Moskisvet.com
Banane

Zdravje

Zakaj bi moški morali jesti banane?

M.S.
07. 02. 2024 04.01
0

Vse več moških redno skrbi za svoje telo, pri tem pa je pomembna tudi pravilna prehrana. Toda, kot ugotavljajo številne študije, jih pri tem veliko pozablja na sadje, ki lahko odigra pomembno vlogo pri napredku. Med sadje sodijo tudi banane, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje in so lahko učinkovitejše od športnih napitkov.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Banane niso zaman najbolj priljubljen sadež na svetu, zato ni čudno, da so v trgovinah pod zaporedno številko ena. So zdrave in okusne ter polne esencialnih hranil. Pozitivno vplivajo na srce in prebavo ter pomagajo pri hujšanju. So hranljive in veljajo za zelo prikladen prigrizek.

Zato so banane v trgovini vedno pod zaporedno št. 1
Preberi še
Zato so banane v trgovini vedno pod zaporedno št. 1

Leta 2020 je svetovna poraba banan dosegla kar 124 milijonov ton. Zaradi vsebnosti vitaminov (A, C in B6), mineralov (magnezij, kalij, folati, železo, riboflavin, niacin, tiamin), beljakovin, ogljikovih hidratov in vlaknin so ključne v prehrani vsakega moškega.

Leta 2020 je svetovna poraba banan dosegla kar 124 milijonov ton.
Leta 2020 je svetovna poraba banan dosegla kar 124 milijonov ton. FOTO: Shutterstock

Pri uživanju banan morajo biti previdni tisti s počasnejšo prebavo, saj lahko manj zrele banane povzročijo zaprtje – zaradi vsebnosti pektina, vrste vlaknin, ki daje banani gobasto strukturo, in odpornega škroba se namreč prebavljajo počasneje.

Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?
Preberi še
Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?

Banane so bogat vir kalija, saj sto gramov banane vsebuje okoli 358 miligramov kalija oziroma desetino priporočenega dnevnega vnosa. Zaradi kalija uravnavajo raven natrija v telesu in posledično krvni tlak.

Banana pomaga hujšati. Pektin in neprebavljivi škrob lahko namreč znižata raven sladkorja v krvi po uživanju hrane in zmanjšata apetit. Na tabeli glikemičnega indeksa (GI) uvrščamo banane med živila s srednjo vrednostjo (nezrela ima GI pribl. 30, zrela 60, povprečje pa znaša 51), zato banana ne povzroča hitrega dviga ravni sladkorja v krvi.

Kaj zmanjšuje velikost vašega penisa in kaj morate storiti, da ohranite dragocene centimetre?
Preberi še
Kaj zmanjšuje velikost vašega penisa in kaj morate storiti, da ohranite dragocene centimetre?

Ker imajo banane veliko kalcija in magnezija, dveh esencialnih mineralov, ki tvorita elektrolite, regulirajo presnovo in vodo v telesu, skrbijo za imunski sistem in omogočajo reprodukcijo celic. Zaradi elektrolitov skrbijo tudi za hidracijo telesa. 

9 top živil za gradnjo mišic
Preberi še
9 top živil za gradnjo mišic

Banane so polne vlaknin in antioksidantov. Imajo zgolj prgišče kalorij, in sicer le približno 105. Večinoma jih tvorijo voda in ogljikovi hidrati, le malo ima beljakovin, še manj pa maščob. Bolj zelene, ki imajo več vlaknin, za dolgo časa nasitijo. Ker pa vlaknine upočasnijo prebavo, tisti s prebavnimi težavami, kot že rečeno, raje posezite po zrelejših, ki imajo manj vlaknin in se zato hitreje prebavijo. Rezistenten škrob ostane neprebavljen, njegova končna destinacija pa je debelo črevo, kjer postane hrana za koristne bakterije v črevesju.

Banane pomagajo tudi v boju proti raku.
Banane pomagajo tudi v boju proti raku. FOTO: Shutterstock

Dokazano je, da zmerno uživanje banan ščiti pred rakom ledvic, pektin v bananah pa naj bi pomagal pri zaščiti pred rakom debelega črevesa.

Ker imajo banane visoko raven aminokisline triptofan, ki jo telo pretvori v hormona melatonin in serotonin, nam pomagajo tudi v boju z depresijo. Pomagajo nam tudi bolje spati, pri čemer odigra ključno vlogo vitamin B6. Magnezij medtem sprošča mišice.

Kako pravilno izvajati počepe?
Preberi še
Kako pravilno izvajati počepe?

Mnogi menijo, da banane redijo, toda banane niso visokoenergijska hrana. Telesna teža se poveča le, če s hrano zaužijete veliko več energije, kot je potrebujete, in k temu dodate še banane. Več kot 90 odstotkov energije banan izvira iz ogljikovih hidratov. Pri zelenih je to (rezistenten) škrob, ki se z zorenjem spremeni v sladkor. Če uživamo zrelo banano, večji del kalorij izvira iz sladkorjev.

Kakšna je idealna sobna temperatura?
Preberi še
Kakšna je idealna sobna temperatura?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400