Moskisvet.com
Pitje vode

Zdravje

To so znaki, da spijete preveč vode

M.S.
01. 12. 2022 05.00
0

Čeprav je večja verjetnost, da vode čez dan spijete manj kot priporočeno, z vodo, ki predstavlja pribl. dve tretjini našega telesa, lahko pretiravate, kar lahko vodi v številne zdravstvene težave – tudi smrt. Vsi vemo, kako nevarna in zdravju škodljiva je dehidracija in kako lahko tudi blaga oblika le-te vpliva na našo koncentracijo, povzroči glavobole, utrujenost, zaprtost ipd – žeja je najbolj jasen simptom, da tekočine spijemo premalo – ne vemo pa, kdaj z njo pretiravamo in smo pretirano hidrirani.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nedavno so strokovnjaki ugotovili, da je Bruce Lee verjetno umrl zaradi pretiranega uživanja vode, o čemer si lahko več preberete TU. Dnevno priporočena količina vode, ki bi jo moral zaužiti odrasel človek, je med 2000 in 2500 mililitri. Ob dobri preskrbljenosti našega organizma ta samo preko ledvic dnevno izloči približno 1,5 decilitra vode, preko potenja pribl. en deciliter, 200 mililitrov pa še z blatom. S hrano jo povprečno vnesemo en liter. K tem številkam je treba prišteti še dodatna 2,5 decilitra vode, ki je posledica delovanja metabolizma. Preostanek, to je med poldrugim litrom in dvema litroma, je treba vnesti s tekočino. Odrasel človek bi moral za normalno delovanje organizma dnevno popiti med dva in dva in pol litra vode oz. 350 mililitrov na kilogram teže (osem do 10 kozarcev na dan). To je priporočeni vnos. Koliko pa je preveč vode?

Ni vam potrebno spiti osem kozarcev vode na dan, vendar pa je pitje vode kljub temu ključno za naše zdravje.
Ni vam potrebno spiti osem kozarcev vode na dan, vendar pa je pitje vode kljub temu ključno za naše zdravje. FOTO: Shutterstock

Voda ima v našem organizmu zelo pomembne naloge, saj med drugim odplavlja odpadne snovi iz telesa – večji del iz ledvic – vlaži sklepe in sluznico, celicam dostavlja hrano in kisik, daje energijo, pomaga zmanjšati telesno težo, omogoča pravilno delovanje organov, varuje pred boleznimi, drži uravnoteženost elektrolitov, ki uravnavajo telesno temperaturo in krvni tlak, skrbi za zdravje kože itd.

Zakaj je pomembno, da pijemo dovolj vode?
Preberi še
Zakaj je pomembno, da pijemo dovolj vode?

Nedavna študija univerze Aberdeen je pokazala, da ne obstaja univerzalna številka, ki bi nam povedala, koliko vode moramo dnevno zaužiti, saj lahko dva litra vode povzročita prekomerno hidracijo, kar lahko vodi v zdravstvene težave, zato je treba upoštevati prej navedene podatke, da precej tekočine dobimo iz drugih virov in da je osem do 10 kozarcev vode na dan za glavnino v večini situacij preveč.

Zato morate čim prej zamenjati svojo steklenico za vodo
Preberi še
Zato morate čim prej zamenjati svojo steklenico za vodo

Številni simptomi prekomerne hidracije so podobni simptomom dehidracije. Če spijete preveč vode, se ledvice ne morejo znebiti odvečne tekočine in posledično se voda začne nabirati v krvnem obtoku, saj je ledvica ne morejo vse predelati, da bi se ta izločila preko urina. To lahko povzroči številne neprijetne simptome, pogosto tudi slabost, bruhanje in drisko, saj se telo ne znebi odvečnih oz. odpadnih snovi, kar vodi v zdravstvene težave (glej spodaj). Če uživate pravo količino vode, je barva urina slamnate do prozorno rumene barve. Če je brez pigmentacije, je to znak, da jo popijete preveč.

50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?
Preberi še
50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?

Če se počutite napihnjene in opazite, da hitro pridobivate na telesni teži, je to lahko znak, da vam v telesu zastaja voda. Vzrok za zastajanje vode in otekanje je zadrževanje tekočine med celicami, posebej v okončinah. Ker se telo ne more znebiti odvečne vode, to vodi v neravnovesje med količino natrija v krvi in vodo. Če je natrija premalo, ledvice izločajo več vode, če ga je preveč, telo začne zadrževati vodo. Pojavi se žeja, ledvice pa izločajo manj seča. Eden od možnih vzrokov za to je lahko hormonsko neravnovesje ali uživanje preslane oz. konzervirane hrane, saj več soli pomeni več natrija v krvi. Zastajanje vode lahko nakazuje tudi nastanek resnejših obolenj (srčne bolezni, bolezni jeter in ledvic). Zadrževanje vode v žilah ima za posledico tudi dodatno zvišanje krvnega pritiska.

Topla voda z limono, ki jo spijete zjutraj na tešče, pripomore k pospešenemu delovanju metabolizma.
Topla voda z limono, ki jo spijete zjutraj na tešče, pripomore k pospešenemu delovanju metabolizma. FOTO: Shutterstock

Pretirano uživanje vode lahko vodi tudi v zastrupitev z vodo. Ledvice se trudijo uravnavati elektrolite v krvi, kar povzroči, da telo postane "vodoodporno". Kadar zaužijemo veliko vode v zelo kratkem obdobju, se v telesu poruši ravnovesje elektrolitov, ki so zdaj prekomerno razredčeni. To vpliva na številne fiziološke procese, zaradi premalo elektrolitov pa so v največji nevarnosti možgani. V njihovih funkcijah prihaja do motenj, kar lahko vodi v trajno prizadetost le-teh, lahko pa tudi v smrt. Potrebna je hospitalizacija ter terapija z elektroliti in uživanje zdravil za zniževanje krvnega tlaka, ledvic ter diuretikov. Če stanja ne zdravimo, lahko pride do hiponatriemije, ko je raven natrija v krvi pod normalnimi fiziološkimi vrednostmi (znižana koncentracija natrija). Kadar v telesu ni dovolj soli, lahko to povzroči bruhanje, oslabelost (oslabele mišice), slabost in razdražljivost, v skrajnih primerih pa tudi smrt. Povzroči tudi otekanje ustnic, stopal in rok, saj ob povečanju celic koža začne otekati.

Skrivna sestavina seksa: če ji ni do seksa, ji ponudite to ...
Preberi še
Skrivna sestavina seksa: če ji ni do seksa, ji ponudite to ...

Zaradi prevelike količine vode se nam lahko napihnejo ne samo udi, ampak tudi možgani. Če se pogosto zbujate sredi noči, ker morate oditi na malo potrebo, je to znak, da jo popijete več, kot jo potrebuje vaše telo. Prav tako, če urinirate več kot desetkrat na dan. Vzrok sta lahko tudi prekomerno aktiven mehur in kofein. Nočno uriniranje preprečite tako, da zadnji kozarec vode spijete nekaj ur pred spanjem, s čimer daste ledvicam čas, da prefiltrirajo vodo skozi telo. Znak pretirane hidracije so tudi bruhanje oz. slabo počutje, šibkost in pogosti krči (zaradi nižje ravni elektrolitov), utrujenost (ledvice delujejo na ''večjih obratih'', kar povzroči stresno reakcijo, saj težje skrbijo za uravnoteženost ravni tekočine v krvnem obtoku), in sicer zaradi že opisanih razlogov. Podobno kot v primeru dehidracije, so simptom tudi utripajoči glavoboli. Ko je v telesu koncentracija soli nizka, to povzroči otekanje celic, ki rastejo, in možgani se dejansko povečajo ter pritiskajo na lobanjo, kar povzroči glavobole in druge zdravstvene težave (okvaro možganov, tudi težave z dihanjem).

Pitje vode iz plastenke v avtu je lahko poleti nevarno
Preberi še
Pitje vode iz plastenke v avtu je lahko poleti nevarno

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313