Moskisvet.com
Kineziloški trakovi

Zdravje

Zakaj so kineziološki trakovi koristni in kako delujejo?

M.S.
05. 12. 2022 05.00
1

Verjetno ste med spremljanjem vrhunskega športa kdaj opazili športnika ali športnico, ki je imel/a del telesa oblepljen s posebnim barvnim trakom. Gre za kineziološki trak (tudi kinezio trak), ki je uporaben ne le v vrhunskem športu oz. pri vrhunskih športnikih, pač pa se je njegova uporaba razširila tudi na področje fizioterapije, rehabilitacije oz. športne medicine, najdemo pa jih tudi v bolnicah. Ta neagresivna metoda zdravljenja, ki poteka brez kemičnih snovi in pospešuje proces popuščanja bolečine, se danes uporablja tudi za poškodbe in bolečine, ki so posledica življenjskega sloga, ne zgolj športnih poškodb.

Kineziološki trakovi so se izkazali za izjemno učinkovite in uporabne. Elastične trakove je iznašel Japonec dr. Kenzo Kase, ki je razvil elastične lepilne trakove, ki upoštevajo dinamiko delovanja mišičnih tkiv ter živčnega in limfnega sistema. Sprva je bila metoda pri različnih raztegih, ki so jo poimenovali kineziotaping – gre za metodo zdravljenja in preventive, osnovano na različnih tehnikah lepljenja trakov, ki podpirajo mišične funkcije in prek katerih se sproži proces samozdravljenja – uporabna v športu in so z njo pomagali zdraviti poškodovane mišice in tkiva, do danes pa se je prebila v vsakdanje življenje. Za razliko od klasične metode imobilizacije se pri tem načinu zdravljenja ne zmanjša gibljivost polepljenega dela telesa. Poškodovani del sicer ostane stabilen, sicer pa je gibljiv. V športu se je metoda dokončno utrdila na poletnih olimpjskih igrah v Pekingu leta 2008, pojavila pa se je že na poletnih igrah v Seulu leta 1988. Trak podpira sklepe in mišično tkivo, lajša bolečine, deluje preventivno, zavira mišično krčenje, preprečuje nabiranja mlečne kisline, pomaga pri gibih ter pospešuje okrevanje vezi, sklepov in mišic.

Kineziološki trakovi podpirajo mišično tkivo in sklepe ter pomagajo pri izvajanju določenih gibov.
Kineziološki trakovi podpirajo mišično tkivo in sklepe ter pomagajo pri izvajanju določenih gibov. FOTO: Profimedia
S trakom dvignemo kožo in podkožno tkivo, zato se poveča prostor med mišico in kožo, kar sprosti pritisk na receptorje – zmanjša se pritisk na področje srednje plasti kože (usnjice oz. dermisa), kjer domujejo živčni receptorji – in limfne kanale, bolečina pa posledično popusti. To vodi v povečanje krvnega pretoka, mezge (limfe) in povečanega dovajanja hranil.
Kaj je gaslighting, beseda, ki je zaznamovala leto 2022
Preberi še
Kaj je gaslighting, beseda, ki je zaznamovala leto 2022

Z namestitvijo elastičnega traku, ki prihaja v različih barvah – to ne vliva na razteznost traku, ki je med primerki lahko različna, barva pa naj bi imela tako psihološki vpliv, na primer modra določenim predstavlja hlajenje, oranžna in rdeča gretje, kot tudi energetski vpliv za določeno vrsto poškodbe – in ki se razteza zgolj po dolžini ter ima na eni strani nanešeno akrilno lepilo, povzdignemo kožo in podkožno tkivo. Na telo se nalepijo s posebno tehniko lepljenja, imenovano kineziotaping. Glede na obliko ločimo trakove X (za takrat, ko se izvor in prirastišče mišice spreminja glede na gibanje sklepa), Y (najpogostejša metoda, pri kateri trak obda mišico, jo sprosti in olajša gibanje) in I (za zmanjšanje oteklin in bolečine, gre za najbolj kompaktno metodo lepljenja) ter trakove posebnih oblik. Nalepi se na mišice in s tem zmanjša bolečino, poveča gibljivost in nudi oporo mišicam. Delujejo tudi kot preventiva pred poškodbami in pospešijo okrevanje. Trak se nalepi na poškodovan predel, kar prepreči gibanje mišice oz. zagotovi podporo mišicam in sklepom za preprečevanje nadaljnih poškodb, kar omogoča nadaljne gibanje in športno udejstvovanje.

Kineziološki trakovi so primerni tako za uporabo pri športu kot terapijah.
Kineziološki trakovi so primerni tako za uporabo pri športu kot terapijah. FOTO: Profimedia
Kaj je narcistična osebnostna motnja?
Preberi še
Kaj je narcistična osebnostna motnja?

To, kako trakove namestiti oz. katero metodo kineziotapinga uporabimo, je odvisno od ocene mesta poškodbe, pa tudi od pravilne tehnike nanosa traku na poškodovani predel, ki mora biti pred nanosom suh, očiščen in brez krem oz. losjonov. Če je na tem mestu veliko dlak, je priporočljiva depilacija. Mišica mora biti pred tem v poziciji raztega – mesto bolečine raztegnite ali raztegnjen trak nalepite na sproščeno mesto bolečine. Trakovi niso primerni za uporabo na odprtih ranah, tumorjih, alergijski reakciji kože, prav tako ne na okužbah in razjedah na koži. Ker povečajo prekrvavitev, jih ne smete uporabljati ob akutni venski trombozi, krčnih žilah, akutnem srčnem popuščanju in ob rakavih obolenjih. Trak namestite približno eno uro pred aktivnostjo. Lahko ga nosite 24 ur na dan.

Kako se pravilno ogreti?
Preberi še
Kako se pravilno ogreti?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325