Moskisvet.com
Bolečine v vratu

Zdravje

Vzroki za bolečine v vratu

M.S.
14. 06. 2023 05.00
0

Bolečine v vratu so eden najbolj pogostih povzročiteljev mišično-skeletnih obolenj in z njimi se enkrat na leto sooči četrtina ljudi. Tovrstne težave se lahko pojavijo pri katerikoli starosti. Najpogosteje so bolečine v vratu posledica dolgotrajnih nepravilnih obremenitev vratne hrbtenice kot posledica nepravilne drže, konstantne mišične napetosti in prisilnih položajev.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Temu se morate izogibati po 17. uri, če želite shujšati
Preberi še
Temu se morate izogibati po 17. uri, če želite shujšati

Bolečine v vratu imamo občasno vsi. Do njih lahko pride zaradi različnih vzrokov. Gre za večfaktorsko bolezen – to pomeni, da imajo pri njenem razvoju vlogo genetski, pa tudi okoljski dejavniki – ki je posledica degenerativnih sprememb v hrbtenici, prekomerne uporabe računalnika oz. telefona, hernije diskusa, tesnobe, starosti in pomanjkanja telesne aktivnosti, psiholoških težav ipd.

Heimlichov prijem – tehnika, ki rešuje življenja, ko dihalne poti ovira tujek
Preberi še
Heimlichov prijem – tehnika, ki rešuje življenja, ko dihalne poti ovira tujek
Ste vedeli, da vrat s svojo anatomsko funkcijo omogoča govorjenje, dihanje, požiranje, uravnavanje metabolizma, povezavo možganov s hrbtenico itd.?

Glede na trajanje bolečine poznamo akutne – ta se lahko uspešno pozdravi, nezdravljena pa postane ponavljajoča in dolgotrajna – subakutne in kronične bolečine v vratu, bolečina pa je lahko mehanskega (izvira iz hrbtenice), nevropatskega (poškodba/bolezen živčnega sistema) ali sekundarnega izvora (bolečine iz srca ipd.).

Bolečina in togost v vratu sta pogosti težavi, ki se pojavita pri vsaki starosti.
Bolečina in togost v vratu sta pogosti težavi, ki se pojavita pri vsaki starosti. FOTO: Shutterstock

Najpogostejši razlogi za bolečine v vratu so dolgotrajna neustrezna drža, poškodba vratne hrbtenice – nenaden gib glave naprej in nazaj/iz hiperekstenzije v fleksijo; primer prometne nesreče – cervikalna osteoartroza – obraba hrustanca na fasetnih sklepih, kar je posledica staranja, prekomerne teže ali poškodbe vratu – zvin/nateg vratu – posledica slabe drže ali neprimernega spalnega položaja; pri prvem gre za nateg mišice v vratu ali poškodbe tetive mišice, pri nategu pa za raztrganje ligamentov – degenerativna bolezen medvretenčnih ploščic, "heksenšus" (napetost mišic), hernija diskusa  – izbočitev mehke sredine medvretenčne ploščice, ki utesni živčno korenino – in cervikalna radikulopatija  – okvare živčnih korenin).

Odkrivanje skrivnosti bolj produktivnega treninga: 7 strategij za uspeh
Preberi še
Odkrivanje skrivnosti bolj produktivnega treninga: 7 strategij za uspeh
Razlog za bolečino v vratu so lahko tudi bezgavke.
Razlog za bolečino v vratu so lahko tudi bezgavke. FOTO: Shutterstock

Tveganje za bolečine v vratu pa predstavlja še pomanjkanje splošne aktivnosti, psihični stres, hernija, vratni osteoartritis, uporaba računalnika/telefona, neprimerno ležišče, nesreča, redno obračanje glave v neprimerni drži, kajenje – kajenje povzroča zožanje žil, kar s seboj prinaša manjšo prekrvavljenost, kadilci pa so bolj nagnjeni k okvaram medvretenčnih ploščic in bolečinam v hrbtenici – in prekomerna telesna teža.

Kakšna je v resnici razlika med belim in rjavim sladkorjem?
Preberi še
Kakšna je v resnici razlika med belim in rjavim sladkorjem?

Blažje oblike bolečin v vratu lahko zdravimo z mrzlim obkladkom ali gretjem, vajami za krepitev mišic vratu in zatilja, urejenim in ustrezno prilagojenim delovnim okoljem/mestom, pravim vzglavnikom in ležiščem, zadostnim gibanjem in z dovolj počitka.

Kaj je tehnika pomodoro?
Preberi še
Kaj je tehnika pomodoro?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479