Moskisvet.com
Pitje alkohola

Zdravje

To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti alkohol

M.S.
06. 01. 2022 05.00
0

Že od rane mladosti nas starši, zdravniki in mediji opozarjajo na slabe učinke, ki jih ima alkohol na naše telo in zdravje. Kljub temu ostaja ta resen družbeni problem. Redno oz. pretirano uživanje alkoholnih pijač lahko povzroči določene oblike raka, diabetes, visok krvni tlak, bolezni srca in določene karcinome, težave s spominom, motnje razpoloženja in bolezni jeter, moti spanec, slabo pa vpliva tudi na naše počutje in videz.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Če občasno spijete kozarec alkohola, to ne predstavlja večjega problema, precej drugače pa je, če ga pijete vsak dan, in to po več kozarčkov. Če ste pogosto slabe volje, imate napade lakote ter suho, občutljivo in rdečo kožo, če slabo spite in imate slabo koncentracijo, je morda napočil čas, da se odpoveste alkoholu. Zdravje vam bo hvaležno. Žalostno dejstvo je, da naj bi skoraj vsak četrti odrasel pil zaradi lažjega obvladovanja stresa. "Suhi januar", mesec dni brez alkohola, je odlična priložnost, da se mu odrečemo oz. spremenimo svoje pivske navade. Raziskave kažejo, da je kar 70 odstotkov tistih, ki so bili en mesec brez alkohola, sedem mesecev kasneje pilo znatno manj. Že po enem mesecu se vam bo zmanjšala količina maščobe v jetrih, znižala se bo raven holesterola in sladkorja v krvi, koža bo čistejša, alkoholna abstinenca pa bo pomaga tudi pri izgubi telesne teže. Vzpostavil se bo boljši ritem spanja – uravnavanje spalnega ritma je za naše zdravje ključnega pomena, saj vpliva na vse telesne procese – od presnove do spolnega nagona. Več o pozitivnih učinkih opuščanja alkohola pa v nadaljevanju.

Kljub nekaterim drugačnim trditvam količina alkohola, za katero bi lahko rekli, da je zdrava, žal ne obstaja.
Kljub nekaterim drugačnim trditvam količina alkohola, za katero bi lahko rekli, da je zdrava, žal ne obstaja. FOTO: Shutterstock
7 učinkovitih načinov, kako preprečiti ali ublažiti mačka
Preberi še
7 učinkovitih načinov, kako preprečiti ali ublažiti mačka

To lahko pričakujete, če se odrečete alkoholu:

1. Boljši spanec

Ker pitje alkohola močno vpliva na delovanje alfa valovanja v možganih, se zmanjša kvaliteta našega spanca. Prekinja cirkadiani ritem in preprečuje globok spanec (REM), kar povzroča slabšo regeneracijo. To se odraža v premetavanju in zbujanju sredi noči. Boljši spanec vodi v izboljšanje razpoloženja in koncentracije. Zmanjšali se bodo podočnjaki (temni kolobarji) in otekanje obraza, kar pomeni bolj zdrav in mladosten videz. Sveži se boste začeli zbujati že po slabem tednu abstinence. Ste vedeli, da pomanjkanje spanja vpliva na našo potrebo po ogljikovih hidratih in hrani z višjo kalorično vrednostjo, saj skuša telo pridobiti energijo iz lahko dostopnih virov?

Zaradi pomanjkanje spanja pogosto zmanjšamo svojo dnevno aktivnost, kar zmanjša porabo kalorij.
Zaradi pomanjkanje spanja pogosto zmanjšamo svojo dnevno aktivnost, kar zmanjša porabo kalorij. FOTO: Shutterstock

2. Manjši apetit

Ko pijete alkohol, se dviguje raven hormona, zaradi katerega občutite lakoto. Pitje alkohola je zato eden izmed največjih vzrokov za prenajedanje in debelost. Okrepi naše čute in nas pripravi do tega, da si zaželimo več. Ko smo okajeni, sta voh in okus izostrena, zato izgubimo zdravo mero tako pri pitju kot pri hrani. Spremembo v apetitu boste opazili že zelo kmalu in ne boste se več prenajedali.

Ko pijemo alkohol, zraven velikokrat nezavedno jemo prigrizke.
Ko pijemo alkohol, zraven velikokrat nezavedno jemo prigrizke. FOTO: Shutterstock
Če z menija črtate alkohol, se vam bo izboljšala koncentracija in zmanjšalo se bo tveganje za nastanek duševnih težav, tudi depresije.
Nenavadna dejstva o alkoholnih pijačah, ki jih pijemo vsak dan
Preberi še
Nenavadna dejstva o alkoholnih pijačah, ki jih pijemo vsak dan

3. Sla po sladkorju

Lahko se zgodi, da boste zaradi abstinence na začetku čutili nenasitno potrebo po sladkem, zato morate paziti, da ne bi ene zasvojenosti zamenjali za drugo. Seveda ne bo nič narobe, če si občasno dovolite kakšen prekršek. Povečan apetit običajno nastopi prvi teden po prekinitvi. Pojavijo se lahko tudi močnejši glavoboli, kar je posledica padca krvnega sladkorja, posledica pa je lahko manj kakovosten spanec, a že drugi teden bo ta boljši. Manj bo tudi težav z želodcem, možgani pa bodo bolje delovali.

4. Izguba kilogramov

Raziskave so pokazale, da uživanje alkohola vodi v povečan apetit, saj zaviralno vpliva na učinke leptina, hormona sitosti. Pitje alkohola ob obroku zato ne zmanjša apetita, in to kljub temu, da zaužijemo več kalorij, saj poleg kalorije iz hrane vnesemo tudi kalorije iz alkohola (ima jih pribl. 7 kcal/gram, kar je skoraj dvakrat več kot ogljikovi hidrati in beljakovine). Zato se kalorijski vnos poveča. Trije kozarci piva so enaki obilnemu obroku. 

Ko zaužijemo večjo količino alkohola, telo namesto maščob in ogljikovih hidratov kot vir energije sprva uporablja alkohol. Redno uživanje alkohola povzroča slabšo absorpcijo makrohranil, kar še posebej velja za maščobe in beljakovine, vodi pa lahko tudi do pomanjkanja vitaminov in mineralov.

V četrtem tednu abstinence oseba povprečno izgubi od šest do osem kilogramov, s čimer se zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Zaradi svojih intoksikacijskih učinkov nas alkohol spravi v stanje opitosti, kar vpliva na našo presojo in posledično na izbiro prehrane. Kadar pijemo alkohol, ob njem pogosto uživamo prigrizke in procesirano hrano. Ta je visokokalorična in ima večji delež maščob. Zato izguba kilogramov ob abstinenci ni presenetljiva.

To se lahko zgodi, če pijete pivo in ne greste na WC
Preberi še
To se lahko zgodi, če pijete pivo in ne greste na WC

5. Boljša koža

Ko prenehate piti alkohol, bo zaživela tudi koža. Ta bo že po zelo kratkem času pridobila vlažnosti, ki jo je prej preprečeval alkohol, saj ta kot diuretično sredstvo dehidrira telo – povečana dehidracija negativno vpliva na organe, prebavo in druge telesne sisteme. Prav tako lahko pričakujete manj težav s prhljajem, mozolji in rdečico na licih ter bistrejše oči. Tovrstne spremembe boste opazili že v četrtem tednu abstinence.

145 mililitrov rdečega vina vsebuje pribl. 125 kcal.
145 mililitrov rdečega vina vsebuje pribl. 125 kcal. FOTO: Dreamestime

6. Nihanje razpoloženja

Že po treh tednih se bodo izboljšale kognitivne sposobnosti. Prve dni ali tedne abstinence od alkohola lahko sicer občutite utrujenost, nemir in napetost ter motnje v razpoloženju oz. labilnost, saj alkohol vpliva na naša čustva – tovrstni znaki se pojavijo pri vsaki telesni odvisnosti. Postali boste bodisi bolj godrnjavi in zoprni ali pa bolj polni energije. Tako boste tudi bolje videli, kako alkohol vpliva na vas. Tovrstne težave so nekaj povsem običajnega, če alkohola niste uživali v zmernih količinah.

Alkohol dvigne nivo naravnih pomirjeval v telesu (npr. endorfina, ki nam pomaga uravnotežiti stres, razpoloženje in bolečino), kar vpliva na evforijo, ki spodbudi psihično odvisnost od alkohola.

7. Neplodnost

Če boste nehali piti alkohol, ne boste več tvegali neplodnosti. Ta namreč vpliva na plodnost tako pri moških kot pri ženskah, saj negativno deluje na moške spolne žleze in posledično slabša kakovost sperme (zmanjša koncentracijo semenčic v semenskem izlivu). Alkohol zmanjša koncentracijo testosterona in poveča koncentracijo estrogena, s tem ko pospešuje encimsko delovanje, ki prvega pretvori v drugega, kar je tokstično za testise. Kronična izpostavljenost alkoholu zmanjša libido ter povzroča motnje erekcije in atrofijo testisov, pri ženske pa vodi do povečanja dojk.

Če že morate uživati alkohol, izberite rdeče vino
Preberi še
Če že morate uživati alkohol, izberite rdeče vino

Življenje z manj alkohola oziroma brez njega nam daje več možnosti za uspešno oploditev in zdravo nosečnost. Pitje alkohola med nosečnostjo je namreč dobro znan dejavnik tveganja za motnje v razvoju otroka tako pred rojstvom kot po njem.

Kadar nosečnica popije alkohol, alkohol čez eno minuto zaužije tudi plod. Ta ima v krvi enako ali višjo koncentracijo alkohola kot mati.
Kadar nosečnica popije alkohol, alkohol čez eno minuto zaužije tudi plod. Ta ima v krvi enako ali višjo koncentracijo alkohola kot mati. FOTO: Shutterstock

8. Manjše tveganja za raka in druge bolezni

Po raziskavah sodeč, alkohol najpogosteje povzroči raka ustne votline ter na jetrih in prebavilih. Več ko pijete, večje je tveganje za pojav bolezni. Na drugi strani so nekatere študije pokazale, da zmerno pitje pripomore k bolj zdravemu srcu, kar pa so pred časom ovrgli.

Rdeče ali belo vino? Katerega imate raje in kaj izbira pove o vas?
Preberi še
Rdeče ali belo vino? Katerega imate raje in kaj izbira pove o vas?

Poleg naštetega se ob prenehanju pitja alkohola izboljšata delovanje sečil in zobna sklenina, saj alkohol zavira proizvodnjo sline. Prav tako se izboljšajo receptorji za okus in vonj, ki jih alkohol "ubija". Če se boste odrekli alkoholu, bodo lahko vaša jetra celovito opravljala svojo funkcijo in odstranjevala škodljive snovi iz krvi, saj bodo manj zamaščena. Jetra se bodo začela obnavljati tretji teden. Telo bo lahko absorbiralo hranila, izboljšal se bo krvni obtok, kar pomeni več kisika v telesu in posledično bolj zdravo barvo kože. Izginjati bodo začele tanke gube, izboljšala pa se bo tudi prebava.

Lažen nasmeh na delovnem mestu lahko vodi v alkoholizem
Preberi še
Lažen nasmeh na delovnem mestu lahko vodi v alkoholizem

SORODNI ČLANKI

Skrivnost za mladostni videz in fit telo? Lasten urin! Skrivnost za mladostni videz in fit telo? Lasten urin! Depilacija moškega mednožja – vse o intimnem britju pri moških Depilacija moškega mednožja – vse o intimnem britju pri moških Suha koža na rokah: kaj povzroča suhe in razpokane roke in kako to odpraviti Suha koža na rokah: kaj povzroča suhe in razpokane roke in kako to odpraviti Kaj spalni položaj razkriva o naši osebnosti? Kaj spalni položaj razkriva o naši osebnosti? Predmet poželenja: kaj pomenita jamici na hrbtu? Predmet poželenja: kaj pomenita jamici na hrbtu? Mala šola o penečih vinih: kako postreči penino? Mala šola o penečih vinih: kako postreči penino? Mnenje odvetnika: Poškodbe pri delu ali kaj je razgalilo delo od doma Mnenje odvetnika: Poškodbe pri delu ali kaj je razgalilo delo od doma 50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju? 50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju? Nega las za moške: kdaj, kako in kako pogosto bi si morali umivati lase? Nega las za moške: kdaj, kako in kako pogosto bi si morali umivati lase? Trije Slovenci za volanom istega kombija en za drugim izgubili vozniško dovoljenje Trije Slovenci za volanom istega kombija en za drugim izgubili vozniško dovoljenje Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje? Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje? Ogrevani sedeži v avtomobilu – skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico Ogrevani sedeži v avtomobilu – skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico Tega pred seksom in po njem nikar ne počnite Tega pred seksom in po njem nikar ne počnite To se lahko zgodi, če pijete pivo in ne greste na WC To se lahko zgodi, če pijete pivo in ne greste na WC Multimedijski sistemi nevarnejši od vožnje pod vplivom alkohola Multimedijski sistemi nevarnejši od vožnje pod vplivom alkohola Namesto urina izloča alkohol, saj njen sečni mehur proizvaja etanol Namesto urina izloča alkohol, saj njen sečni mehur proizvaja etanol Zakaj steklenice za vino nimajo ravnega dna? Zakaj steklenice za vino nimajo ravnega dna? 20 milijonov za alkohol: nogometašu v želodec prišili antialkoholne tablete 20 milijonov za alkohol: nogometašu v želodec prišili antialkoholne tablete Trik, kako dlje ostati trezen na silvestrsko noč Trik, kako dlje ostati trezen na silvestrsko noč 7 učinkovitih načinov, kako preprečiti ali ublažiti mačka 7 učinkovitih načinov, kako preprečiti ali ublažiti mačka Nenavadna dejstva o alkoholnih pijačah, ki jih pijemo vsak dan Nenavadna dejstva o alkoholnih pijačah, ki jih pijemo vsak dan Neverjetno znanstveno odkritje: to vas brez droge in alkohola privede do norih halucinacij Neverjetno znanstveno odkritje: to vas brez droge in alkohola privede do norih halucinacij Če že morate uživati alkohol, izberite rdeče vino Če že morate uživati alkohol, izberite rdeče vino Kakšne morajo biti servirne temperature alkoholnih pijač? Kakšne morajo biti servirne temperature alkoholnih pijač?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479