Moskisvet.com
Zakaj se koža naguba, še vedno zaposluje znanstvenike.

Zdravje

To se zgodi s stopali, če jih predolgo namakate v vodi

A.P.
27. 05. 2021 06.00
0

Te dni po spletu kroži ''šokanten'' posnetek stopal temnopolte ženske, ki se je 16 ur namakala v kadi in objavila posledice, ki jih je to pustilo na koži njenih stopal.

Redno oralno zadovoljujete? Zobozdravnik pozna vašo skrivnost!
Preberi še
Redno oralno zadovoljujete? Zobozdravnik pozna vašo skrivnost!

TikTok uporabnica @msdanalee je s svetom delila posnetek svojih stopal, potem ko se je kar 16 ur namakala v kadi. Ko je stopila na suho, je bila šokirana nad tem, kaj je voda storila njenim stopalom, ki so ''posivela'', koža pa se je nenaravno nagubala. Ob posnetku je zapisala: ''To človeku naredi nenamerna 16-urna kopel – o, moj bog. Kako dobim svoje noge nazaj,'' je prosila sledilce za nasvet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Tega za zajtrk ne smete jesti!
Preberi še
Tega za zajtrk ne smete jesti!

Ti so se bolj kot na iskanje rešitve osredotočili na dejstvo, zakaj je toliko časa preživela v vodi in kako se je lahko to zgodilo ''slučajno''. ''Kako to, da se nisi utopila'', so se spraševal nekateri. Čeprav ženska še ni razkrila dejstva, zakaj se je toliko časa namakala v banji in jo iz nje ni pregnala mrzla voda – verjetno je zaspala – pa so nekateri posumili, da ima t. i. rovsko stopalo. Gre za poškodbo stopala, ki nastane zaradi vlade in mraza, izraz pa prihaja iz vojaških oz. rudarskih krogov, ko so imeli ti poškodovana stopala zaradi mraza in vlage, ker so bili v rovih daljši čas obuti v gumijasta obuvala. Zaradi tega lahko pride do prekinitve cirkulacije krvi in delovanja živcev, kar vodi v številne zdravstvene zaplete, če nog ne oskrbimo – pojavi se lahko gangrena (odmrtje tkiva), mehurji, razjede in pride do trajnih poškodb živcev. In kako oskrbimo tako noge? Tako, da te počivajo in so rahlo privzdignjene ter da jih dobro posušimo in ogrejemo – lahko tudi z namakanjem v topli vodi pet minut. V primeru, da to ne pomaga, se posvetujte z osebnim zdravnikom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Psihopati in sociopati: dva tipa antisocialne osebnostne motnje
Preberi še
Psihopati in sociopati: dva tipa antisocialne osebnostne motnje

Nagubano kožo smo zaradi posledice vode sicer izkusili že vsi. In temu se nihče ne čudi, če ne pride do ekstremov kot v primeru zgoraj omenjene. Pa veste, zakaj se prstni odtisi, ko so ti dlje časa v vodi, nagubajo oz. nabreknejo? Po mnenju številnih strokovnjakov gre za prilagoditev telesa na vlažno oz. mokro okolje, zaradi česar lažje upravljamo s predmeti. Dolgo je veljalo prepričanje, da gre za pasivno posledico osmoze. A na grbančenje mokrih prstov danes gledamo kot na aktiven proces, ki poteka pod nadzorom avtonomnega živčnega sistema. Blazinice na prstih se v vodi nagubajo, ker zunanja plast kože nabrekne, kar je posledica vode, ki prodira v kožne celice in vodi v zoženje žil, to pa zmanjša volumen tkiva. To dognanje potrjujejo dejstvo, da se blazinice prstov, ki so bile odrezane in nato prišite nazaj, v mokrem okolju ne grbančijo več.

Ima nagubana koža evolucijski izvor?
Ima nagubana koža evolucijski izvor? FOTO: Dreamstime
Tesnoba zaradi spolne neuspešnosti: "Bom dovolj uspešen med rjuhami?"
Preberi še
Tesnoba zaradi spolne neuspešnosti: "Bom dovolj uspešen med rjuhami?"

Kakšna je resnična naloga teh gub, sicer še danes zaposluje ume znanstvenikov. Na eni strani velja prepričanje, da so nagubani prsti le posledica delovanja živčnega sistema, spet drugi zagovarjajo, da gre za prilagoditev telesa na okoliščine. Z nagubano kožo namreč lažje pobiramo mokre predmete, medtem ko so naši predniki na račun tega lažje lovili oz. nabirali hrano, ki je bila pogosto na mokrih in vlažnih območjih.

Navade, zaradi katerih se hitreje staramo
Preberi še
Navade, zaradi katerih se hitreje staramo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497