Moskisvet.com
Uriniranje stoje

Zdravje

Urinirate stoje? Potem si po vsej verjetnosti zobe umivate z lastnim urinom!

A.P.
15. 07. 2019 06.29
5

Le redkokateri moški urinira sede. Ne nazadnje pravijo, da fantek postane fant, ko se nauči lulati stoje. A uriniranje sede je ne le bolj higienično, temveč tudi bolj zdravo. Strokovnjaki ga priporočajo tistim s težavam s prostato. Študija, objavljena v znanstveni reviji PLOS One, je namreč pred časom objavila izsledke raziskave, kjer so primerjali sedeče in stoječe uriniranje. Ugotovili so, da bi morali moški s povečano prostato – ta poslabša pretok urina, ki zastaja v mehurju, kar vodi v vnetja in nastanek kamnov – lulati sede, saj je pretok urina tako manj moten, posledično izteče hitreje in v mehurju ga zastaja manj. Če vprašate ženske, ki so pri hiši običajno tiste, ki redno čistijo školjke, bi morali vsi moški urinirati sede, saj je rob školjke prepogosto poškropljen, prav tako prostor okoli nje. Kako zelo, razkriva najnovejša raziskava, ki šokira!

Če ženska beseda ne zaleže in tudi priporočila urologov ne, bo morda najnovejša raziskava na temo higiene in uriniranja povzročila, da bodo moški požrli svoj ponos in preklopili na uriniranje sede, čeprav to velja za nemoško navado. Ko boste spoznali, da so higienske posledice uriniranje stoje precej alarmantne, boste še danes opustili to navado. Zaradi uriniranja stoje je namreč ne le neposredna okolica stranišča, ampak kar lep del kopalnice prekrit z urinom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sodeč po raziskavi podjetja QS Supplies – ta je bila opravljena pri ameriških in britanskih moških – 69 odstotkov oz. 7 od 10 moških urinira stoje. Od tega jih je šest dejalo, da pogosto urinirajo prostoročno, polovica pa, da pogosto preverjajo, kako daleč jim nese curek. Vsakemu se kdaj zgodi, da rahlo zgreši školjko, kje vse pa zaradi tega in neizogibnega škropljenja konča urin, pa prostemu očesu večinoma ostane skrito. Večina meni, da sta na udaru zgolj rob školjke/deska in zunanja stena stranišča. Resnica je daleč od tega.

Neredki moški skušajo s curkom školjko zadeti od čim dlje.
Neredki moški skušajo s curkom školjko zadeti od čim dlje. FOTO: Shutterstock

Raziskovalci so izračunali, da običajen curek urina (pretok 20 ml/10 s) kapljice raznaša tudi 90 centimetrov daleč naokoli. To so dognali s pomočjo UV-svetlobe in fluorescenčne tekočine, ki sta dali šokantne rezultate. Urin je končal ne le na robu školjke in na tleh, temveč tudi na držalu za toaletni papir, na stenah, umivalniku, radiatorjih ter tipkah oz. ročkah za splakovanje. Kar 86 odstotkov anketiranih je priznalo, da predelov v širši okolice školjke ne čistijo redno, stranišče pa v povprečju očistijo enkrat tedensko. Četrtina vključenih v raziskavo je dejala, da v radiju metra hrani zobno ščetko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povprečen moški gre dnevno na malo potrebo osemkrat. Večina uriniranje konča z otresanjem penisa, in samo predstavljate si lahko, koliko urina dnevno konča v okolici stranišča zgolj v 24 urah. Kar je še bolj šokantno, je podatek, da kar 31 odstotkov moških s curkom meri v oddaljeni del školjke, saj menijo, da bo to zmanjšalo škropljenje, v resnici pa gre za najslabšo tehniko, saj povzroča prav nasprotno.

Če kadite, imate dvakrat več možnosti, da oslepite
Preberi še
Če kadite, imate dvakrat več možnosti, da oslepite

28 odstotkov meri s curkom direktno v vodo. S tem le malo urina konča zunaj školjke (večina na spodnjem delu deske, na robu školjke in ob straneh). Le dva odstotka moških, vključenih v raziskavo, je merilo na bližnji rob vode, čeprav ta točka povzroča najmanj neželenega škropljenja.

Urinirate stoje ali sede?
Urinirate stoje ali sede? FOTO: Shutterstock

Morda je vendarle čas, da tudi moški preklopimo na uriniranje sede, ki pa, presenetljivo, ne odpravi neželenega raznašanja urina povsem, a ta vsaj ostane omejen na straniščno školjko.

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479