Moskisvet.com
Bolečine v nogah so lahko znak povišanega holesterola.

Zdravje

To je nenavaden znak, da imate povišan holesterol

M.S.
29. 03. 2023 05.00
0

Povišan holesterol povzročajo prekomerna telesna teža, debelost, kajenje, neaktivnost in drugi dejavniki – tudi genetski, ki povzročijo, da jetra proizvajajo več holesterola. Med vsemi pa je glavni vzrok nezdrava prehrana. Zvišan holesterol je tihi morilec, saj navzven ne kaže simptomov. Zato je toliko bolj pomembno, da ste pozorni na vsakršen znak, ki bi nakazoval na zvišan holesterol.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

S povišanim holesterolom ima težave kar 70 odstotkov populacije, žal pa večina ignorira opozorilne znake, zaradi česar tvegajo resna srčno-žilna obolenja in druge zdravstvene težave. Če je vnos holesterola s hrano dolgotrajen, lahko jetra izgubijo sposobnost samoregulacije, posledično raven holesterola v krvi raste in ostane trajno zvišana, kar sproži proces ateroskleroze, ko se preostanek holesterola nalaga v žilne stene in povzroča oženje le-teh. Ko imate povišan holesterol, se torej lahko v krvnih žilah pojavijo maščobne obloge, ki ovirajo pretok krvi. V končni fazi srce ne more sprejemati dovolj kisika, kar lahko vodi v srčni infarkt, lahko pa pride tudi do prehodnega ishemičnega napada, ki je blaga oblika kapi. Več o tem si lahko preberete TU. Lahko pa aterosleroza oslabi žilno steno in povzroči razširitev žil (anevrizem) – če poči, pride do notranje krvavitve.

To so simptomi kostnega raka, za katerim boleha Stavros
Preberi še
To so simptomi kostnega raka, za katerim boleha Stavros
Če imate povišan holesterol, si izdelajte urnik prehranjevanja in skušajte živeti s kar se da malo stresa ter se izogibajte mastni prehrani.
5 mitov o fitnesu, ki so iz trte zviti
Preberi še
5 mitov o fitnesu, ki so iz trte zviti
Bolečine v nogah so lahko znak povišanega holesterola.
Bolečine v nogah so lahko znak povišanega holesterola. FOTO: Adobe Stock

Simptomi povišanega holesterola

Eden redkih znakov povišanega holesterola so bolečine v nogah. Povišan holesterol namreč poskrbi, da pride do periferne arterijske bolezni, ko mišice in tkiva nimajo več zadostne oskrbe s krvjo, pogosto pa so žrtve tega prav noge, včasih tudi roke. Gre za slabšo prekrvavitev zaradi okluzije, tj. zamašitve oz. zmanjšane arterije na nogi zaradi poapnenja žil. Pri tem občutimo krče, bolečine in nelagodje v nogah, najpogosteje pa do tega pride v nočnih urah, ko počivamo. Če imate tovrstne težave ali sumite, da imate povišan holesterol, se nemudoma posvetujte z zdravnikom, ki vas bo napotil na laboratorijske preiskave (hemogram).

Ta preprost in malo znan test z nohti vas opozori na to, da imate raka
Preberi še
Ta preprost in malo znan test z nohti vas opozori na to, da imate raka

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479