Moskisvet.com
Kajenje

Zdravje

Top živila, ki jih morajo jesti kadilci, da bi živeli dlje

M.S.
06. 01. 2023 05.00
0

Če kot kadilec želite narediti uslugo svojim pljučem, je najboljša odločitev, da kajenje opustite, ker pa je za mnoge to misija nemogoče, si lahko pomagate tudi drugače.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Študija, objavljena v European Respiratory Journal, v kateri je sodelovalo 680 posameznikov, med njimi kadilcev, nekadilcev in nekdanjih kadilcev, ki so jim izmerili pljučne funkcije s pomočjo spirometrije oz. vitalografije, s katero merimo in ocenjujemo kapaciteto in funkcije pljuč, meritve pa ponovno opravili 10 let kasneje, je namreč pokazala, da pljučem pomagajo določene snovi. Ugotovili so, da več jabolk, banan in paradižnikov, kot so pojedli kadilci, ki so kajenje medtem opustili, počasnejša je bila degradacija pljuč oz. pljučnih funkcij. Gre za pomemben podatek, saj starost in kajenje najbolj prizadeneta pljuča in vodita do bolezni, kot je kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB).

Kajenje je eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek raka ustne votline in grla.
Kajenje je eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek raka ustne votline in grla. FOTO: Shutterstock
Obraz kadilca: 6 znakov, ki izdajajo, da kadite
Preberi še
Obraz kadilca: 6 znakov, ki izdajajo, da kadite

Zakaj so ta živila tako pomembna za zdravje naših pljuč? Razlog tiči v antioksidantih, ki ščitijo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, pred učinki staranja in tudi nekaterimi kroničnimi boleznimi. Paradižnik je namreč bogat vir likopena, ki je močan antioksidant s številnimi koristnimi učinki na zdravje, saj varuje celice pred poškodbami prostih radikalov, poleg tega vsebuje veliko vitamina B, ki vpliva na celično rast, zaradi česar koža ostaja sijoča in prožna, prav tako nohti in lasje. Nekdanji kadilci, ki so med kajenjem uživali veliko likopena, so si s tem zmanjšali možnost za pljučnega raka za kar 52 odstotkov, je ugotovila kanadska študija iz leta 2017. Študija, objavljena v European Respiratory Journal, pa je razkrila, da je pri nekdanjih kadilci, ki so dnevno pojedli vsaj dva sveža paradižnika in več kot tri porcije svežega sadja – posebej jabolk in banan – prišlo do manjšega poslabšanja pljuč kot pri tistih, ki so uživali manj svežega sadja in zelenjave, pri nekaterih, ki so kajenje opustili, pa so se pljuča celo popravila.

S pravilno prehrano lahko ublažite negativne učinke kajenja.
S pravilno prehrano lahko ublažite negativne učinke kajenja. FOTO: Shutterstock
Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?
Preberi še
Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?

Za boljše stanje pljuč kadilcev je odgovoren tudi antioksidant flavonoid, ki ga najdemo v sadju in zelenjavi in deluje kot antiseptik – antiseptiki uničujejo oz. preprečujejo razvoj mikroorganizmov na koži in sluznici ter s tem omejijo oz. preprečijo okužbe – zato zmanjšuje vnetja, kar med drugim olajša dihanje. To pojasni, zakaj jabolka in banane upočasnijo propadanje pljuč. To je razgalila primerjava stanja pljuč kadilcev in nekadilcev, saj so antioksidanti omejili škodo pljučnega tkiva, ki jo je povzročilo kajenje.

Ali je kajenje za volanom dovoljeno? Ministrstvo eno, policija drugo
Preberi še
Ali je kajenje za volanom dovoljeno? Ministrstvo eno, policija drugo

Koristno je tudi uživati hrano, ki vsebuje karotenoide, ki jih prepoznamo po značilnih oranžnih, rumenih in rdečih pigmentih. Ti v telesu delujejo kot aktioksidanti in zmanjšajo verjetnost pljučnega raka. Telo jih ne proizvaja, zato jih dobimo samo s prehrano. Karotenoidi tudi učinkovito podpirajo zdravje srca in ožilja. Najdemo jih v paradižniku, lubenici, grenivki, temnozeleni zelenjavi (npr. špinači), živalskih jetrih in kokošjih jajcih.

Mit ali resnica? Zgodba o tem, kako je Tito v Beli hiši prižgal kubanko in utišal Nixona
Preberi še
Mit ali resnica? Zgodba o tem, kako je Tito v Beli hiši prižgal kubanko in utišal Nixona

Kot je pokazala britanska raziskava izpred let, če kadilcu povemo, koliko so stara njegova pljuča, bo ta prej opustil to škodljivo razvado.

Tako je danes videti deček, ki je pri dveh letih pokadil 40 cigaret na dan
Preberi še
Tako je danes videti deček, ki je pri dveh letih pokadil 40 cigaret na dan

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479