. Ko odstotek preseže 60 odstotkov, zastrupljenec pade v komo, odpovejo mu dihala in nastopi smrt. Če pride do hude, a ne usodne zastrupitve, se lahko čez nekaj dni pojavijo demenca, nevropsihiatrične motnje in poškodbe možganov.

Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?
Preberi še
Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?
Javljalnik ogljikovega monoksida je v stanovanjskih objektih v Sloveniji obvezen od leta 2017.
Javljalnik ogljikovega monoksida je v stanovanjskih objektih v Sloveniji obvezen od leta 2017. FOTO: Dreamstime

Bolj so zastrupitvi izpostavljeni dojenčki, še nerojeni otroci, kadilci, osebe z respiratornimi težavami, anemijo in kroničnimi obolenji srca. Do zastrupitve nujno ne pride hitro, saj se stanje pri bolj blagih oblikah zastrupitve slabša ob vstopu in izstopu v zastrupljen prostor. Če oseba kaže znake zastrupitve, čimprej poiščite zdravniško pomoč, zastrupljenec pa naj do tedaj čim bolj miruje. K sreči nas danes varujejo detektorji za merjenje koncentracije ogljikovega monoksida, ki so v Sloveniji v stanovanjskih objektih obvezni od leta 2017.

Kaj je 'feng fu' točka, ki lahko reši marsikatero težavo?
Preberi še
Kaj je 'feng fu' točka, ki lahko reši marsikatero težavo?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369