Moskisvet.com
WC papir

Zdravje

To je razlog, da si zadnjice ne bi smeli brisati z WC papirjem

M.S.
10. 06. 2022 05.00
2

Če si zadnjice ne obrišete pravilno, lahko staknete okužbo sečil ali poslabšate obstoječe rektalne težave, kot so hemoroidi. Danes po tej fiziološki potrebi domala vsi uporabljajo toaletni papir, ki pa ni najboljša rešitev.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kot prvo. Si sploh znate pravilno obrisati zadjico? Pravilno je, da si jo obrišete v smeri od sečnice do anusa, torej od spredaj nazaj. V predelu rektuma se namreč nahaja veliko bakterij, zato se ne smemo gibati proti sečnici, kajti če bakterije potisnemo naprej, tvegamo okužbo sečil. Pri tem ni važno ali to počnemo sede ali stoje, treba pa je brisati, dokler s papirja ne izginejo vsi iztrebki. Pomembno tudi je, da tega ne počnete preveč grobo in anusa ne drgnete preveč - še posebej, če imate hemeroide, saj to povzroča krvavitve, srbenje oz. bolečino.

shutterstock 661444255
shutterstock 661444255 FOTO: Shutterstock
Če imate brado, imate na sebi več bakterij kot pes
Preberi še
Če imate brado, imate na sebi več bakterij kot pes

Toaletni papir je resda vsesplošno sprejet, a zaradi svoje sestave lahko povzroča draženje ali pa okrog vulve in perianalnega dela pusti izpuščaje. Pomembno je, da uporabljate bel in mehak toaletni papir, ki ni obarvan in odišavljen, saj to lahko povzroči draženje in alergijske reakcije. Tisti, ki si zadnjico brišete samo s toaletnim papirjem, se morate zavedati, da to verjetno ni dovolj. Zakaj?

Širjenje bakterij

Z brisanjem zadnjice s toaletnim papirjem širimo bakterije. Resda zadnjik na ta način lahko dobro očistimo, a istočasno fekalne delce širimo vzdolž zadnjične odprtine, kar je posebej nevarno za ženske, saj lahko ti vstopijo v sečovod.

Pravilno pranje perila ali kakšne zahteve imajo naša oblačila
Preberi še
Pravilno pranje perila ali kakšne zahteve imajo naša oblačila

Srbenje

Brisanje zadnjice s toaletnim papirjem pogosto ni dovolj učinkovito in fekalni delci lahko ostanejo ujeti v težko dostopnih predelih, kar povzroči srbečico in umaže spodnje perilo. Umazano spodnje perilo pa je odlično gojišče za bakterije in glivice.

Razlogi, zakaj vas srbi zadnjik
Preberi še
Razlogi, zakaj vas srbi zadnjik

Pretiravanje

Kadar uporabljamo toaletni papir in z nekaj potegi ne uspemo zadostno očistiti zadnjice, radi bolj pritisnemo, kar lahko razdraži občuljivo kožo okoli anusa in vodi v zdravstvene težave.

Urinirate stoje? Potem si po vsej verjetnosti zobe umivate z lastnim urinom!
Preberi še
Urinirate stoje? Potem si po vsej verjetnosti zobe umivate z lastnim urinom!

Manj težav s splakovanjem

Če si zadnjico očistite z vodo, ne boste imeli težav z zamašenim odtokom zaradi (preobilice) WC papirja (pozor, vlažilni robčki, ki jih uporabljo nekateri, ne sodijo v školjko, saj se ne razgradijo kot toaletni papir). Stranišča, pri katerem splakovanje ne deluje optimalno, so izjemno nehigienična in velika verjetnost je, da se v školjki kopičijo škodljive bakterije, ki lahko onesnažijo zrak in povzročijo okužbe.

Ste kdaj razmišljali, da bi si zadnjico očistili z vodo?
Ste kdaj razmišljali, da bi si zadnjico očistili z vodo? FOTO: Shutterstock
Zakaj moški na stranišču preživijo dlje časa od žensk in zakaj je velika potreba včasih podobna orgazmu?
Preberi še
Zakaj moški na stranišču preživijo dlje časa od žensk in zakaj je velika potreba včasih podobna orgazmu?

Manj kemikalij

Nakateri toaletni papirji vsebujejo nevarne snovi, kot je klorovo belilo - WC papir so vrsto let belili s kloriranjem, ob čimer je nastajal strup dioksin - zato je bolj priporočljivo, da to počnete z vodo v bideju in s posodo z vodo in si pomagate z bombažno krpico, gobo ali pa si zadnjico splaknete s pršno glavo za tuš.

Zakaj imajo ženske spodnjice majhen žepek?
Preberi še
Zakaj imajo ženske spodnjice majhen žepek?

Ste vedeli, da za proizvodnjo ene metrične tone papirja porabijo kar 17 dreves, 27.000 litrov vode, 1.800 litrov nafte in 4.000 kilovatov energije in da vsak dan za toaletni papir pade 30.000 dreves? V Evropi človek v povprečju porabi 8,9 kilograma toaletnega papirja na leto. Eden prvih predmetov, ki so ga uporabljali za brisanje zadnjice je bila lupina morske školjke. Starodavni Grki so uporabljali kamne in koščke gline, eskimi mahovno tundro in sneg, vikingi pa ovčjo volno. Prvi toaleteni papir, ki so ga izdelali za osebno higieno, izvira iz 14. stoletja, ko so kitajski cesarji naročili 90 x 60 cetimetrov velike rjuhe. V ZDA so si sprva zadnjico brisali s koruznimi storži, kasneje pa preklopili na časopis in kataloge. Leta 1875 je Američan J. C. Gayett začel izdelovati prvi pakirani toaletni papir v onkraj luže. Izdelan je bil iz navlaženih rjuh, primešana pa mu je bila tudi aloja.

Boksarice ali spodnje hlače in zakaj ta izbira vpliva na vaše spolno življenje?
Preberi še
Boksarice ali spodnje hlače in zakaj ta izbira vpliva na vaše spolno življenje?

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414