Moskisvet.com
Alergija na seks

Zdravje

Ste alergični na seks?

M.S.
24. 11. 2021 05.00
0

Po seksu hrepeni večina izmed nas, a v njem ne uživajo vsi. Še več. Nekateri so nanj alergični. To so znaki, ki izdajajo, da ste alergični na seks.

Erotika

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ste vedeli, da obstaja alergija na seks? Tako kot pri vseh drugih alergijah gre tudi pri tej za pretiran odziv imunskega sistema na določene dražljaje, ki jih zazna telo. Simptome te alergije pogosto pripisujemo samemu seksu – pospešeno dihanje, znojenje in hitrejše bitje srca –  a gre za alergijo, ki se lahko okrepi, če je ne zdravimo. Seks ni v resnici nič kriv, temveč je težava v spermi. K sreči je alergija na spermo oziroma preobčutljivost na semensko tekočino zelo redek pojav, najpogosteje pa se pojavlja pri ženskah med 20. in 30. letom starosti. Gre za alergijo na določene beljakovine v spermi. Mogoče je, da ste alergični samo na spermo določenega posameznika.

Nekatere ženske so alergične na spermo, nekatere pa tudi na kondome.
Nekatere ženske so alergične na spermo, nekatere pa tudi na kondome. FOTO: Dreamstime
Visoke pete, skrivna sestavina dobrega seksa
Preberi še
Visoke pete, skrivna sestavina dobrega seksa

Simptomi alergije na seks

Pri tej alergiji postane koža pekoča, srbeča in pordela, če pride v stik s semensko tekočino, zatekati lahko začne področje okoli vagine in pojavi se lahko vrtoglavica, bruhanje, težko dihanje, koprivnica, driska, potenje, izpuščaji ali tiščanje v prsih. Ženska lahko zaradi tega pade celo v anafilaktični šok. Vse to so znaki, da je ženska alergična na semensko tekočino. Simptomi pa pojavijo po 20 ali 30 minutah od stika s semensko tekočino, trajajo pa lahko vse od nekaj ur pa do nekaj dni. Ker gre za redek pojav, alergijo pogosto zamenjamo za kaj drugega.

To spolno usmerjenost je oživil covid: veste, kdo so avtoseksualci?
Preberi še
To spolno usmerjenost je oživil covid: veste, kdo so avtoseksualci?

''Beljakovine, prisotne v spermi, lahko izzovejo buren odziv telesa. Alergija na semensko tekočino sicer ni pogosta. Domnevno je prisotna pri približno 20.000–40.000 ženskah po vsem svetu,'' razlaga klinična seksologinja Lindsey Doe. Ker pa gre za progresivno alergijo, so njeni simptomi vedno izrazitejši in hujši. Za bolezen sicer niso dovzetne samo ženske, temveč tudi moški. Večina znanstvenikov je prepričanih, da gre za alergijo na lastno spermo. Nekateri menijo, da to povzroča kemično neravnovesje v možganih, pomanjkanje progesterona oz. premajhne količine testosterona, oziroma da ima sindrom psihološko ozadje. Bolezen je pri moških še redkejša, saj je bilo na svetu do zdaj zabeleženih manj kot sto primerov. Moški v tem primeru trpijo za poorgazmičnim sindromom (POIS oz. post-orgasmic illness syndrome), njegovi simptomi pa spominjajo na gripo: srbeče oči, boleče grlo, izcedek iz nosu, bolečine v mišicah in izčrpanost. Ker se moški tega sramujejo, številka verjetno ni realna. Simptomi se pojavijo približno 30 minut po vrhuncu in lahko trajajo več dni.

Marsikdo alergijo na seks zamenja s čim drugim.
Marsikdo alergijo na seks zamenja s čim drugim. FOTO: Dreamstime

Najpogostejši psihični simptomi POIS-a:
– anksioznost in razdražljivost,
– depresija,
– kognitivna disfunkcija (težave pri branju, komuniciranju in koncentraciji),
– občutek nelagodja,
– nočne more.

Toliko kalorij v resnici 'pokurite' med seksom
Preberi še
Toliko kalorij v resnici 'pokurite' med seksom

Najpogostejši fizični simptomi POIS-a:
– gripi podobni simptomi (vročičnost in izcedek iz nosu),
– glavoboli,
– slabost,
– bolečine v mišicah in hrbtenici,
– alergiji podobni simptomi (srbeče oči in nos, kihanje, oteklost ustnic in žrela, izpuščaji in koprivnica)

Kako postati mojster predigre
Preberi še
Kako postati mojster predigre

Druge spolne alergije

Ženske so lahko alergične tudi na kondom oz. eno od sestavin lateksa – gre za sok rastline Hevea brasiliensis, ki pri majhnem deležu populacije izzove reakcijo telesa, in sicer v obliki vaginalnega draženja, srbenja kože in pekočega občutka. Drugi razlog za alergijsko reakcijo je lahko kazein, še ena snov, ki jo uporabljajo pri izdelavi kondomov. Podobne alergijske reakcije lahko izzove lubrikant.

Marilyn Monroe: seks simbol in ikona pop kulture
Preberi še
Marilyn Monroe: seks simbol in ikona pop kulture

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470