Moskisvet.com
Kava je marsikoga zdravilo, a lahko povzroči tudi nemalo težav.

Zdravje

Te pijače povzročajo utrujenost

M.S.
29. 02. 2024 05.00
0

Odrasel človek naj bi za optimalno delovanje organizma dnevno popil vsaj osem kozarcev vode. Zadostna količina tekočine v telesu je ''kriva'' za dobro počutje in da je telo vedno lepo napeto.

Tekočina pomaga prebavi in pospeši odvajanje. Marsikdo vodo nerad pije, zato posega po drugih pijačah, ki nam pogosto naredijo več škode kot koristi. Ni vsaka tekočina tudi dobra tekočina in ni zgolj alkohol tisti na črnem seznamu. Se počutite brezvoljno in brez energije? Potem z vašega jedilnika črtajte naslednje pijače.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Čeprav za zadostno energijo čez dan večinoma skrbi prehrana, pa na raven le-te pomembno vpliva tudi pijača, ki jo uživamo. Obstajajo številni napitki, ki nam dajo energijo, obstajajo pa tudi številni, ki imajo nasproten učinek.

Andropavza ali tudi moški imajo meno
Preberi še
Andropavza ali tudi moški imajo meno

To so pijače, ki  povzročajo utrujenost:

Sladkana kava

Številni od vas dneva brez kave ne morete začeti, a tisti, ki ji dodajate sladkor, si ne delate usluge, saj bo to kasneje povzročilo znaten padec energije. Kot poudarja strokovnjak za zdravje Sydney Greene, z zamikom pričakujte velik padec energije in sicer med tretjo in četrto uro popoldne, ko bo prišlo do velikega padca ravni kortizola in krvnega sladkorja.

Sladka kava lahko naredi več škode, kot koristi.
Sladka kava lahko naredi več škode, kot koristi. FOTO: Shutterstock

Ledeni čaj

Poleg kave vas bodo utrujene naredile tudi sladke pijače, kot je ledeni čaj. "Te pijače vsebujejo predelan oz. rafiniran sladkor in povzročijo nihanje krvnega sladkorja, kar vodi v utrujenost," pojasnjuje strokovnjakinja za zdravje Lisa Young. Poleg tega, da tovrstne pijače povzročajo nihanja v energiji, njihovo pogosto uživanje poveča možnost za nastanek bolezni. V eni od raziskav so udeleženci, ki so dnevno zaužili eno do dve sladki pijači, imeli za 26 odstotkov večje tveganje za pojav diabetesa tipa 2 v primerjavi s tistimi, ki so spili manj kot eno tovrstno pijačo na mesec.

Sladke pijače ne sodijo na zdrav jedilnik.
Sladke pijače ne sodijo na zdrav jedilnik. FOTO: Adobe Stock

Sadni smutiji

Sadje je sestavni del zdrave diete, saj ima številne blagodejne učinke na telo oz. zdravje. Ko je govora o vsesadnem smutiju, se zgodba nekoliko zaplete. Ključno je, da imate pravo razmerje sestavin, saj sadje vsebuje naravne sladkorje. "Treba se je zavedati, da bo smuti zgolj in samo iz sadja povzročil hiter skok in tudi padec ravni krvnega sladkorja, kar bo povzročilo utrujenosti, razdražljivost in lakoto," opozarja Greene in priporoča, da mu podaljšamo učinek s tem, ko mu dodamo proteinski prah in arašidovo maslo.

Tudi s smutijem lahko zgrešite.
Tudi s smutijem lahko zgrešite. FOTO: Dreamstime

Energijske pijače iz pločevinke

Čeprav gre v imenu za energijske pijače, je njihov učinek kratke sape, saj nam le za kratek dvignejo nivo energije. Poleg tega imajo lahko številne negativne stranske učinke, kot sta povišan srčni utrip in raven sladkorja, pa slaba kvaliteta spanca in karies. "Vse te pijače vas morda za kratko preskrbijo z energijo, a boste zaradi nje kasneje precej bolj utrujeni in boste želeli poseči še po eni ali si privoščiti dremež," poudarja Greene. "Tovrstne pijače povzročajo dehidracijo, kar le še poveča utrujenost."

Energijske pijače imajo slab sloves. Strokovnjaki  svarijo pred njihovimi škodljivimi učinki na zdravje.
Energijske pijače imajo slab sloves. Strokovnjaki svarijo pred njihovimi škodljivimi učinki na zdravje. FOTO: Shutterstock

Alkohol

Alkohol uspava. Je namreč depresor oz. zaviralec centralnega živčnega sistema, saj ga upočasni. Deluje kot uspavalo, zato se po uživanju počutite zaspani. Morda boste zaradi vrčka piva lažje zaspali, a trpela bo kvaliteta spanca, saj alkohol poveča raven adrenalina, stresnega hormona, ki poveča srčni utrip in stimulira telo. To lahko povzroči, da se sredi noči zbudite. "Uživanje alkoholnih pijač, kot sta vino in pivo, čez dan lahko povzroči utrujenost. Že samo en kozarec lahko povzroči zaspanost, še posebej, če imate za seboj slabo noč."

 Pitje alkohola moti spanec na različne načine.
Pitje alkohola moti spanec na različne načine. FOTO: Dreamstime

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369