Moskisvet.com
Golo spanje

Zdravje

To so razlogi, da bi morali spati goli

M.S.
15. 02. 2023 05.00
0

Na naš spanec vpliva marsikaj, tudi to, ali greste spat v pižami, spodnjem perilu ali goli. Večina ne ve, koliko pozitivnih učinkov ima spanje brez oblačil – prinaša namreč boljše spolno življenje, večjo samozavest, več sreče, lepšo kožo in upočasni staranje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Zakaj bi morali imeti na stranišču vedno pri roki vžigalice?
Preberi še
Zakaj bi morali imeti na stranišču vedno pri roki vžigalice?

Za kvaliteten spanec morajo biti izpolnjeni številni pogoji. Nanj vpliva več stvari, od našega življenjskega sloga, izbire vzmetnice in vzglavnika – več o tem si preberite TU in TU, temperature prostora (za hladnejši občutek v prostoru lahko poskrbite tudi tako, da spite goli), stopnje hrupa in svetlosti prostora do tega, kaj imate oz. nimate med spanjem na sebi. Večina izmed nas spi v spodnjem perilu ali pižami, tisti, ki spijo popolnoma goli – teh naj bi bilo le okoli 10 odstotkov –, pa poročajo o številnih prednostih tovrstnega spanja, saj spijo kvalitetneje in dlje. Morda vas bo malce zazeblo, ko boste legli, a hladnejše okolje je za spanje dobro – telo se v prvi fazi ohlaja, proti jutri pa se mu temperatura spet nekoliko dvigne – proces, ki ga oblačila lahko zmotijo.

Golo spanje prinaša številne koristi.
Golo spanje prinaša številne koristi. FOTO: Shutterstock
Tako pogosto bi morali menjati posteljnino
Preberi še
Tako pogosto bi morali menjati posteljnino

Tako kot nekateri med spanjem ne nosijo nogavic, saj jim zaradi tega postane prevroče, na temperaturo telesa vplivajo tudi drugi kosi oblačil. In kadar nam je pretoplo – idealna temperatura prostora za spanje je med 15 in 19 stopinjami Celzija –, to negativno vpliva na cirkadiani ritem, ki uravnava spalni ritem in ovira faze globokega spanja. Kadar spite goli, telo lažje uravnava temperaturo, kar nam pomaga hitreje zaspati in vodi v kvalitetnejši spanec.

Poznate formulo za boljši spanec 10-3-2-1-0?
Preberi še
Poznate formulo za boljši spanec 10-3-2-1-0?

Pri moških popolnoma golo spanje poveča plodnost. Raziskava je namreč pokazala, da oblačila, ki se tesno prilagajajo telesu (takšno je spodnje perilo), povišajo telesno temperaturo v predelu genitalij in s tem povezano pregrevanje mod, kar lahko zmanjša število spermijev, saj najboljša nastaja v optimalnem okolju, ki je med 35 in 35,5 stopinje Celzija. Kadar je temperatura nižja, sperma ostane zdrava in ne vpliva na slabšo plodnost. V ozkih spodnjicah je lahko tudi vlažno, ne le toplo, kar je kot nalašč za bakterije, porušeno bakterijsko ravnovesje pa prinaša vnetja, ki se kažejo kot rdečica ali srbečica na testisih. Ženske lahko s tem, ko spijo gole, preprečijo vaginalne okužbe, saj, kot rečeno, spodnje perilo poveča vlažnost okoli intimnih predelov. V nasprotnem primeru koža ostaja suha in manj dovzetna za glivice.

Golo spanje ima koristi tudi za spolnost.
Golo spanje ima koristi tudi za spolnost. FOTO: Shutterstock
Kaj pomeni, če se med spanjem slinite?
Preberi še
Kaj pomeni, če se med spanjem slinite?

Hladno telo spodbuja presnovo. Dokazano je, da imajo tisti, ki spijo v hladnejše prostoru, v telesu dvakrat več zdravih maščob, ki so ključne za uravnavanje telesne temperature. Študija je pokazala, da so osebe, ki spijo slabo, bolj dovzetne za kopičenje odvečnih kilogramov v primerjavi z osebami, ki imajo kakovosten in trden spanec. Drži tudi, da telo v hladnem okolju porabi več energije, zato se je manj kopiči v obliki maščobnih oblog. Naša telesa se ponoči morajo ohladiti, saj to zmanjša raven kortizola. Visoka raven le-tega poveča apetit in željo po prenajedanju, poleg tega moti spanec, zmanjša libido in poveča trebušno maščobo.

Kako izbrati pravi vzglavnik?
Preberi še
Kako izbrati pravi vzglavnik?

Golo spanje obeh partnerjev prinaša še dodatne koristi, saj se bosta še bolj intimno povezala. Stik kože v možganih spodbuja nastajanje hormona sreče oksitocina, kar zavira stres, zagotavlja pomiritev, zmanjša tesnobo, spodbuja spolno slo in krepi občutek povezanosti med partnerjema. Poleg tega spanje v Adamovih oblačilih prinaša višjo samozavest, saj se boste bolj navadili svojega telesa, ga tudi lažje sprejeli, kar se bo odrazilo v boljši samopodobi. Ob vsem tem nas spanje brez oblačil ohranja bolj mladostne, saj prava telesna temperatura omogoča zadostno izločanje melatonina in rastnega hormona.

Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?
Preberi še
Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?

Če se odločite spati goli, posteljnino menjajte najmanj enkrat tedensko. Kako pogosto je priporočljivo menjati posteljnino, si lahko preberete TU.

Triki za dober spanec
Preberi še
Triki za dober spanec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497