Moskisvet.com
Testisi

Zdravje

Vzroki za bolečine v testisih

M.S.
22. 03. 2022 05.00
0

Včasih so za bolečine v testisih krive ozke hlače, a velikokrat je treba razloge iskati drugje in tudi takoj reagirati.

Bolečine v testisih oz. modih so precej pogoste in večinoma ozdravljive, v določenih primerih pa so lahko smrtno nevarne, zato v primeru bolečine ne smemo odlašati in čimprej poiskati vzrok. V najhujšem primeru gre za raka na modih oz. rak prostate, o katerem si lahko vse preberete TU in TU. Na kratko pa. Rakavo obolenje se običajno kaže kot boleča rastoča bula oz. zatrdlina na modih. Moški jih večinoma sami odkrijejo v še zelo zgodnjem stadiju. Raka se ne da preprečiti, zato je pravočasno odkritje ključnega pomena.

Bolečine v testisih oz. modih so precej pogoste in večinoma ozdravljive, v določenih primerih pa so lahko smrtno nevarne, zato v primeru bolečine ne smemo odlašati in čimprej poiskati vzrok.
Bolečine v testisih oz. modih so precej pogoste in večinoma ozdravljive, v določenih primerih pa so lahko smrtno nevarne, zato v primeru bolečine ne smemo odlašati in čimprej poiskati vzrok. FOTO: Dreamstime
Kaj zmanjšuje velikost vašega penisa in kaj morate storiti, da ohranite dragocene centimetre?
Preberi še
Kaj zmanjšuje velikost vašega penisa in kaj morate storiti, da ohranite dragocene centimetre?

Torzija testisov

Razlog za bolečino je lahko zasuk oz. torzija testisov. Gre za boleče stanje, katerega razlog je zasuk vezi, ki povezuje modi in spodnji del trebuha. Ob tem pride do zastoja pretoka krvi do moda, saj se saj se semenovod, krvne žile in živci zasukajo – tudi večkrat. Pri zasuku se prekine pretok krvi do enega testisa. Pogosto je posledica nepravilno razvitega mošnjička, ki zaradi deformacije omogoča lažje pogoje za zasuk. Običajno se to kaže kot nenadna bolečina v testisih. Če z zdravljenjem ne pohitimo, lahko testis tudi odmre. Pri skoraj polovici moških, ki imajo to deformacijo, se zasuk pojavi na obeh modih. Gre za redko težav, ki pa je lahko zelo nevarna. Tako kot raka prostate tudi zasuka ne morete preprečiti. Edina stvar, ki jo lahko naredimo, je varna spolnost in izogibanje dvigovanju težkih predmetov s polnim mehurjem. Če težavo zaznamo pravočasno, je testis še mogoče rešiti, potrebna pa je operacija. Zasuku nekateri pravijo tudi zimski sindrom, ker se bolj pogosto pojavlja pozimi.

Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci
Preberi še
Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci

Epididimitis

Epididimitis je vnetje obmodka, to je cevke na zadnji strani testisov, kjer so semenčice. Do tega vnetja običajno pride zaradi okužbe obmodka. Najpogostejši vzroki zanjo so poškodbe, povečan pritisk kot posledica vazektomije, preveliko naprezanje, lahko pa se prenese tudi s spolnimi odnosi (spolno prenosljive bolezni, kot je gonoreja). Epididimitis ima različne simptome. Od blagega neprijetnega občutka, do hudih bolečin v testisih, povečane občutljivosti, pordelosti, toplih in zatečenih mod. Lahko je prisoten tudi izcedek iz penisa ali kri v spermi. Običajno se zdravi z antibiotiki oz. zdravili proti vnetju. Svetuje se počitek in mirovanje, mrzli obkladki in protibolečinske tablete. Epididimitisu podobno vnetje je orhitis, ki je vnetje enega ali obeh mod, spremlja pa ga oteklina, vročina in bolečina.

Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?
Preberi še
Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?

Hidrokela

Ali vodna kila je nabiranje tekočine okoli mod (pod ovojnicami testisa), ki pa nima resnih posledic na zdravje. Če se tekočine nabere preveč, to lahko povzroči bolečino. Vzrok zanjo je pogosto poškodba, pojavi pa se lahko tudi kar tako. V primeru resnejših težav je potrebna operacija.

Rakavo obolenje se običajno kaže kot boleča rastoča bula oz. zatrdlina na modih.
Rakavo obolenje se običajno kaže kot boleča rastoča bula oz. zatrdlina na modih. FOTO: Dreamstime

Varikokela

Varikokela so razširjene žile nad testisi, kar pa je večinoma neškodljivo. Nastane zaradi pomanjkanja oz. nepravilnega delovanja spermatične vene. V najslabšem primeru povzroči slabšo plodnost in rahle bolečine. Zaradi zadrževanja krvi pride do višje temperature v modih, zaradi česar se lahko poškodujejo celice iz katerih nastanejo spermiji. Običajno se ne zdravi, v primeru težav s spolnostjo pa se zadevo operira in poveže razširjene žile ali pa v razširjene žile vbrizgajo cevko in izčrpajo kri. Ker varikokelo redko spremljajo simptomi (poleg bolečin še občutek teže v predelu mod, znoj, rdečica in vnetje), se pogosto odkrije šele pri pregledu, potem ko par išče vzroke za neplodnost.

Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''
Preberi še
Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''

Tumor

Tumor moda večinoma vznikne v germinalnem tkivu (gre za celice v modu, ki proizvajajo nezrele spolne celice). Simptomi tumorja na modih so buli podobna tvorba v enem ali obeh modih, topa bolečina v trebuhu ali dimljah, nenadna utrujenost, splošno slabo počutje, občutek teže v mošnji, bolečine v križu in kosteh, povečane bezgavke in občutljivost prsi.

Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.
Preberi še
Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.

Spermatokela

Spermatokela je majhna cista (oteklina) v predelu obmodka testisa in je napolnjena s tekočino, ki lahko vsebuje spermije. Nastane zaradi zamašenih kanalčkov obmodka oz. neprehodnega semenskega kanalčka. Občasno jo spremlja bolečina. Ne povzroča neplodnosti in ne potrebuje terapije. V primeru, da se ciste povečajo in povzročajo nelagodne, jih kirurško odstranijo.

Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo premagati?
Preberi še
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo premagati?

Dimeljska kila (ingvinalna hernija)

Ingvinalna hernija – ta je pri starejši populaciji najpogostejša izmed vseh kil – nastane v predelu dimelj, ko del mehurja ali črevesja zdrsne skozi dimeljski kanal v dimlje. Videti je kot oteklina v predelu dimelj/mošnje, ki se med stojo, napenjanjem, dvigovanjem bremen in kašljem še dodatno poveča oz. izobči, kar pa ni nujno boleče. Zdravnik jo lahko s prijemom potisne nazaj na svoje mesto. Kilo pogosto spremlja bolečina v modih. Lahko je posledica dvigovanja težjih bremen, napenjanja pri odvajanju blata, povečanega pritiska v trebuhu (razlog je lahko debelost, pa tudi kronični kašelj) ipd. Kila je eden izmed zelo pogostih vzrokov za bolečino v modih, zato jo bolnik lahko opazi sam, ko se mu med dvigovanjem težjih bremen ali ob kašlju v dimljah nekaj izboči. Pojavi se bolečina, ki običajno popusti, ko prenehamo z aktivnostjo.

Triki za večjo produktivnost: živa žaba za zajtrk
Preberi še
Triki za večjo produktivnost: živa žaba za zajtrk

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369