Moskisvet.com
Kajenje marihuane

Zdravje

To se zgodi, če dolgo časa uživate marihuano

A.P.
06. 12. 2022 05.00
0

Čeravno marihuana velja za eno bolj varnih rekreativnih drog in je marsikje legalizirana, vendarle ni tako zelo nedolžna, kot se je morda zdelo, saj ima dolgotrajno uživanje resne posledice na naše zdravje.

Tako ugotavlja nedavna študija, objavljena v znanstveni reviji American Journal of Psychiatry, ki se naslanja na podatke, ki so jih avtorji študije iz arizonske državne univerze zbirali več desetletij oz. do 45. leta starosti 1.037 posameznikov iz Nove Zelandije, rojenih med letoma 1971 in 1973. Čeprav je marihuana rekreativna droga, ki ni močno zasvojljiva in s katero se načeloma ne da predozirati, pa več kot očitno ni tako zelo nedolžna ovčica.

Kot je pokazala raziskava, so v srednjih letih pri tistih, ki so dolgotrajno uživali marihuano, zaznali velik upad IQ-ja v primerjavi z otroštvom, poleg tega pa tudi slabšo zmožnost procesiranja podatkov, težave s spominom, težave z ohranjanjem pozornosti in slabšo sposobnost učenja.

Raziskovalci so se osredotočili predvsem na inteligenčni kvocient v različnih življenjskih obdobjih in odvisnost od uživanja marihuane. Kot se je izkazalo, so imeli dolgotrajni kadilci v primerjavi z vrstniki pri kognitivnih testih precej slabše rezultate. Ti so bili slabši tudi v primerjavi z alkoholiki in kadilci tobaka, prav tako z občasnimi uživalci marihuane. Poleg tega naj bi prekomerno uživanje marihuane spreminjalo podobo možganov, kar so raziskovalci ugotovili na podlagi primerjav posnetkov možganov dolgotrajnih kadilcev marihuane in vrstnikov, ki marihuane niso uživali. Kot se je izkazalo, je bil pri kadilcih marihuane hipokampus precej manjši kot pri drugih. Zato se s kajenje poveča tudi tveganje za demenco.

Dolgotrajno kajenje marihuane ima lahko resne posledice na naše zdravje.
Dolgotrajno kajenje marihuane ima lahko resne posledice na naše zdravje. FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313