Moskisvet.com
Kolesarjenje

Zdravje

To bi moral kolesar storiti vsakih 10 minut, da se izogne težavam v postelji

M.S.
08. 07. 2022 05.00
0

Kolesarjenje predstavlja več vrst izzivov. Ena od teh so težave z genitalijami zaradi sedenja. Pogosto kolesarjenje je lahko za moške škodljivo, saj tvegamo impotenco, že vrsto let opozarjajo strokovnjaki.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nad kolesarji kot Demoklejev meč visi erektilna disfunkcija. Strokovnjaki priporočajo, da vsakih 10 minut vstanemo s sedeža, da se izognemo impotenci in za kratko sprostimo pritisk na presredek. Med kolesarjenjem je najbolj ogrožen prav perinej (torej presredek), predel med zunanjimi genitalijami in anusom. Med sedenjem na kolesu ga nepravilno obremenjuje kar četrtina telesne teže.

Strokovnjaki predlagajo, da vsake toliko časa vstanete, da izboljšate prekrvavitev.
Strokovnjaki predlagajo, da vsake toliko časa vstanete, da izboljšate prekrvavitev. FOTO: Adobe Stock
Nečloveške številke: toliko kalorij porabi kolesar na Dirki po Franciji
Preberi še
Nečloveške številke: toliko kalorij porabi kolesar na Dirki po Franciji

Do te ugotovitve so prišli poljski strokovnjaki Kamil Litwinowicz, Marcin Choroszy in Anna Wrbel, ki so preučevali, kako različen dizajn kolesarskih sedežev, kolesa, hlač in krmila vplivajo na moške genitalije. Kako udobno boste sedeli je odvisno tudi od našega položaja – sedite lahko v pokončnem, športen ali aerodinamičen položaju.

Tjaša Železen: ''Delo hostese na kolesarski dirki mi je precej pisano na kožo''
Preberi še
Tjaša Železen: ''Delo hostese na kolesarski dirki mi je precej pisano na kožo''

Prišli so do ugotovitve, da obstaja povezava med otrplostjo udov in obliko sedeža. Manj škodljivi so kolesarski sedeži brez nosu, ki kolesarja prisilijo v pokončno sedenje in s tem manj pritiska na mednožno bogastvo. Najbolj škodljiva so značilna sedala s špičastim sprednjim delom, tudi ergonomski sedeži (z vdolbinico na sredini, ki naj bi zmanjšala pritisk na presredek), ki naj bi varovali spolne organe, pa niso vedno najboljša izbira. Poleg napačnega sedeža je vzrok za otrplost, ki je neposredno povezana z erektilno disfunckijo, tudi napača tehnika kolesarjenja. Strokovnjaki so ugotovili, da že po petih minutah sedenja močno zmanjša prekrvavitev penisa. Zato priporočajo, da vsakih deset minut nekaj časa vozimo stoje, da bi preprečili težave s prostato. Ker sedenja pritiska na presredek, to lahko vodi v otrplost genitalij. V moškem presredku potekatajo arterije in živci, ki penis zalagajo s krvjo in dajejo sposobnost občutenja, med neudobnim sedenjem pa so ti pritisnjena ob kost. Zato krvi pretok med sedenjem lahko oslabi, prav tako oskrba s kisikom, kar ovira erekcijo.

Na videz (ne)udoben sedež ni vedno tudi (ne)udoben.
Na videz (ne)udoben sedež ni vedno tudi (ne)udoben. FOTO: Adobe Stock
Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?
Preberi še
Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?

''Ne želimo si, da bi moški nehali kolesariti, pač pa da so pozorni na take stvari,'' poudarjajo strokovnjaki. Študije sicer potrjujejo, da imajo kolesarji dvakrat večjo možnost za erektilno disfunkcijo kot drugi moški. Čeprav kar 91 odstotkov moških čuti otrplost mednožja med vožnjo, erektilna disfunckija ni nujno posledica tega.

Nakup električnega kolesa ali Vse kar moratev vedeti o e-kolesih
Preberi še
Nakup električnega kolesa ali Vse kar moratev vedeti o e-kolesih

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470