Moskisvet.com
Mrzli prsti in noge

Zdravje

To je razlog, zakaj vas ves čas zebe

M.S.
01. 04. 2022 05.00
0

Zagotovo poznate koga, ki ga vedno zebe. Morda pa ste vi tisti, ki mu je hladno ne glede na letni čas oz. temperaturo zraka in ima hladne roke ter noge ali pa kar vse telo. Zakaj je tako? Morda je razlog v zdravstvenih težavah.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vas vedno zebe, četudi temperature niso zimske? Razlogov je več, glavni pa so slaba prekrvavljenost, nizek pritisk, zakisanost in presnova.

Kako do belih zob na naraven način?
Preberi še
Kako do belih zob na naraven način?

Mišice

Mišična masa igra pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, saj mišice ustvarjajo toploto. Ljudje zmotno mislimo, da je pri ohranjanju telesne temperature ključna količina telesne maščobe in da več ko je imamo, topleje nam je. A v resnici imajo glavno vlogo pri termoregulaciji mišice. Ljudje z večjo mišično maso so zato manj občutljivi na izgubo toplote in se hitreje segrejejo. Če imate manj mišične mase, telo skuša ohraniti temperaturo, in sicer tudi tako, da zmanjša dotok krvi v roke in noge, zato so te hladne. Gre za pojav, ki je pogostejši pri ženskah in starejših ljudeh.

Mrzli udi so lahko posledica resnih zdravstvenih težav.
Mrzli udi so lahko posledica resnih zdravstvenih težav. FOTO: Shutterstock

Neprespanost

Pogosta posledica hladnih rok in nog je moten spanec, ko metabolizem zaradi neprespanosti ne deluje normalno. Neprespanost naredi zmedo v našem živčnem sistemu in zmanjša delovanje tistega dela možganov, ki je zadolžen za nadzor nad telesno temperaturo.

Kako pravilno odstraniti klopa?
Preberi še
Kako pravilno odstraniti klopa?

Slaba prekrvavitev, nizek krvi pritisk in pomanjkanje vitamina B12

Na slabo prekrvavitev vplivajo številni dejavniki, poleg srčno-žilnih bolezni tudi kajenje in prevelika telesna teža. Razlog za mrzle ude pa je lahko tudi krvi tlak. Kri celic prinaša kisik in hrano ter odplakne odpadne snovi. Če je pritisk nizek, je prekrvavljenost telesa slabša. Razlog, zakaj nas ves čas zebe, je lahko tudi pomanjkanje vitamina B12, ki lahko povzroči slabokrvnost in vodi v kronično premraženost. Najdemo ga v živilih, kot je mleko, govedina, tuna in sir. Manjka ga predvsem vegetarijancem in veganom. Ljudje, ki jim primanjkuje tega vitamina, so pogosto anemični, imajo mravljince v nogah, rokah in stopalih, težave z ravnotežjem, zatečen jezik, tanke lase in povečano izpadanje las, ženske pa daljše in boleče menstruacije, muči jih tudi izgubo spomina.

Zakaj moški na stranišču preživijo dlje časa od žensk in zakaj je velika potreba včasih podobna orgazmu?
Preberi še
Zakaj moški na stranišču preživijo dlje časa od žensk in zakaj je velika potreba včasih podobna orgazmu?

Izguba telesne teže

Raziskave so pokazale, da lahko nenadna izguba telesne teže povzroči, da nas vedno zebe, za to pa obstajata dva razloga. Prvi je, da zmanjšanje vnosa kalorij upočasni telo, ki želi privarčevati kar največ energije, drugi pa izguba maščobe v podkožju, ki pomaga zadrževati toploto.

Tudi vas ves čas zebe ne glede na letni čas?
Tudi vas ves čas zebe ne glede na letni čas? FOTO: Shutterstock

Zmanjšano delovanje ščitnice (hipotireoza)

Za to, da nas ves čas zebe, je lahko kriva tudi hipotireoza, avtoimunska bolezen ščitnice, zaradi katere telo ne proizvaja dovolj hormonov (ti vplivajo drug na drugega), ki vpliva na to, kako naše telo troši energijo. Ščitnica namreč uravnava telesno temperaturo. Metabolizem se upočasni in telo ne proizvaja dovolj toplote. Premajhno delovanje ščitnice se sicer odraža na številnih nivojih, poleg mrzlih rok in nog tudi v suhi koži, povišanem holesterolu, zabuhlih očeh, povečani telesni teži, utrujenosti, nezmožnosti koncentracije, lomljivih nohtih, mišičnih krčih, slabosti itd.

Znaki, da vaše telo proizvaja preveč stresnega hormona
Preberi še
Znaki, da vaše telo proizvaja preveč stresnega hormona

Dehidracija

Človeško telo je sestavljeno iz približno 70 odstotkov vode. Ta je zadolžena tudi za reguliranje telesne temperature. Če ste pogosto dehidrirani, je telo bolj dovzetno za mraz in v tem primeru vam ne bodo pomagala niti topla oblačila.

To se zgodi, če si pokate členke
Preberi še
To se zgodi, če si pokate členke

Zakisanost

Zakisanost telesa vodi v številne negativne spremembe. Telo zaradi tega težje uravnava pH krvi, saj se močno zmanjša zaloga mineralov, zaradi neelastičnosti eritrocitov pa se zmanjša prekrvavljenost telesa, kar vodi v mrzle ude.

Raje posegate po slanem ali sladkem? To ta odločitev razkriva o vašem zdravju!
Preberi še
Raje posegate po slanem ali sladkem? To ta odločitev razkriva o vašem zdravju!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400