Moskisvet.com
zobozdravnik

Zdravje

To o vas ve zobozdravnik, ko odprete usta

M.S.
14. 06. 2023 05.00
0

Čeprav greste k zobozdravniku, da vam pozdravi zobe, zdravniki o vas vedo več kot to, da prepoznajo težavo v vaši ustni votlini. So namreč dobri diagnostiki, saj pogled v usta izdaja precej več kot stanje vaših zob. Iz vašega zadaha in zob lahko namreč napovemo veliko bolezni.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Če so oči ogledalo duše, so zobje ogledalo zdravja oz. celotnega organizma. Zobozdravnik tako lahko prepozna težave, ki se jih sami še ne zavedate.

Redno oralno zadovoljujete? Zobozdravnik pozna vašo skrivnost!
Preberi še
Redno oralno zadovoljujete? Zobozdravnik pozna vašo skrivnost!

Grizenje nohtov

Ne da bi videl nohte na vaših rokah, zobozdravnik ve, ali imate to slabo razvado. Izdaja vas nesimetričen oz. neenakomeren ugriz in skrhani ter majavi zobje, kar je posledica stalnega pritiska nanje. Neenakomeren ugriz lahko vodi v bolečo čeljust. Škode na zobeh ne povzročajo nohti, pač pa dotiki spodnjih in zgornjih sekalcev.

Grizenje nohtov se ne prepozna samo po nohtih.
Grizenje nohtov se ne prepozna samo po nohtih. FOTO: AP

Zadah

Slab zadah (halitoza) ni samo posledica slabe ustne higiene, lahko je tudi posledica hujšanja ali pretirane diete. Če imate zadah po ribah, to kaže na bolezen ledvic, če slab zadah spremljajo bele lise na jeziku, gre za glivično okužbo, če je jezik gladek in bled, pa je to lahko znak slabokrvnosti. Če ima zadah vonj po sadju, je to lahko pokazatelj diabetesa, če po kislem mleku oz. kislem, pa to lahko kaže na intoleranco na laktozo oz. težave v prebavnem traktu. Če smrdi po gnilem, ste lahko občutljivi na določeno vrsto hrane, imate želodčne težave, težave z zobmi, gastritis ali vnetje sluznice.

Zadah sporoča marsikaj.
Zadah sporoča marsikaj. FOTO: iStock
Zakaj bi se morali na zobozdravnika naročati popoldne?
Preberi še
Zakaj bi se morali na zobozdravnika naročati popoldne?

Vnetje sinusov

Mnogi vnetje sinusov zamenjajo za bolečino v zobeh, saj so simptomi zelo podobni, razlog za to pa je, da so korenine zoba blizu dna sinusov. Tovrstne težave lahko blažimo s toplim obkladkom. 90 odstotkov primerov sinusitisa pri odraslih se pojavi kot posledica virusa, vzrok pa so lahko tudi bakterije ali glivice. Pogosto je vnetje sinusov komplikacija prehlada ali gripe.

Pomanjkanje vitaminov

Pomanjkanje vitaminov in mineralov lahko povzroči veliko sprememb v ustni votlini. Zaradi tega lahko pride do krvavenja dlesni in posledično okužbe krvi ter notranjih organov, sindroma pekočih ust, počasnejšega celjenja in vnetja kosti. Pomanjkanje železa lahko povzroči drobne razjede na jeziku in dlesnih.

Alkohol je slab tudi za zobe.
Alkohol je slab tudi za zobe. FOTO: Adobe Stock

Alkohol in motnje hranjenja

Alkohol suši usta, kar lahko vodi v zobno gnilobo, parodontalno bolezen, izgubo zob, slab zadah, poškodbe sluznice in pekoč občutek v ustih. Slina namreč izniči kisline, ki jih zaužijemo, zato ima tedaj zadah kiselkast vonj. Zmehčana sklenina je na drugi strani lahko posledica sladkih pijač, zmehčane dlesni pa gaziranih in energijskih napitkov. Bolezni zob in dlesni povzročajo tudi motnje hranjenja. Tovrstna škodljiva vedenja in pomanjkljivo prehranjevanje lahko resno vplivajo na zobovje. Za zobe je škodljivo bruhanje, ki spremlja bulimijo, saj močna želodčna kislina redno zalije zobe. Z motnjami hranjenja je povezan tudi degenerativni artritis v čeljusti.

Nitkanje je koristno, na začetku pa povzroča malce krvavenja iz dlesni.
Nitkanje je koristno, na začetku pa povzroča malce krvavenja iz dlesni. FOTO: iStockphoto

Nitkanje

Zobozdravnika ne morete pretentati. Če zobno nitko, s katero sežete v kotičke, ki jih ščetine zobne ščetke ne dosežejo, uporabljate samo pred obiskom zobozdravnika, ga ne boste mogli pretentati, saj se bodo na dlesnih videle drobne poškodbe. Te so namreč bolj občutljive, kar povzroči poškodbo ali razjede. Nitkanje sicer pomaga ohranjati zdrave dlesni in dober zadah, ščiti pa tudi pred sladkorno boleznijo in prezgodnjim porodom.

To so spolno prenosljive bolezni, ki prežijo na nas
Preberi še
To so spolno prenosljive bolezni, ki prežijo na nas

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376