Moskisvet.com
Hoja

Zdravje

Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt

A.P.
14. 04. 2020 08.18
2

Tisti, ki hodijo, živijo dlje. Če je do zdaj veljalo, da dlje živijo tisti, ki hodijo hitro, je najnovejša raziskava pokazala, da ni pomembna hitrost hoje – za hitro hojo se šteje ritem, ko v minuti prehodimo okoli 100 korakov oz. hodimo s hitrostjo 5 km/h – ampak število korakov na dan.

V času epidemije novega koronavirusa so mnogi ponovno odkrili hojo in začeli ceniti to preprosto obliko vadbe. Hoja je človekov najnaravnejši in najpreprostejši način gibanja. Krepi celotno telo, izboljša zdravje, počutje in krepi um. Hoja ima zelo blagodejen učinek na organizem in odpravlja kopico zdravstvenih težav, tudi težave s prekomerno telesno težo. A koliko hoje je premalo in koliko dovolj, da ima ta pozitiven učinek na naše zdravje?

Zato boste od danes naprej vedno zaprli pokrov straniščne školjke
Preberi še
Zato boste od danes naprej vedno zaprli pokrov straniščne školjke

Ameriški znanstveniki so nedavno dokazali, da mora človek dnevno narediti zgolj 8.000 korakov (pribl. 6 oz. 6,5 kilometra), da zmanjša tveganje za smrt v naslednjih desetih letih v primerjavi s tistimi, ki dnevno naredijo le 4.000 korakov – to smatrajo kot nizka stopnja aktivnosti. Izkazalo se je tudi, da intenzivnost korakov, torej število korakov na minuto, ni vplivala na stopnjo tveganja smrti.

Naj hoja postane del vašega vsakdana, ne le v času izolacije.
Naj hoja postane del vašega vsakdana, ne le v času izolacije. FOTO: Shutterstock

Čeprav je splošno sprejeto dejstvo, da je 10.000 korakov tista magična številka, ki prinaša blagodejne učinke za zdravje, jih je v resnici potrebnih že nekoliko manj. Skupina raziskovalcev iz Ameriškega Nacionalnega inštituta za raka (NCI), Nacionalnega inštituta za staranje (NIA) in Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) so v študiji preučevali povezavo med številom korakov, intenzivnostjo hoje in stopnjo tveganja za smrt med različnimi starostnimi skupinami, medtem ko je bila večina preteklih študij opravljenih na starejših, zato tudi večje število korakov. Pri raziskavi, objavljeni v strokovnem časopisu JAMA, so uporabili podatke nacionalne raziskave (NHANES) med letoma 2003 in 2006, in sicer na reprezentativnem vzorcu 4.840 Američanov, starejših od 40 let, ki so desetletje uporabljali pedometer, ki meri korake in kadenco. V času meritev so spremljali tudi število smrti, posebej tistih, ki so posledica raka in bolezni srca. V tem času je umrlo 1.165 udeležencev raziskave. 406 jih je umrlo zaradi težav s srcem, 283 zaradi raka.

Hojo lahko neopazno pomešate med vaše dnevne obveznosti.
Hojo lahko neopazno pomešate med vaše dnevne obveznosti. FOTO: Shutterstock
Takšno bo telo igračarja čez 20 let
Preberi še
Takšno bo telo igračarja čez 20 let

V študiji ugotavljajo, da ima oseba, ki dnevno prehodi 8.000 korakov, 51 odstotka manj možnosti za smrt v naslednjih desetih letih zaradi katerega koli zdravstvenega razloga, tudi bolezni srca in raka, v primerjavi s tistimi, ki dnevno prehodijo enkrat manj, in to ne glede na spol, starost in raso. Kot rečeno, intenzivnost hoje pri tem ni igrala vloge. Tisti, ki prehodijo še nekoliko več, to pomeni 12.000 korakov dnevno, stopnjo tveganja za smrt zmanjšajo za 65 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki dnevno prehodijo le tretjino tega.

Hoja ima številne blagodejne učinke na zdravje.
Hoja ima številne blagodejne učinke na zdravje. FOTO: Shutterstock
Športni psiholog: ''Pridobili bodo tisti, ki se bodo s tem znali spopasti in izziv obrnili v svojo korist''
Preberi še
Športni psiholog: ''Pridobili bodo tisti, ki se bodo s tem znali spopasti in izziv obrnili v svojo korist''

V času pandemije koronavirusa je idealen čas, da hoja in sprehodi postanejo vaša dnevna rutina, saj imate za to odličen razlog, in to, ne da bi nanjo začeli gledali kot na obliko rekreacije, kar marsikoga odbija.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492