Moskisvet.com
Magnezij

Zdravje

To so znaki, da vam primanjkuje magnezija

M.S.
05. 01. 2023 05.00
0

Magnezij je eden tistih mineralov – pravijo mu mineral moči – ki ga telo nujno potrebuje za pravilno delovanje, njegovo pomanjkanje pa se kaže oz. izraža na različne načine. Najpogostejši simptomi oz. motnje v delovanju telesa kot posledica pomanjkanja magnezija so krči v mišicah in nogah, lahko pa se izrazi tudi v obliki bolečin v glavi. Ker magnezija telo samo ne more sintetizirati, je ključen vnos s hrano.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Magnezij nam pomaga uravnavati krvni sladkor in ohranjati močne mišice, kosti, srce in živce. Kadar nam ga primanjkuje, nas lahko pestijo različne zdravstvene težave, ki vplivajo ne samo na telo, ampak tudi na počutje. Med drugim ima magnezij pomembno vlogo pri srčni funkciji. Do srčne aritmije – magnezij pomaga ohranjati redno bitje srca, saj je pomemben člen pri transportu drugih mineralov v celice, kot sta kalcij in kalij – ki je pogosto vzrok za infarkt, lahko vodi prav pomanjkanje magnezija. Čeprav ga primanjkuje kar 70 odstotkom ljudem, ob neprijetnih simptomih, ki ga spremljajo, le redko pomislimo, da bi lahko bil vzrok za to prav pomanjkanje tega minerala in ne druge težave, a pogosto pomaga že večji vnos magnezija, ki ima ključno vlogo pri kar 300 različnih funkcijah v telesu. Pomaga nam do boljšega spanca, ublaži posledice kroničnih bolečin, utrujenosti, nenadnih sprememb razpoloženja in migren, ravno tako zmanjša simptom nemirnih nog.

Krči v mečih so tipičen znak pomanjkanja magnezija.
Krči v mečih so tipičen znak pomanjkanja magnezija. FOTO: Shutterstock
Ti posamezniki ne bi smeli piti kave
Preberi še
Ti posamezniki ne bi smeli piti kave

Glavni simptomi pomanjkanja magnezija:

Glavobol

Kadar telesu primanjkuje magnezija, se to kaže tudi v obliki glavobola ali celo migrene, saj magnezij podpira nevrološke funkcije, pomanjkanje pa povzroča pretirano razdražljivost mišičnih in živčnih vlaken, posledica je napetost na področju vratu in hrbta, kar lahko vodi v glavobol in migreno.

To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti mleko
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti mleko

Mišični krči in napetost mišic

Magnezij ima pomembno funkcijo pri delovanju mišic in je znan po tem, da sprošča mišice, zato lahko pomanjkanje le-tega ob povečani stopnji kalcija povzroči mišične krče oz. napetost/zategnjenost mišic (ta se pogosto pojavljata skupaj s stresom in živčnostjo), saj se brez magnezija mišice težje sprostijo. Najpogosteje do krčev prihaja v spodnjem delu stopal in nog (meča). Posledica pa so lahko tudi napete mišice v vratu, ramenih in zatilju, lahko pride tudi do trzanja vek oz. očesa. Magnezij, kot rečeno, uravnava gibanje mišic, pomanjkanje pa lahko vodi tudi v splošne bolečine v telesu.

Pomanjkanja magnezija se kaže zelo nazorno, a pogosto jih zamenjujejo z različnimi drugimi zdravstvenimi težavami.
Pomanjkanja magnezija se kaže zelo nazorno, a pogosto jih zamenjujejo z različnimi drugimi zdravstvenimi težavami. FOTO: Shutterstock
Poznate formulo za boljši spanec 10-3-2-1-0?
Preberi še
Poznate formulo za boljši spanec 10-3-2-1-0?

Prebava

Prebavne težave, kot je zaprtje, so lahko tudi posledica pomanjkanja magnezija, saj le-ta igra pomembno vlogo v procesu prebave, saj pomaga črpati vodo v črevesju, ohranjati blato mehkejše in krčiti črevesne mišice. Za pomanjkanje magnezija je lahko kriv prevelik vnos kofeina in sladkorja ter kroničen stres, ki zbija raven magnezija v telesu.

To se zgodi z vašim telesom, če premalo spite
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če premalo spite

Tesnoba in depresija

Ker je magnezij pomemben pri ustvarjanju nevrotransmiterjev – ti v možganih pomagajo pri komuniciranju živcev – lahko pomanjkanje le-tega povzroči občutek tesnobe, razdražljivosti in stresa, depresijo, anksioznost in druge motnje razpoloženja. Magnezij namreč igra ključno vlogo pri uravnavanju hormonov in s tem pomaga ohranjati stabilno raven krvnega sladkorja, kar izboljša naše razpoloženje. Magnezij med drugim uravnava raven serotonina, imenovanega tudi hormon sreče, ki je pomemben za stabilno razpoloženje.

Zakaj bi morali imeti na stranišču vedno pri roki vžigalice?
Preberi še
Zakaj bi morali imeti na stranišču vedno pri roki vžigalice?

Sla po čokoladi

Močna želja po določenih živilih lahko kaže tudi na pomanjkanje magnezija, in sicer v tem primeru velika potreba po čokoladi, saj ima ta visoko vsebnost tega minerala (predvsem temna čokolada z visokim odstotkom kakavovih delcev). Zato se nekatere ženske pred menstruacijo naj ne bi mogle upreti čokoladi.

Zakaj pride do vnetja glavice penisa?
Preberi še
Zakaj pride do vnetja glavice penisa?

Utrujenost in vnetja

Magnezij proizvaja energijo in prispeva k sproščanju le-te, saj je ključnega pomena pri proizvodnji adenozina trifosfata (ATP), ki ga celice uporabljajo kot energijo. Magnezij pomaga tudi pri zmanjšanju vnetij, ki vodijo v težave s kožo (akne, luskavica ipd.), saj zmanjša nekatere biomarkerje vnetij (C-reaktivni protein oz. CRP, IL6 in tumor nekrotizirajoči faktor oz. TNF).

Dr. Leon Bedrač: Naš organizem vedno koordinira razpoložljiva hranila in energijo po načelu triaže
Preberi še
Dr. Leon Bedrač: Naš organizem vedno koordinira razpoložljiva hranila in energijo po načelu triaže

Nespečnost

Študije so pokazale, da težje zaspimo, če imamo nižje vrednosti magnezija, saj ta pomaga pri normalnem delovanju živčnega sistema. In ker magnezij pomaga pri sproščanju telesa, lahko pomanjkanje le-tega povzroča težave s spanjem. Magnezij ima namreč pomembno vlogo pri nastajanju nevrotransmitorja, imenovanega GABA (gama aminobutirična kislina), ki nastaja v možganih in pomaga pri sproščanju, saj umirja živčne aktivnosti. Če nam magnezija primanjkuje, to lahko povzroči nizko raven tega nevrotransmitorja, kar lahko vodi v nespečnost, saj igra pomebno vlogo pri tem, kako naše telo uravnava spalni cikel in budnost.

Teh prehranskih dopolnil ne smete jemati zvečer
Preberi še
Teh prehranskih dopolnil ne smete jemati zvečer

Koliko magnezija dnevno?

Dnevno naj bi odrasel posameznik zaužil od 300 do 400 miligramov magnezija. Količina je odvisna od starosti posameznika, njegove fizične aktivnosti, stopnje stresa, hidracije, zdravstvenega stanja, pri ženskah pa sta pomembna faktorja tudi nosečnost in dojenje. Med živila, bogata z magnezijem, sodijo vsa zelena listnata zelenjava, rjav riž, bučna semena, mlečni izdelki, fižol, temna čokolada, oreščki, avokado itd. Lahko pa se poslužite tudi prehranskih dopolnil – več o tem si preberite TU in TU – ali magnezijevega citrata.

Iz domače lekarne: kako si lahko pomagate, če ste si opekli jezik?
Preberi še
Iz domače lekarne: kako si lahko pomagate, če ste si opekli jezik?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369