Moskisvet.com
Suha koža na rokah-9

Zdravje

Suha koža na rokah: kaj povzroča suhe in razpokane roke in kako to odpraviti

M.S.
23. 12. 2021 05.00
0

Zima prinaša številne izzive tudi za našo kožo. Hladen zrak zunaj, nizka stopnja vlažnosti, vroč suh zrak v zaprtih prostorih in močan veter lahko povzročijo spremembe na koži. Ko začne koža izgubljati vlago, imamo občutek napetosti in hrapavosti, in če suhosti ne odpravimo, lahko to vodi v zelo napeto kožo, razpokanost, srbečico in luskavico. Je koža na vaših rokah suha in razpokana? Ob neustrezni negi lahko nastanejo celo krvavitve in hude bolečine. Dobra novica je, da suha koža (strokovno kseroza) v jesenskem in zimskem času ni neizogibna. In če razumemo, kateri dejavniki vplivajo na suho kožo, lahko bodisi preprečimo pojav suhe kože na rokah ali ga odpravimo. Z nekaj spremembami v svojem vsakdanu in pri negi kože boste lahko tudi v hladnih mesecih ohranili videz mehke, gladke in prožne kože.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Večina nas ob spreminjanju letnih časov opazi spremembe na koži. V hladnejših mesecih je ta pogosto suha in hrapava, kar še posebej velja za roke. Vaše roke si v zimskem času zaslužijo posebno pozornost in nego, saj so izpostavljene dejavnikom, ki nanje delujejo vse prej kot blagodejno. Ne le, da nobenega drugega dela telesa ne uporabljamo tako pogosto kot roke – koža na rokah je zato še bolj obremenjena –  koža na njih ima tudi drugačno strukturo kot tista na drugih delih telesa. Koža na dlaneh in blazinicah prstov je sicer drugačna kot na hrbtni strani rok. Medtem ko je na zunanji strani malo maščobnega tkiva in žlez lojnic, je notranja stran bogata z maščobami in vezivnim tkivom (kolagen, elastan ipd.), a prav tako revna z žlezami lojnicami, ki sicer igrajo ključno vlogo pri preprečevanju izsušitve kože (več o tem v nadaljevanju). Koža na rokah je pogosto izpostavljena škodljivim zunanjim dejavnikom (mraz, umivanje rok, umazanija, vročina itd.), ti pa lahko oslabijo naravno bariero kože in vodijo v njeno izsušitev.

Ekstremno suhe roke lahko vodijo tudi do krvavitev.
Ekstremno suhe roke lahko vodijo tudi do krvavitev. FOTO: Dreamstime
Navade, zaradi katerih se hitreje staramo
Preberi še
Navade, zaradi katerih se hitreje staramo

Vzroki za suho kožo na rokah

Žleze lojnice skrbijo za tvorbo sebuma (loja), ki koži priskrbi lipide (maščobe, kot je ceramid-3) in snovi, ki vežejo vlago. Ker pa ima koža na rokah le malo žlez lojnic, ima slabšo sposobnost vezanja vlage kot koža na drugih delih telesa. Posledično se hitreje izsuši. Prva stopnja v procesu izgube vlage je izguba površinskih lipidov. Ti tvorijo naravno bariero na koži, ki prepreči izhlapevanje vode. Če je lipidna bariera poškodovana, vlaga izhlapeva in pomembne hidroskopske snovi (snovi, ki vežejo vodo) se zlahka sperejo. To vodi do pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev in koža ne more več zadržati toliko vode, posledično pa postane suha. Če se situacija ne izboljša, to vodi do oslabitve vlažilnih mrež, ki so v globljih plasteh kože in prenašajo vodo navzgor po akvaporinskih kanalih. Posledično se zmanjša naravni pretok vlage v višje plasti – v zgornjih plasteh kože so različne hidroskopske molekule, kot so laktat, PCA, urea, aminokisline, soli in druge, ki privlačijo in vežejo velike količine vode – posledica pa je zelo suha koža.

Luskava, hrapava, napeta in srbeča suha koža ne more delovati pravilno.
Luskava, hrapava, napeta in srbeča suha koža ne more delovati pravilno. FOTO: Dreamstime
Zakaj je pomembno, da pijemo dovolj vode?
Preberi še
Zakaj je pomembno, da pijemo dovolj vode?

Med notranje sprožilce (endogene oz. notranje dejavnike) suhe kože na rokah prištevamo tudi alkohol (ker je toksin, ga telo s težavo predela in lahko zato škoduje koži) in nikotin (povzročilo dehidracijo povrhnjice), pa tudi stres, neuravnoteženo prehrano, nezadosten vnos tekočin in staranje. S staranjem se zmanjšuje aktivnost žlez lojnic in koža posledično proizvaja vedno manj sebuma ter koži lastnih olj, ki skrbijo za zaščito in navlaženost kože. Pri moških ostajajo žleze lojnice aktivne do 80. leta starosti, pri ženskah pa začne njihova aktivnost upadati precej zgodaj in je po petdesetem letu le še polovična glede na mladost.

Obraz kadilca: 6 znakov, ki izdajajo, da kadite
Preberi še
Obraz kadilca: 6 znakov, ki izdajajo, da kadite

Med zunanje vzroke oz. eksogene dejavnike za suho kožo na rokah sodijo neugodne vremenske razmere (veter, suh zrak) in nihanje temperature, suh zrak (povzročajo ga centralno ogrevanje, peči, kamni in klime, ki zmanjšajo oz. odvzemajo vlažnost prostoru, (pre)pogosto umivanje rok (ob epidemiji smo povečali skrb za osebno higieno), tesna oblačila (vzrok je trenje, ki nastane med kožo in oblačilom, kar vodi v luščenje), UV-svetloba (UV-žarki prodrejo globoko v kožo, vse do dermisa – kože je sestavljena iz treh plasti, in sicer iz povrhnjice, dermisa in podkožja – ter poškodujejo vlakna kolagena in elastina, kar na dolgi rok povzroči nastanek mlahave kože in gub, saj to pospeši staranje kože), mehansko draženje (iritacija, ki nastane ob drgnjenju zaščitne maske ob kožo), neustrezna nega kože (uporaba izdelkov, ki poškodujejo zaščitno bariero kože), kemikalije (detergenti ipd.) in prepogosto tuširanje oziroma umivanje (dolgotrajno tuširanje z vročo vodo razkraja lipidne bariere v koži in koža posledično ne more več dobro opravljati svoje zaščitne funkcije; podoben učinek ima pogosto plavanje v klorirani vodi). Znebite se rokavic, v katerih koža ne more dihati in opravljati svojih osnovnih funkcij. Suha koža je lahko spremljevalka drugih bolezni, kot so atopijski dermatitis (tudi ekcem), ihtioza (ali ribja koža, kar je skupina dednih dermatoloških bolezni), alergije, diabetes, motnje ščitnice in psoriaza (vnetna bolezen kože).

V zimskem času je nega rok še pomembnejša.
V zimskem času je nega rok še pomembnejša. FOTO: Dreamstime

Simptomi suhe kože na rokah

Ti se razlikujejo glede na vzrok in resnost stanja, simptomi pa se pogosto poslabšajo pozimi ter po prhanju in kopanju. Ob blagi obliki so roke suhe in občutljive ter rahlo pordele. V najslabšem primeru so zelo suhe in hrapave, na koži pa se pojavijo razpokice in luskava oz. napeta območja. Pri ljudeh, ki trpijo za kožno boleznijo atopični dermatitis – kronično in dolgotrajno stanje, ki ga zaznamuje suha, luskava in razdražena koža, pa tudi občasni izbruhi s hujšimi simptomi – se lahko pojavijo srbečica, hrapavost in vnetje kože. 

50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?
Preberi še
50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?

Nega suhe kože na rokah

Roke si umivajte zgolj z mlačno vodo in blagim milom, ki ohranja naravno pH-vrednost kože. Po umivanju si kožo dobro osušite. Kože ne drgnite, ampak tekočino raje popivnajte. Pri tem ne pozabite obrisati kože med prsti. Po umivanju redno uporabljajte vlažilni negovalni izdelek, kar je posebej priporočljivo, če delate v vlažnih pogojih ali ste v rednem stiku z umazanijo, kemikalijami ipd. Kremo nanesite takoj po umivanju, saj vlažna koža bolje vpije aktivne sestavine. Pomagate si lahko tudi tako, da si roke pred spanjem dobro navlažite in si nadenete tanke bombažne rokavice, tako da se bo krema v celoti vpila, da v mrazu vedno nosite rokavice, saj te služijo kot fizična ovira pred okoljskimi dejavniki, ki povzročajo izsušitev kože na rokah, da pri pomivanju posode z detergenti in delu s kemikalijami uporabljate zaščitne rokavice in tako preprečite, da bi roke prišle v stik z vročo vodo, da roke po vsakem umivanju namažete z negovalno kremo ter da zaužijete dovolj tekočine in ne pijete gaziranih pijač, ki vsebujejo veliko sladkorja. Ko skuša telo z urinom izločiti odvečni sladkor, namreč izgublja vodo in koža se posledično izsuši.

Nega las za moške: kdaj, kako in kako pogosto bi si morali umivati lase?
Preberi še
Nega las za moške: kdaj, kako in kako pogosto bi si morali umivati lase?

Zdrava koža – ta je dobro navlažena in ima nepoškodovano bariero – vzdržuje ravnovesje olj in vlage ter je rahlo kisla, saj ima pH med 4,5 oz. 4,7 in 5,75. Ko uporabljamo alkalna mila s pH-vrednostjo nad 7 in do 12 (vrednost pH 7 ima čista voda), se lahko naravni pH naše kože poruši. Veliko izdelkov za nego telesa s kože odstrani maščobe in vlago, zato je ključna uporaba izdelkov z uravnoteženim pH-jem in blagimi površinsko aktivnimi snovmi (surfaktanti).

Suha koža lahko vodi v razpokane roke, pojavijo pa se lahko tudi rane.
Suha koža lahko vodi v razpokane roke, pojavijo pa se lahko tudi rane. FOTO: Dreamstime

Pozimi je še kako pomembno, da kožo dodatno vlažimo in ji zagotavljamo vlago, ki jo potrebuje. Vsakič, ko si umijete obraz, roke ali telo, kožo navlažite s kremo. Dobri vlažilni izdelki vsebujejo ureo (sečnino) in laktat, ki koži priskrbita manjkajoče vlažilne faktorje, ki pomagajo vezati vlago v zgornjih plasteh kože, ceramid-3, ki pomaga obnavljati lipidno bariero, in glukoglicerin, ki stimulira vlažilno mrežo. Naj negovalni izdelki ne vsebujejo alkohola, barvil in dišav, ki lahko povzročajo draženje. Vroča prha ali kopel ob koncu dne morda deluje terapevtsko, a če želite koristiti svoji koži, naj bo temperatura vode mlačna. Še en ključen korak pri ohranjanju kože je, da čez dan ostanete hidrirani. Če ne zaužijete dovolj tekočine, to vpliva na videz kože, ki postane bolj dovzetna za izsuševanje, saj ji primanjkuje vlage, kar se zgodi zaradi povečane transepidermalne izgube vode. Če ji primanjkuje vode, se lahko začne luščiti, pojavi se rdečica, zmanjšata se gladkost in prožnost.

Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?
Preberi še
Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?

Po pripomočke za nego kože na rokah vam ni treba v trgovino oz. lekarno, saj jih lahko poiščete kar v kuhinji. Pripravite si lahko kremo iz (prezrelih) banan, krompirja, olivnega olja, ovsenih kosmičev, kokosovega olja ipd. Za recept pobrskajte po internetu. Če se simptomi suhe kože kljub negi poslabšajo ali ne izboljšajo, se obrnite na osebnega zdravnika ali dermatologa.

Zaradi novega koronavirusa smo postali pozornejši na higieno. Pogosto umivanje in razkuževanje rok sta postala del vsakdana, kar pa lahko poslabša nekatere težave s kožo, posebej pri tistih, ki imajo z njo že na splošno težave. Razkužila namreč vsebujejo alkohol, ki kožo izsušuje. Ker se jim ne moremo izogniti, moramo za suho kožo poskrbeti s kremo.

Razpokana koža na rokah

Najpogostejši vzrok za razpoke, ki nastanejo v koži, je ekstremna suhost.  Izsušitev kože lahko povzročijo zgoraj našteti dejavniki, pri čemer velja dodati, da so nekateri ljudje k suhi koži bolj nagnjeni kot drugi, saj svoje odigra tudi genetika. Kot smo že omenili, ima koža na rokah zaradi svojstvene strukture manjšo sposobnost vezanja in zadrževanja vlage, zaradi česar je precej bolj nagnjena k ekstremni suhosti kot drugi deli telesa.

Vzroki za plešavost in kako lahko preprečimo izgubo las
Preberi še
Vzroki za plešavost in kako lahko preprečimo izgubo las

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479