Moskisvet.com
Počitek hrana

Zdravje

To se zgodi z vašim telesom, če se po jedi uležete

M.S.
15. 03. 2024 05.00
1

Ena največjih napak je, če se po obilnem in za želodec težkem obroku uležete na kavč ali posteljo. Namesto tega si je bolje privoščiti polurni sprehod ali lažjo telesno aktivnost.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ste eden tistih, ki se po jedi rad "počijo" na kavč? To pomembno vpliva na vašo prebavo. Kot razlaga gastroenterolog Peyton Berookim, obstaja možnost, da se bo hrana, ki ste jo zaužili in se je prebila skozi požiralnik do vhoda v želodec, vrnila nazaj v grlo skupaj z nekaj želodčne kisline. To prekine naravni proces prebave in lahko se pojavijo simptomi zgage in refluksa. Lahko boste občutili pekoč občutek v prsih in grlu, kisel okus v ustih ali pa se vam bo spahovalo. Ker refluks razdraži dihalne poti, lahko posledično tudi kašljate (pojavijo se astmi podobni simptomi).

Hrane ne uživajte leže.
Hrane ne uživajte leže. FOTO: Shutterstock
Zakaj nas peče zgaga in kako si lahko pomagamo?
Preberi še
Zakaj nas peče zgaga in kako si lahko pomagamo?

Raziskava, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, je pokazala, da je pomembna tudi lega med uživanjem hrane, ki govori v prid pokončnemu položaju. Položaj med hranjenjem namreč pomembno vpliva na prebavo oz. absorpcijo hranil. Raziskovalci so preučili, kako na prebavo vpliva uživanje hrane v sedečem oz. pokončnem položaju in v ležečem položaju, pri čemer so sodelujoči uživali beljakovine. Prišli so do zaključka, da uživanje hrane v pokončnem položaju pospešuje praznjenje želodca ter izboljša absorpcijo hranil in aminokislin. Najbolj optimalno torej je, da hrano uživate sede.

Takoj po jedi ni priporočljivo v takšnem položaju okupirati kavč.
Takoj po jedi ni priporočljivo v takšnem položaju okupirati kavč. FOTO: Shutterstock

Pa se je sploh kdaj priporočljivo uleči po obroku? Ne, saj to vedno vodi v želodčne težave. To še posebej ni priporočljivo za posameznike, ki se borijo z boleznimi, kot sta gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) in hiatusna hernija (kila). Bolje je sedeti oz. biti aktiven.

To se zgodi z vašim telesom, če izpuščate večerjo
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če izpuščate večerjo

Koliko časa po jedi pa se lahko uležemo? Dr. Berookim priporoča, da od tega mine vsaj 30 minut, le če se boste ulegli. Če ležite na pol sede (npr. pod kotom 45 stopinj), vam ni treba čakati tako dolgo, prav tako ne, če je vaša glava v višjem položaju kot preostali del telesa. Razlika je pri večernem obroku. Priporočljivo je, da med večerjo in spancem mineta vsaj dve uri oz. tri, če trpite za boleznijo, kot je GERB.

To je razlog, zakaj opičje koze prizadenejo predvsem mlade moške
Preberi še
To je razlog, zakaj opičje koze prizadenejo predvsem mlade moške

Povzeto po wellandgood.com

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369