Moskisvet.com
Faze spanja

Zdravje

Zanimiva dejstva o spanju

A.P.
19. 03. 2021 06.00
0

19. marca obeležujemo dan spanja. Ta opozarja na problem motenj spanja in poudarja, kako pomembno je urejeno spanje, sicer osnovna človekova potreba oz. naravna fiziološka funkcija. Kot je pokazala nedavna raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Slovenci v povprečju spimo premalo. Med živimi bitji sicer največ časa spijo pande – v povprečju kar 22 ur na dan. Večino časa prespijo tudi netopirji (pribl. 20 ur), najmanj pa spijo žirafe, ki oko zatisnejo za manj kot dve uri na dan, pa še to ne v kosu, ampak spanec razdrobijo na nekajminutne dremeže.

Lanska raziskava NIJZ je pokazala, da dovolj dolgo spi le tretjina Slovencev. Kolikor velja priporočilo za odrasle – to je od 7 do 9 ur spanja dnevno – spi namreč le 33 odstotkov moških in 37 odstotkov žensk, starih od 18 do 74 let. Epidemija covida-19 je vnesla dodatne težave, saj veliko časa preživimo pred zasloni, torej izpostavljeni umetni svetlobi, veliko več časa pa smo preživeli v zaprtih prostorih.

Posledica pandemije covida-19 je tudi porast nespečnosti.
Posledica pandemije covida-19 je tudi porast nespečnosti. FOTO: Shutterstock

Somnologi z ameriške klinike Mayo govorijo celo o močno povečanem pojavu kronične nespečnosti, t. i."koronasomniji". Na Kitajskem se je v letu 2020 kronična nespečnost v splošni populaciji s 14,6 odstotka dvignila na 20 odstotkov, še hujše številke pa prihajajo iz Italije in Grčije, kjer se je nespečnost dvignila na 40 odstotkov, sporoča Center za motnje spanja.

Zakaj se faze spanja izmenjujejo in zakaj je REM tako nevaren?
Preberi še
Zakaj se faze spanja izmenjujejo in zakaj je REM tako nevaren?

Spanje je sicer nekaj, česar vsi ne le potrebujemo, ampak imamo radi, praktično vsak pa zase pravi, da ga nima dovolj.

Zanimiva dejstva o spanju

Ste vedeli, da starši dojenčkov v prvih dveh letih življenja izgubijo kar šest mesecev spanja? Samo v prvem letu po rojstvu otroka so lahko prikrajšani tudi za 700 ur spanja!

Premalo spanca vpliva ne le na vaše počutje, ampak vam lahko tudi skrajša življenje. Pomanjkanje spanca namreč veča apetit, kar vodi v dodatno uživanje sladkih in slanih živil ter večje količine zaužite hrane.

WHO nespečnost definira kot težave pri uspavanju oz. vzdrževanju spanja. Prav tako ga definira kot občutek neosvežujočega spanca, ki nastopi vsaj trikrat na teden in ga spremljata slabo počutje in manjša dnevna sposobnost.
WHO nespečnost definira kot težave pri uspavanju oz. vzdrževanju spanja. Prav tako ga definira kot občutek neosvežujočega spanca, ki nastopi vsaj trikrat na teden in ga spremljata slabo počutje in manjša dnevna sposobnost. FOTO: Dreamstime

 Za vse, ki se učite. Dokazano je, da spanje izboljša sposobnost pomnjenja novih informacij, zato se je je pred učenjem smotrno dobro naspati.

Kako si zapomniti sanje? S temi triki vam bo uspelo!
Preberi še
Kako si zapomniti sanje? S temi triki vam bo uspelo!

Če si želite zapomniti sanje, si ji zapišite takoj, ko se prebudite, saj v prvih petih minutah pozabimo okoli polovico vsega, kar smo sanjali, po desetih minutah pa večino (90 odstotkov).

Čeprav se morda zdi, da v vaših sanjah včasih nastopajo izmišljeni liki, temu ni tako. Vsi obrazi, ki jih vidite v sanjah, ste nekoč že videli oz. srečali, bodisi v živo, na fotografiji, spletu ali televiziji, pa če se jih spomnite ali ne.

Ste vedeli, da okoli 12 odstotkov ljudi ne sanja v barvah, ampak so njihove sanje črno-bele? Razmerje se je močno nagnilo na stran barvne "tehnike" s pojavom barvne televizije.

Kdaj v posteljo? Idealen čas za spanje je odvisen od tega, kdaj vstajate.
Preberi še
Kdaj v posteljo? Idealen čas za spanje je odvisen od tega, kdaj vstajate.

Kako sanjajo tisti, ki so od rojstva slepi? So njihove sanje prav tako "temne"? Ti sanje doživljajo preko drugih čutov in sicer vonja, zvoka in dotika. Kaj pa gluhonemi? Ti tudi v sanjah uporabljajo znakovni jezik, o čemer pričajo številni partnerji oz. člani družine gluhonemih.

12 korakov do boljšega spanca
Preberi še
12 korakov do boljšega spanca

 

Ljudje v povprečju prespimo kar tretjino življenja oz. približno 26 let. Zdi se veliko, a za kakovostno življenje je to davek, ki ga je treba plačati.

Ste vedeli, da bi od pomanjkanja spanca umrli prej kot od pomanjkanja hrane? Nespečnost vas lahko ubije že v desetih dnevih, medtem ko se lahko sestradate do smrti "šele" po dveh tednih.

Kako zaspati, če vas kava drži pokonci?
Preberi še
Kako zaspati, če vas kava drži pokonci?

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470