ZDRAVJE

To se dogaja z vašimi jetri, če pijete kavo

M.S.
29.04.2022, 5:00
0
Kava je za marsikoga nepogrešljiv napitek, poleg tega pa ima tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje, saj vsebuje sestavine, ki dobro vplivajo na naše zdravje: vitamine, hranila in antioksidante. Med drugim pa dobro vpliva tudi na zdravje naših jeter.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kava je eden najbolj priljubljenih napitkov na svetu. Marsikdo si jutra ne predstavlja brez tega črnega napitka, ki dvigne energijo in nas prebudi, zmanjšuje tveganja za kardio-vaskularne bolezni, sladkorne bolezni ter dobro vpliva na zdravje jeter. Kot so pokazale študije, pa kava v svoji prvotni obliki, torej črna in brez vsakršnih dodatkov, tudi ščiti jetra pred poškodbami oz. upočasni napredovanje določenih bolezni jeter.

Kava dobro vpliva na zdravje jeter.
Kava dobro vpliva na zdravje jeter./ FOTO: Thinkstock

Kava ščiti pred fibrozo jeter

Fibroza je glavni vzrok obolevnosti in smrtnosti zaradi jetrne bolezni. Nastane zaradi kopičenje brazgotinskega tkiva, kar čez čas začne vplivati na delovanje jeter. Kot je pokazala študija, objavljena v Journal of Hepatology, redno uživanje kave in tudi čaja pomaga zmanjšati tovrstno tveganje, saj so jetra pri tovrstnih pivcih izkazala za boljša kot pri tistih, ki kave ne pijejo.

Kava dobro vpliva na encime

V jetra se nahajajo encimi, ki pospešujejo procese, kot so razgradnja in izločanje toksinov in nastajanje žolča. Če jih proizvajamo preveč, lahko prodrejo v krvni obtok, kar je lahko znak okvare jeter. Povišan nivo encimov v jetrih pospešuje nastanek rakastih celic ter nastanek mnogih drugih bolezni jeter. Kot so pokazale študije, pitje kave zmanjša koncentracijo encimov v jetrih, s čimer se zmanjša tveganje za bolezni in poškodbe le-teh. Kot je pokazala obsežna ameriška raziskava inštituta National Cancer Institute, so imeli tisti, ki so dnevno popili tri ali več skodelice kave na dan, v jetrih 25 odstotkov manj encimov od tistih, ki kave niso pili. Ključna sestavina je kava, ne kofein (kaj v kavi je ključno, znanstveniki še niso odkrili), saj ima podoben pozitiven učinek tudi brezkofeinska kava.

Kava je za marsikoga nepogrešljiv napitek.
Kava je za marsikoga nepogrešljiv napitek./ FOTO: Shutterstock

Zmanjša tveganje za raka na jetrih

Pivci kave imajo po raziskavi o učinkih kave, objavljeni v strokovni reviji BMJ (British Medical Journal), tudi za 20 odstotkov manj možnosti za razvoj raka na jetrih, v primeru petih popitih skodelic kave na dan pa ta procent poskoči kar na 50 odstotokov. Poleg tega naj bi kava izničila negativne učinke alkohola na telo. Kljub temu je treba biti pri pitju zmeren, saj kava na drugi strani zvišuje krvni pritisk, okrepi glavobol, zviša srčni utrip in razdraži občutljiv želodec.

Zmanjša tveganje za nastanek ciroze

Ciroza jeter je resnejša in kasnejša faza brazgotinjenja jeter in je za razliko od fibrioze s spremembo življenjskih navad ni mogoče zaustaviti. Zato pa uživanje kave zmanjša tveganje za cirozo, posledično pa tudi tveganje za smrt zaradi alkoholne ciroze.