Moskisvet.com
Postljinina

Zdravje

Tako pogosto bi morali menjati posteljnino

M.S.
06. 02. 2023 05.00
0

Nedavna raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da moški posteljnino v povprečju perejo na štiri mesece ali celo redkeje. Ta šokantni podatek nas je spodbudil, da pripravimo prispevek na temo posteljnine oz. kako pogosto bi to v resnici morali menjati, da bi se izognili nehigienskemu spancu. V postelji preživimo kar tretjino svojega življenja (v povprečju 26 let), zato je še kako pomembno, da poskrbimo za higieno svojega spalnega okolja.

Anketa + Arhiv
Kako pogosto perete posteljnino?

Ne samo moški, tudi ženske pogosto odlašajo z menjavo posteljnine, in to tudi več tednov ali celo mesecev. Posteljnina pomembno vpliva na naše zdravje, saj se med spanjem slinimo in potimo, telesne tekočine, olja in sol pa se sproščajo v tkanino, v kateri najdemo sledove genitalnih tekočin, fekalne delce, urin, slino in druge vrste umazanije, kot sta hrana in (cvetni) prah. To lahko negativno vpliva na naše zdravje, saj se zaradi tega lahko okužimo. Če posteljnine redno ne peremo, se to lahko prenese tudi na žimnico in blazino. ''Neredno pranje posteljnine lahko privede do tega, da med spanjem tekočine preidejo globoko v blazino ali žimnico, ki pa jo je veliko težje očistiti kot rjuhe, ki jih zgolj vržemo v pralni stroj,'' svari strokovnjakinja za tekstil Mary Marlowe Leverette." Poleg tega se v postelji pogosto znajdemo v oblačilih, ki jih nosimo ves dan, s čimer vnesemo tja še dodatne bakterije. Za marsikoga je postelja tudi pisarna, jedilnica in kino.

Ankete so pokazala, da ljudje posteljnino menjamo preredko.
Ankete so pokazala, da ljudje posteljnino menjamo preredko. FOTO: Shutterstock

Preden zamenjamo posteljnino, je posteljo smotrno posesati, saj se v njej nahaja veliko odmrlih kožnih celic. Teh dnevno izgubimo prek 30 tisoč, predstavljajo pa plodno okolje za razmnoževanje pršic. Če vzmetnice ne čistimo in zamenjamo zgolj posteljnino, pršice vdihavamo, kar lahko vodi v bolezni dihal, utrujenost, ekceme in manj kvaliteten spanec. Bolj pogosto imamo lahko akne, izcedek iz nosu, slaboten imunski sistem, večja je možnost okužb (virusnih, glivičnih in bakterijskih) in razdražene kože, pogosteje kihamo in se nam solzijo oči.

''V poletnem času se bolj potimo, zato je priporočljivo posteljnino tedaj menjati še pogosteje.''
Kako izbrati pravi vzglavnik?
Preberi še
Kako izbrati pravi vzglavnik?

Kako pogosto torej menjati posteljnino? To je odvisno od več dejavnikov. Enkrat tedensko naj jo menjajo tisti, ki se pogosto znojijo, ki spite v Evinem kostumu, ki imate v postelji pogosto družbo, tisti, ki z vami spijo hišni ljubljenčki, ki prebolevate bolezen (smrkate, imate vročino ipd.), za katere je postelja občasna jedilnica ali bralni kotiček, se v postelji mažete s kremo, se pred spanjem vedno ne stuširate, greste občasno v posteljo z ličili ter posteljo koristite tudi za poležavanje. Sicer pa bi morali vse oprati vsakih 14 dni (tudi jogi, ki ga je priporočljivo menjati na osem let – o tem, katerega izbrati, si lahko preberete TU). Bolni, tisti z občutljivo kožo in tisti, ki se bolj potite, bi morali rjuhe menjati dvakrat tedensko, prevleko za vzglavnik pa vsak dan. Sicer pa strokovnjaki priporočajo menjavo vzglavnika vsaj enkrat tedensko, še bolje pa pogosteje, saj se umaže hitreje kot prevleka in rjuha. V nasprotnem primeru tvegate alergije, saj bodo pršice in drugi organizmi dražili vaše dihalne poti.

V postelji preživimo življenja.
V postelji preživimo življenja. FOTO: Shutterstock
Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?
Preberi še
Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?

Posteljnino perite vsaj na 60 stopinjah Celzija (o tem, kako prati druge vrste blaga, si več preberite TU), saj se šele na tej temperaturi uničijo vsi mikroorganizmi. Po pranju ji spravite v omaro. Po pranju se priporoča tudi likanje, da toplota likalnika uniči morebitne preživele mikroorganizme. Vzglavnik operite vsake pol leta, ne pozabite pa niti na odeje, ki jih je priporočljivo oprati enkrat mesečno.

To se zgodi z vašim telesom, če premalo spite
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če premalo spite
Kaj spalni položaj razkriva o naši osebnosti?
Preberi še
Kaj spalni položaj razkriva o naši osebnosti?
Zanimiva dejstva o spanju
Preberi še
Zanimiva dejstva o spanju
Triki za dober spanec
Preberi še
Triki za dober spanec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497