Moskisvet.com
Živila prehrana

Zdravje

Teh 5 živil slabi spomin in zmožnost koncentracije

M.S.
13. 08. 2023 05.00
0

Kako se prehranjujemo, v marsičem vpliva na kvaliteto našega življenja. Zdravje je hvaležno tistim, ki pazijo na to, kaj dajo vase. S prehrano lahko vplivate tudi na spomin in koncentracijo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Določena živila so slaba ne samo za naše splošno zdravje, ampak tudi za spomin oz. možgane. Kot pojasnjuje prehranska strokovnjakinja dr. Uma Naidoo, lahko črevesne bakterije sprožijo presnovne procese in vnetja v možganih, ki vplivajo na naš spomin in sposobnost odločanja.

Prosti sladkorji

Med proste sladkorje poleg dodanih – monosaharidi, kot so glukoza, fruktoza in saharoza – prištevamo tudi sadne sokove, koncentrate sadnih sokov in med. Možgani uporabljajo energijo v obliki glukoze, da lahko aktivirajo celične aktivnosti. Vendar lahko dieta z visoko vsebnostjo sladkorjev povzroči presežek glukoze v možganih, kar študije povezujejo z okvarami spomina in hipokampusa, tj. dela možganov, ki skrbi za spomin. Nezdrava predelana hrana, kot so pecivo in gazirane pijače, je polna rafiniranih in dodanih sladkorjev, pogosto v obliki koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze, kar obremeni možgane s preveč glukoze. Čeprav ima vsako telo drugačne potrebe, strokovnjaki priporočajo, da ženska dnevno ne zaužije več kot 25 gramov prostega sladkorja, moški pa ne več kot 36 gramov.

Ocvrta hrana vpliva na spomin.
Ocvrta hrana vpliva na spomin. FOTO: Shutterstock

Ocvrta hrana

Hrustljavi krompirček, ocvrt piščanec ipd. Morda se vam ob tem cedijo sline, toda ko gre za zdravje vaših možganov, se je tovrstne hrane bolje izogibati. Študija, v kateri je sodelovalo 18.080 ljudi, je pokazala, da je dieta z veliko ocvrte hrane povezana s slabšimi rezultati pri učenju in spominu. Tovrstne pregrehe lahko povzročajo vnetja, ki poškodujejo krvne žile, ki možgane oskrbujejo s krvjo. Neka druga študija, v katero je bilo vključenih 715 ljudi, je izmerila stopnjo depresije in duševno trdnost ljudi ter raven uživanja ocvrte hrane. Ugotovili so, da je pri tistih, ki so uživali več le-te, večja verjetnost, da bodo postali depresivni.

Zakaj bi se morali na zobozdravnika naročati popoldne?
Preberi še
Zakaj bi se morali na zobozdravnika naročati popoldne?

Ogljikovi hidrati (OH) z visokim glikemičnim indeksom

Čeprav morda živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate (npr. kruh, testenine in vse kar, je izdelano iz rafinirane moke), nimajo okusa po sladkem, telo OH-je predeluje podobno kot sladkor. To pomeni, da njihovo uživanje predstavlja povečano tveganje za depresijo. To ne pomeni, da morate ogljikove hidrate črtati z vašega jedilnika, zato pa je pomembna kakovost ogljikovih hidratov, ki jih uživate.

Zakaj se moški praskajo po mednožju?
Preberi še
Zakaj se moški praskajo po mednožju?

Leta 2018 so raziskovalci skušali ugotoviti, kateri ogljikovi hidrati, če sploh kateri, so povezani z depresijo. Za tiste boljše kakovosti so se izkazala polnozrnata žita, živila z visoko vsebnostjo vlaknin in tista z nizkim glikemičnim indeksom (GI) – gre za merilo, ki meri, kako hitro se živila pretvorijo v glukozo, ko se med prebavo razgradijo. Hitreje ko se živilo v telesu spremeni v glukozo, višji je njen GI. Pri ljudeh, ki so uživali bolj kakovostne ogljikove hidrate, je bila 30 odstotkov manjša verjetnost za razvoj depresije, kot pri tistih, ki so uživali ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom (npr. krompir, beli kruh in beli riž). Med, pomarančni sok in polnozrnat kruh so živila s srednjim GI, med živila z nizkim indeksom pa sodijo zelena zelenjava, večina sadja, surovo korenje, fižol, čičerika in leča.

Zloraba alkohola ima lahko resne posledice.
Zloraba alkohola ima lahko resne posledice. FOTO: Shutterstock
To so zgodnji znaki alkoholizma: Prepoznajte jih, preden je prepozno
Preberi še
To so zgodnji znaki alkoholizma: Prepoznajte jih, preden je prepozno

Alkohol

Ljudje, ki trdo garajo za svoj uspeh in je stres glavna sestavina njihovega delovnega dne, se pogosto sprostijo za vikend, pogosto z alkoholom, za kar pa plačajo ceno prihodnje jutro, ko se zbudijo nervozni in z možgansko "meglo" (izraz se uporablja za določene simptome, ki vplivajo na sposobnost razmišljanja). Raziskovalna profesorica Archana Singh-Manoux je s kolegi 23 let opazovala 9.087 ljudi, da bi ugotovila, kako je alkohol povezan z demenco. Ugotovili so, da imajo ljudje, ki so tedensko zaužili več kot 14 pijač ali več kot štiri na dan vsaj enkrat na mesec, večje tveganje za razvoj demence, kot tisti, ki so alkohol pili v zmernih količinah.

Kaj se zgodi, če uživate preveč beljakovin?
Preberi še
Kaj se zgodi, če uživate preveč beljakovin?

Nitrati

Nitrat je ena izmed dušikovih spojin, ki jo živali in tudi rastline uporabljajo kot vir dušika, ki je nujno potreben za preživetje in rast. Predelanemu mesu se dodajajo kot konzervansi, povezujemo pa jih z depresijo. Ena od nedavnih študij je pokazala, da lahko spremenijo dobre bakterije in vodijo v pojav bipolarne motnje.

13 zanimivosti, ki jih niste vedeli o človeških možganih
Preberi še
13 zanimivosti, ki jih niste vedeli o človeških možganih


Povzeto po cnbc.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369