Moskisvet.com
Jezik je ogledalo našega zdravja.

Zdravje

Vse to jezik razkriva o vašem zdravju

M.S.
11. 01. 2023 05.00
0

Pokaži mi jezik in povem ti, kako zdrav si. Jezik je še eden od delov telesa, ki navzven veliko razkriva o našem zdravju. Podobno velja tudi za urin in blato, iz katerih lahko prav tako razberemo marsikaj. Diagnoza z jezikom nam izdaja veliko informacij o tem, kaj se dogaja z nami. Sploh veste, kako je videti povsem zdrav jezik in kateri so znaki pomanjkanja določenih vitaminov in znaki bolezni? Vse to izveste v nadaljevanju.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Čeprav so nas učili, da jezika ni lepo kazati, pa ga je smiselno redno opazovati, saj njegov videz oz. spremembe povedo veliko o našem zdravstvenem stanju. Spremembe vedno sicer niso nujno bolezensko stanje. Priporočljivo je, da si ga ogledate, preden boste jedli, saj se od hrane in pijače obarva.

8 razlogov, zakaj ne morete shujšati
Preberi še
8 razlogov, zakaj ne morete shujšati

Zakaj je jezik tako dober pokazatelj težav? Jezik je močno prekrvavljen in po površini oživčen s čutnimi celicami, ki omogočajo, da ločimo sladko od slanega, kislo od grenkega, da govorimo in požiramo. Zdrav jezik (t. i. žamnati jezik) je rožnato in enakomerno obarvan, z gladkimi robovi, ki ni ne presuh in ne premoker, je brez razpok in oblog. Če jezik spremeni svojo barvo, če otrdi, postane boleč ali so na njem obloge oz. madeži, to verjetno pomeni, da nekaj v telesu ne deluje optimalno.

Negovan jezik preprečuje karies.
Negovan jezik preprečuje karies. FOTO: Shutterstock

Če je jezik obarvan belo po celotni površini, to kaže na kopico bolezenskih stanj (če je skoncentrirana na točno določenem delu, to nakazuje na določeno neravnovesje), med njimi tudi sladkorno bolezen. Če do sprememb pride na konici jezika, se to navezuje na stanje srca, če pride do sprememb na delu takoj za konico, to opozarja na stanje pljuč, če na desni na žolč, na levi na jetra, na sredini pa na stanje želodca in vranice. Če pride do sprememb na zadnjem delu jezika, to kaže na stanje črevesja, ledvic, mehurja in maternice. Na splošno velja, da rumeno obarvan jezik kaže na vnetje, temno rdeč na slabši krvni obtok, svetlo rdeč na pomanjkanje vitamina B12, bel pa na glivično okužbo. Če je rdeč, je telesu vroče, če ima bele obloge, pa mraz.

Zakaj nas peče zgaga in kako si lahko pomagamo?
Preberi še
Zakaj nas peče zgaga in kako si lahko pomagamo?

Kadar ima jezik rumeno prevleko, to lahko nakazuje na slabo delovanje prebave in težave z debelim črevesjem. Bele do rumene obloge pogosto pomenijo dehidracijo, do oblog pa pride, ker se sluznica izsuši. Tak jezik kaže tudi na to, da je v telesu nakopičenih veliko toksičnih snovi, morda pa gre za glivično okužbo (npr. glivice kandide). Bel jezik je lahko tudi posledica povišane telesne temperature ali levkoplakije. Če se pojavi na zadnjem delu, to lahko nakazuje na refluksivno bolezen požiralnika (zgage) oz. težave s črevesjem. Rumen jezik je lahko tudi posledica nakopičenih bakterij ali vnetja v organizmu (npr. vnete brbončice, ki se pojavijo, če so usta preveč suha ali smo dehidrirani). Bela obloga sicer nujno ne nakazuje na zdravstvene težave.

Jezik je ogledalo našega zdravja.
Jezik je ogledalo našega zdravja. FOTO: Shutterstock

Če imate po sredini jezika razpoko, to pomeni, da imate šibek želodec, neurejeno prebavo, premalo želodčne kisline oz. encimov ali kronične težave s črevesjem. Zelo izrazita črta sredi jezika je lahko tudi posledica težav s hrbtenico ali nepredelanih čustvenih zadev. Če je razpoka na konici jezika, to nakazuje na težave s srcem oz. čustvene/duševne težave (kot je na primer zlomljeno srce). Bled in gladek jezik na drugi strani povzroča slabokrvnost, pomanjkanje železa, vitamina C in bakra. Če jezik boli, to kaže na pomanjkanje vitaminov B12, B8, B6 in B3 ter železa in bakra, če gre za pekoč občutek, pa gre verjetno za pomanjkanje vitamina B1 in želodčne kisline. Razlog za pekočino je tanka jezikova sluznica, zato se jezik hitro vzdraži. Če so ob straneh vidni odtisi zob, to kaže na neuravnoteženo prebavo, slabo delovanje vranice, pomanjkanje hranilnih snovi oz. slabo absorbcijo hranil. Če je jezik otekel in ima bele obloge, gre za glivične okužbe. Kadar ima jezik bele in rdeče predele (t. i. geografski jezik ali eritema migrans; Jezik ima površino, podobno zemljevidu, kar je posledica neenakomernega luščenja vrhnjih plasti), s prstom kaže na oslabljen imunski sistem ter pomanjkanje karotenoidnih snovi in cinka. Kadar je rdeča konica jezika, so za to lahko krivi stres, pomanjkanje vitamina B5 in čustvena razrvanost.

Iz domače lekarne: kako si lahko pomagate, če ste si opekli jezik?
Preberi še
Iz domače lekarne: kako si lahko pomagate, če ste si opekli jezik?

Če je rdeč po celotni površini, pa vam manjka folne kisline in vitamina B12. Da nam manjka tega vitamina, nakazuje tudi svetlo rdeč jezik, saj je ta vitamin nujen za rdeče krvničke, ki organizem hranijo s kisikom. Kadar je jezik mehurčkast oz. podoben površini jagode, gre za posledico obolelosti za škrlatinko, za streptokokno vnetje ali kawasakijevo bolezen. Vzrok za takšno stanje je pomanjkanje vitamina B12 in folne kisline. Če jezik krvavi in to ni posledica ugriza, je treba nemudoma obiskati zdravnika, saj je to lahko posledica raka na jeziku, katerega znaki so tudi bolečine ob uživanju hrane in pijače ter občutek tujka v ustih. Kadar jezik potemni oz. postane črn, je to najpogosteje posledica slabe ustne higiene (posledica tega so tudi kosmate obloge), uživanja kave, rdečega vina, borovnic, tobaka ipd., lahko pa so vzrok tudi obloge iz glivic in bakterij. V tem primeru ne gre za nevarno zdravstveno stanje, razen če stanje traja dlje od 10 dni. Če je jezik vijolične barve, je to lahko posledica slabe prekrvavitve in visoke stopnje holesterola v krvi. Vzrok sta lahko tudi slaba prehrana in fizična neaktivnost. Rjavi madeži na jeziku nakazujejo na melanom, zato je treba v tem primeru čim prej obiskati zdravnika. Kadar jezik izgubi sposobnost okušanja ali nas navdaja občutek mravljinčenja, je to pogosto posledica poškodbe živčnega sistema.

Bodite pozorni na podobo vašega jezika.
Bodite pozorni na podobo vašega jezika. FOTO: Shutterstock

Če je jezik suh, to sporoča, da ste dehidrirani, da spite z odprtimi usti oz. trpite za motnjo izločanja sline (bolezen žlez slinavk). Kadar je jezik zelo suh in z razpokami, je to lahko posledica stresa. Kadar je moker, pa je to lahko posledica prevelike količine sluzi, za kar so krivi razdraženo črevesje, želodec, hud stres ali lakota.

Kaj je herpes, kako nastane in kako lahko zoprni ''ocvirek'' preprečimo?
Preberi še
Kaj je herpes, kako nastane in kako lahko zoprni ''ocvirek'' preprečimo?

Zgoraj navedeni vzroki še ne pomenijo, da si na podlagi njih postavite diagnozo in se začnete samozdraviti. Zato pa lahko za jezik oz. zdravje nasploh skrbite tako, da uživate raznovrstno hrano, za sam jezik pa poskrbite tako, da ga vsaj enkrat dnevno ščetkate, da iz njega odstranite nečistoče, kot so ostanki hrane, ki sicer začnejo gniti. To koristi tudi našim zobem, saj s tem odstranjujemo povzročitelje kariesa. Pazite na to, da pri ščetkanju niste pregrobi.

To je ključno za mladega nogometaša, da ostane na visokem nivoju
Preberi še
To je ključno za mladega nogometaša, da ostane na visokem nivoju

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369