Moskisvet.com
Zgaga

Zdravje

Zakaj nas peče zgaga in kako si lahko pomagamo?

M.S.
08. 04. 2022 05.00
0

Zgaga je pogosta zdravstvena težava in zelo razširjen pojav. Z njo se enkrat na leto sreča več kot polovica izmed nas. Zgaga poslabša kakovost našega življenja in nas omejuje pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Ponavljajoča se hujša oblika zgage je lahko znak hudega obolenja, ki zahteva strokovno pomoč. Zgaga se pojavi, ko prebavni encimi, neprebavljena hrana in želodčna kislina potujejo po požiralniku navzgor.

Kaj je zgaga?

Gre za pekoč in praskajoč občutek, ki izvira iz požiralnika – ta povezuje ustno votlino z želodcem – lahko pa gre tudi za bolečine za prsnico oz. v zgornjem delu trebuha (t. i. žlička). Običajno nastopi po jedi, pa tudi neodvisno od hrane ali ponoči. Traja lahko od nekaj minut do več ur. Pekoči občutek se pojavi zaradi kisline želodčnega soka, ko ta pride v stik s sluznico požiralnika. Njegova sluznica je drugačna od želodčne sluznice in je občutljivejša za kislino, saj ni tako močna kot želodčna obloga.

Pekoči občutek nastane zaradi kisline želodčnega soka, ko ta pride v stik s sluznico požiralnika.
Pekoči občutek nastane zaradi kisline želodčnega soka, ko ta pride v stik s sluznico požiralnika. FOTO: Adobe Stock

Zgaga oz. žgoč občutek v predelu prsi se največkrat pojavi, ko mišice zapiralke požiralnika popustijo in ne delujejo več pravilno. Njihova naloga je, da vsebino želodca zadržujejo v želodcu in preprečujejo, da bi se vrnila v požiralnik. Spodnja zapiralka deluje tako, da spušča hrano v želodec, v drugo smer pa ne. Ko užijemo hrano ali pijačo, se spodnja zapiralka požiralnika sprosti, kar traja zelo kratek čas. Tedaj gre lahko želodčna kislina, ki je je vedno nekaj v želodcu, nazaj v požiralnik, a je količina tako majhna, da ne povzroča težav. Težava nastopi, ko sprostitev traja dlje časa, ali se pojavi, ko ne požiramo. Tedaj se v požiralnik običajno vrača veliko želodčne vsebine, in ker ostane v stiku s sluznico požiralnika dlje časa kisla želodčna vsebina, se pojavi draženje sluznice, ki ga običajno zaznamo kot zgago. Z zgago se pogosto srečujejo nosečnice, saj dojenček pritiska na trebuh, zaradi česar se njegova vsebina dviga.

Kako izboljšati razpoloženje in se znebiti depresije?
Preberi še
Kako izboljšati razpoloženje in se znebiti depresije?

K pojavu zgage pripomorejo nekatera zdravila, pa tudi hrana, denimo čokolada, paradižnik, mastna hrana, orehi, česen, čebula, ocvrta hrana, paprika, kava oz. kofein, gazirane pijače ipd. Poleg tega je lahko vzrok hitro uživanje hrane, ki lahko poveča ''vdor'' kisline v požiralnik. Možnost zatekanja želodčne kisline v požiralnik povečajo tudi prevelika telesna teža, dvigovanje težkih bremen, prenajedanje, kajenje, ozka oblačila, ki pritiskajo na trebuh, stres, alkohol, pomarančni sok, počitek po obroku, sklonjen položaj ipd.

AdobeStock 57982672
AdobeStock 57982672 FOTO: Adobe Stock

Kako preprečiti zgago?

Tveganje za nastanek zgage lahko zmanjšate z zdravim načinom življenja. Pomagate si lahko s probiotiki iz lekarne, mlekom, ki je po mnenju nekaterih strokovnjakov zdravilo, po prepričanju drugih pa povzroči, da telo proizvaja še več želodčne kisline, sodo bikarbono z vodo, ki nevtralizira želodčno kislino, bananami, ki s svojo pH-vrednostjo umirijo razdražen želodec, in ingverjem (naribanim v čaj ali koščkom svežega). Pred treningi ne uživajte prevelikih obrokov hrane, saj to poveča proizvodnjo kisline in privede do sproščanja mišic v požiralniku, kar lahko vodi do refluksa. Če se težave pojavljajo večkrat tedensko in vas ovirajo pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti ali če po 14 dneh samozdravljenja situacija ni nič boljša, je treba obiskati zdravnika. Če ob zgagi čutite bolečino za prsnico, ki jo spremljata težko požiranje in zatikanje hrane, če bruhate krvave oz. temne izločke in nenačrtovano hujšate, gre za alarmantne znake, ki terjajo takojšnji obisk zdravnika.

Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.
Preberi še
Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400