Moskisvet.com
Spalni položaj veliko pove o vajinem razmerju.

Zdravje

Triki za dober spanec

A.P.
09. 06. 2021 06.00
0

Ne le število ur, pomembna je tudi kakovost našega spanca. A tempo, ki nam ga narekuje življenje, pogosto vpliva na oboje, čas, ki ga preživimo v deželi Nije in kakovost spanja. Marsikoga namreč preganjajo stvari v glavi in kar ne more umiriti svojih misli ter zaspati, čeprav je morda na smrt utrujen.

Ste se prepoznali v zgornjih navedbah? Potem vam predstavljamo nekaj super trikov, ki vam bodo pomagali do boljšega spanca in omogočili kvaliteten nočni počitek, ki je ključen za dobro počutje čez dan in seveda za zdravje nasploh.

Zanimiva dejstva o spanju
Preberi še
Zanimiva dejstva o spanju

Najlažje boste rezultat dosegli z rutino, zato poskusite vsak večer slediti istemu zaporedju dogodkov, kar bo signaliziralo telesu, da je čas za počitek oz. pripravo nanj. Ena od teh rutin je lahko tuširanje, saj raziskave kažejo, da to prinaša kvalitetnejši spanec, če se oprhate 90 minut prej, preden lezete v posteljo. Če opazite, da vam kaj drugega dobro dene, naj to postane navada. Sem sodi tudi to, da greste v posteljo ob isti uri.

Poskrbite, da je v spalnici dovolj temno in da je v njej čim manj tehnoloških naprav.
Poskrbite, da je v spalnici dovolj temno in da je v njej čim manj tehnoloških naprav. FOTO: Dreamstime

Poleg tega poskrbite, da bo v spalnici karseda temno in da je v njej čim manj tehnologije, zato vam, v primeru, da imate tam televizijo ali računalnik, svetujemo, da ju preselite v kak drug prostor. Namesto da pred spanjem zrete v ekran, posezite po knjigi, ki za razliko od zaslonov, ki s svojo svetlobo oz. sevanjem vplivajo na hormone, ne vpliva na cirkadialni ritem (cikel spanja).

To se vam lahko zgodi, če ne seksate redno
Preberi še
To se vam lahko zgodi, če ne seksate redno

Verjetno veste, da si kave ni pametno privoščiti v večernih urah, saj kofein lahko resno zamakne vaš spanec. Marsikdo ob tem pozablja, da kofein tudi šest ur po zaužitju še vedno deluje s polovično močjo kot prvi dve uri. A kava še zdaleč ni edino poživilo, ki se ga je treba izogibati v večernih urah. Sem sodita tudi alkohol in nikotin, ki se jima odpovejte vsaj tri ure pred spanjem.

Zvok budilke pomembno vpliva na naše dnevno počutje
Preberi še
Zvok budilke pomembno vpliva na naše dnevno počutje

Ljudje pogosto delamo napako s tem, ko se "vso noč" premetavamo. Kot kažejo raziskave, je namreč učinkoviteje, če po dvajsetih minutah neuspešnih poskusov, da bi zaspali, vstanemo in počnemo kaj mirnega in po možnosti dolgočasnega zunaj spalnice. To bo naučilo telo, da postelja ni prostor za predelovanje idej in intenzivno razmišljanje.

Če ne morete zaspati po določenem času, je bolje, da vstanete in nekaj časa počnete kaj precej dolgočasnega, kot da se dve uri premetavate.
Če ne morete zaspati po določenem času, je bolje, da vstanete in nekaj časa počnete kaj precej dolgočasnega, kot da se dve uri premetavate. FOTO: Dreamstime
Kdaj v posteljo? Idealen čas za spanje je odvisen od tega, kdaj vstajate.
Preberi še
Kdaj v posteljo? Idealen čas za spanje je odvisen od tega, kdaj vstajate.

V primeru, da vam misli ne dajo miru, razmišljajte o čem prijetnem, da zaposlite možgane in da ti lažje pozabijo na obveznosti in skrbi. Poleg tega ob postelji hranite notesnik ali beležnico, da lahko idejo takoj zapišete in ne zgolj upate, da si jo boste zapomnili do jutra. Tako se boste namreč lažje sprostili.

Zakaj se faze spanja izmenjujejo in zakaj je REM tako nevaren?
Preberi še
Zakaj se faze spanja izmenjujejo in zakaj je REM tako nevaren?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492