Moskisvet.com
shutterstock 265580381

Zdravje

To so najpogostejše napake pri umivanju zob

M.S.
10. 01. 2022 05.00
0

Umivanje zob nas spremlja od rane mladosti, kljub temu pa pri ščetkanju pogosto delamo ena in iste napake. Sploh veste, kako in koliko časa naj bi trajalo umivanje zob? Pri večini ne traja več kot eno minuto, eni pa pri umivanju pretiravajo in si poškodujejo dlesni in sklenino. Za vas smo zato pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako si pravilno umiti zobe.

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Umivanje zob ni težko opravilo, a ljudje preslabo poznamo pravilno tehniko umivanja. Večina zgreši že na samem začetku – pri izbiri zobne ščetke. Ni namreč vsaka zobna ščetka dobra oz. prava za vas. Najpogosteje se ljudje poslužujemo zobne ščetke s pretrdimi ščetinami, kar v kombinaciji s premočnim pritiskanjem povzroča mikroranice, skozi katere nato v telo vstopajo bakterije. Namesto trdih ščetin si raje omislite ščetko s kratko glavo ter gostimi in finimi ščetinami. Menjajte jo na tri mesece (prej, če ščetine niso več ''postrojene'') in po vsaki uporabi dobro osušite.

Pogosta napaka je, da si zobe umivamo prekratek čas. Zobozdravniki priporočajo, da si zobe umivamo vsaj dve minuti.
Pogosta napaka je, da si zobe umivamo prekratek čas. Zobozdravniki priporočajo, da si zobe umivamo vsaj dve minuti. FOTO: Shutterstock

Umivanje zob z zobno ščetko ni dovolj za ustno higieno, saj je treba očistiti tudi medzobne prostore, česar s klasično ščetko ne moremo. Ta namreč poskrbi le za okoli 70 odstotkov zobnih površin. Za zadostno ustno higieno se moramo tako poslužiti še vsaj medzobne ščetke, s katero očistimo medzobne predele, kjer se sicer nabirajo obloge, kar lahko vodi do zobne gnilobe in vnetja dlesni, pojavijo pa se lahko tudi paradontalni žepki in posledično krvavitve. Priporočamo uporabo zobne nitke v večernih urah ter čopaste ščetke, ki služi čiščenju sedmic in osmic, ki jih pogosto preskočimo. Zadnji zobje služijo grizenju in mletju in če so uničeni, to vlogo prevzamejo prednji zobje, ki pa so namenjeni sekanju hrane, zaradi dodatnih obremenitev pa lahko postanejo majavi.

Vse to tvegate, če si zob ne umivate pravilno!
Preberi še
Vse to tvegate, če si zob ne umivate pravilno!

Ena najbolj pogostih napak, ki jih delamo pri umivanju zob, je, da v želji po čim bolj temeljitem čiščenju močno drgnemo ščetine po zobeh in pri tem delamo hitre potege. A s tem si delamo medvedjo uslugo, saj le s pravilnim ščetkanjem odstranjujemo obloge in skrbimo za zadostno higieno ustne votline. Polovica ščetke mora biti med ščetkanjem na dlesni, da jih masiramo in razpršimo toksine. Zobe ščetkajte nežno, saj grobo drgnjenje sčasoma vodi v mehanske poškodbe na zobeh in mikroranice. Zobe umivajte z rahlimi krožnimi potegi od dlesni proti zobu. S tem se tudi žlebovi (prosta dlesen ob vrhu zoba) otresejo bakterij in ostankov hrane. S krtačko izvajajte drobne (pol)krožne gibe pribl. 10 sekund, potem pa se pomaknite za pol dolžine ščetke naprej. S to prikrojeno Bassovo tehniko masiramo tako dlesen, kot tudi očistimo površino do pol milimetra pod nivojem dlesni.

Poleg ščetke moramo uporabljati tudi zobno nitko in medzobno ščetko.
Poleg ščetke moramo uporabljati tudi zobno nitko in medzobno ščetko. FOTO: Shutterstock

Pomembno je, da ne preskočimo večernega umivanja zob, saj se ponoči ustavi naravno splakovanje zob s slino, kar je sicer praksa čez dan, bakterije pa so ravno tako prisotne v ustni votlini in imajo zaradi tega večjo moč nad zobmi. Čez noč se tako veselo hranijo in razmnožujejo na hrani, ki se je zataknila med zobmi in jih s kislimi izločki uničujejo. Če si zob ne umijete več kot dva dni, to lahko vodi v resne težave, saj se v 48 urah plak (zobna obloga) trdi in pretvori v trdo oblogo, ki je z nežnim ščetkanjem ne moremo odstraniti.

Suha koža na rokah: kaj povzroča suhe in razpokane roke in kako to odpraviti
Preberi še
Suha koža na rokah: kaj povzroča suhe in razpokane roke in kako to odpraviti

Pomembno je, da si takoj po obroku zob ne umivate, saj lahko to naredi več škode kot koristi. Dobro je počakati vsaj 30 minut po zaužitem obroku ali kislih pijačah (gazirane pijače, naravni sokovi). Bakterije pri procesu razgradnje hrane v ustni votlini namreč povzročijo padec pH iz nevtralnega (pH 7) v kislega (pH 4,5). To vodi do zmehčanja zobne površine, ki je posledično bolj dovzetna za poškodbe. Pol ure po obroku se pH znova vrne na nevtralno raven. Namesto umivanja si zobe takoj po obroku raje umijte s splakovanjem, in sicer s kozarcem mlačne vode.

Zadostuje že za grahovo zrno paste.
Zadostuje že za grahovo zrno paste. FOTO: Shutterstock

Zobozdravniki opažajo, da tudi pri najbolj rednih uporabnikih določena mesta niso dovolj očiščena. Pravilna tehnika umivanja zob je zato ključna. Pogosta napaka, ki jo delamo, je, da predolgo uporabljamo isto zobno ščetko in to nepravilno shranjujemo. Če se ščetka med neuporabo ne posuši, postane gojišče bakterij, zato jo hranite na odprtem in v navpičnem položaju.

Ogrevani sedeži v avtomobilu – skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico
Preberi še
Ogrevani sedeži v avtomobilu – skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico

Vsak zob ima pet površin, ki potrebujejo ustrezno nego. Del, ki meji na lice, del, ki je usmerjen proti jeziku, zgornjo grizno površino in površini, ki mejita vsak na  svoj sosednji zob. Teh z navadno zobno ščetko ne dosežemo (zobna ščetka očisti zgolj tri površine od petih), zato je potrebna uporaba že omenjenih interdentalnih pripomočkov.

Depilacija moškega mednožja – vse o intimnem britju pri moških
Preberi še
Depilacija moškega mednožja – vse o intimnem britju pri moških

Koliko časa si je treba umivati zobe?

Zobe si umivamo dvakrat do trikrat na dan, in sicer zjutraj in zvečer, priporočen časovni okvir pa je med dvema in tremi minutami. Ali so zobje dovolj čisti, lahko preverimo z jezikom, ko z njim drsimo po zobni površini in ugotavljamo ali je površina gladka ali hrapava. Po umivanju uporabimo zobno nitko in medzobno ščetko. Ne smemo spregledati niti jezika, ki ga očistimo z nekaj potegi ščetke od zadaj naprej. Pri tem bodite nežni, da ne poškodujete jezičnih papil.

50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?
Preberi še
50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?

Koliko zobne paste moramo uporabiti in katero?

Količino zobne paste večina napačno dozira in pod vplivom reklam pretirava. Za odraslo osebo zadostuje že količina zobne kreme v velikosti grahovega zrna, pri otrocih pa je dovolj paste že za velikost riževega zrna. Kaj pa vrsta paste? Zamislite si, da je zobna pasta šampon za lase. Če vas npr. muči skelenje, uporabljajte zobno pasto, ki zobovino nadgradi in na zobeh naredi zaščitni film, ki prepreči skelenje. Izogibajte se ustnim vodam z alkoholom, saj takšne izsušujejo ustno sluznico, suha sluznica pa ustvarja boljše pogoje za razcvet bakterij, ranice pa se počasneje celijo kot v vlažnem okolju.

Kako žvečenje žvečilnih gumijev vpliva na naše telo?
Preberi še
Kako žvečenje žvečilnih gumijev vpliva na naše telo?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479