ZDRAVJE

Te lastnosti otrok podeduje od očeta

M.S.
23.01.2023, 5:00
0
''Visok je kot oče'', ''Rjave oči ima po očetu,'' to sta samo dva primera, kaj drugi pogosto govorijo o otrocih in lastnosti, ki so jih ti podedovali od svojih staršev.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Otroci običajno podedujejo določene lastnosti od svojih staršev, ni pa mogoče natančno napovedati, komu bo otrok podoben. Zato pa določene lastnosti prevladujejo nad drugimi in jih lahko predvidimo, saj v genetiki razlikujemo med močnimi in šibkimi geni, pri čemer prvi preglasijo slednje. Kadar oba starša nosita šibke ali prevladujoče gene, nastanejo različne kombinacije. Vse to je posledica epigenetike oz. kako se DNK izraža, kar med drugim igra vlogo pri barvi oči in zunanjem videzu ter vpliva na zdravje in počutje. Moč podedovanih genov lahko vpliva tudi na odpornost otroka.

PREBERI ŠE
Očetovstvo: kako biti dober oče?

Zmotno je mišljenje, da otroci polovico lastnosti podedujejo po materi in polovico po očetu, kot so nas to učili pri biologiji, saj vsak starš na svojega otroka ne prenese enake količine telesnih in genetskih lastnosti. Tehtnica je nagnjena na stran očeta, saj obstaja 60 odstotkov večja verjetnost, da bo otrok podedoval očetove lastnosti.

PREBERI ŠE
Poporodna depresija pri moških: Tudi moški trpijo za poporodno depresijo

Lastnosti, ki jih bo otrok po vseh verjetnosti podedoval po očetu:

Telesna višina

Fizičen videz se naslanja na očetove gene. Obstaja najmanj 700 genskih variacij, ki so odgovorne za določanje višine. Višji kot je oče, večja je možnost, da bo visok tudi otrok. Čeprav otrok prejme mamine in očetove gene, obstaja dokaz, da očetovi geni pri tem igrajo večjo vlogo, ko gre za višino. Razlog tiči v rastnem proteinu IGF, ki spodbuja rast, medtem ko imajo ženski geni kontradiktornega receptorja IGF2R. Če te gene otrok podeduje samo od očeta, IGF geni otroku pomagajo pri rasti, mamini geni pa rast zavirajo. Ker so geni za višino dominantnejši od genov za majhnost, otrok, če je eden od staršev visok, skoraj zagotovo ne bo majhen.

Otroci marsikaj podedujejo po očetu, med drugim višino.
Otroci marsikaj podedujejo po očetu, med drugim višino./ FOTO: AdobeStock

Spol

Če je oče razočaran, da se mu je rodil sin ali hčerka, je krivda samo njegova, saj so za spol odgovorni moški. Moški namreč prispeva kromosom Y za fanta in kromosom X za deklico. Če se združita kromosoma X, nastane deklica, če se moški Y združi z ženskim X kromosomom, pa deček. Če v spermi oba kromosoma nista enako zastopana, to nagne tehtnico na stran enega ali drugega spola.

Težave z duševnim zdravjem

Raziskave so pokazale, da očetje prenesejo mutirane gene, ki privedejo do težav z duševnim zdravjem. Najpogosteje so to hiperaktivnost, shizofrenija in bipolarna motnja. Otroci, ki se rodijo očetu, staremu 45 let ali več, imajo večjo verjetnost, da se bodo nekoč težko učili in bili bolj nagnjeni k depresiji, samomoru in anksioznosti, saj je kakovost očetove sperme slabša.

Ušesa

Velika ušesa otroci podedujejo samo po očetu. Če ima torej oče velika ušesa, jih bo imel skoraj zagotovo tudi sin ali hčerka. Če ima kdo od staršev štrleča ušesa, bo otrok podedoval tudi to.

PREBERI ŠE
Vojna proti soli – miti in resnice o domnevni sovražnici našega zdravja

Reprodukcija

Raziskave se pokazale, da je slaba kakovost sperme lahko dedna lastnost in otroci, ki so spočeti v epruveti, bodo imeli verjetno tudi sami tovrstne reproduktivne težave.

Lasje

Za plešavost otroka ni kriv oče, ampak so krive mame oz. njen oče in bratje. Če je torej vaš stric brez las, otroka verjetno čaka enaka usoda. Kadar ima eden od staršev skodrane lase, je skoraj zagotovo, da jih bo imel tudi otrok.

PREBERI ŠE
Vzroki za plešavost in kako lahko preprečimo izgubo las