Moskisvet.com
Jin Shin Jyutsu

Zdravje

Starodavna tehnika s prsti, ki odpravlja čustvene stiske

A.P.
21. 03. 2024 04.38
0

Poznamo številne načine oz. tehnike, ki nam pomagajo pri zmanjševanju stresa in strahu, metode s katerimi si dvigamo samozavest, odplaknemo skrbi in sprostimo jezo. Marsikatere tehnike terjajo čas in koncentracijo, kot na primer joga in meditacija. Kaj pa če vam povemo, da lahko zaskrbljenost, strah, žalost, jezo in nizko samozavest odpravite z energijsko metodo, ki je vedno na dosegu roke – dobesedno – in jo lahko izvajate kjerkoli, kadarkoli in mimogrede. Gre za starodobno tehniko s prsti, imenovano džin šin džicu, ki vam s pritiski na prste pomaga nadzorovati čustva in stres ter uravnotežiti energijo v telesu, kar je pomembno za telesno in čustveno zdravje organizma.

Po našem telesu se, tako kot kri, preteka energija. V jogi temu pravijo prana (subtilna oz. vitalna življenjska energija), ki teče skozi sistem telesnih kanalov, imenovanih nadije oz. meridiani, po katerih se pretaka življenjska energija či.

Kako se odreči nezdravim prigrizkom ne da bi ''bolelo''?
Preberi še
Kako se odreči nezdravim prigrizkom ne da bi ''bolelo''?

To zaposluje akupresura, oblika alternativne medicine in več tisočletij stara zdravilna tehnika, ki s pritiski na določene točke telesa sproži telesne samozdravilne sposobnosti. Holistika Pam Doremus to razlaga na primeru hiše, po kateri je speljana elektrika. Če s stikalom električni tok prekinemo, luči ne gorijo, če električni krog sklenemo, vključimo tokokrog. Podobno si lahko razložite tehniko s pritiskom na prste roke, s katero prižgete določeno "luč" v telesu. Vsak prst je namreč preko meridianov povezan z določenimi sistemi organov in čustvi. Kot uči akupresura, lahko z uporabo moči in občutljivosti prstov lajšamo s stresom povezane težave. S pritiski na določen prst tako vplivate na točno določene negativne emocije in posledično odpravite določene čustvene stiske.

Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?
Preberi še
Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?

Tako se lahko ...

preko palca (povezan s skrbmi) znebimo zaskrbljenosti,

preko kazalca (povezan s strahom) znebimo strahu,

preko sredinca (povezan z jezo) znebimo jeze, 

preko prstanca (povezan z žalostjo in krivdo) znebimo žalosti,

preko mezinca (povezan z nizko samozavestjo, poskušanjem, neodločnostjo in pomanjkanjem poguma pri uresničevanju ciljev/želja) dvignemo samozavest, postanemo bolj odločni in pogumni.

Izvajanje metode je sila preprosto. Najprej se morate odločiti, na katerem čustvu boste delali oz. na katerega želite vplivati. Če se z določeno stisko soočate v tem trenutku, izberite prst, ki je povezan s temi čustvi. Če se s tovrstnimi čustvenimi stiskami pogosto soočate, lahko čas, ko npr. gledate TV-serijo, izkoristite tudi za to, da ''obdelate'' vsa omenjena čustvena stanja in postopoma obdelate vse prste. Lahko pa to postane tudi jutranji ali večerni ritual.

Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt
Preberi še
Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt

Medtem lahko stojite ali sedite, pomembno je le, da ste v času izvajanja mirni, da globoko dihate in ne govorite. Tehniko lahko izvajate pred izpitom, pomembnim sestankom, ko ste nervozni ali jezni, ko vam manjka poguma ali samozavesti. Z drugo roko nežno držite želeni prst nekaj minut (25 minut). Običajno boste v prstu – na zunanji ali notranji strani – kmalu začutili utrip srca, ki ga boste nato začutili v celem prstu. Naš utrip sicer običajno ni dovolj močan, da bi ga čutili kje drugje kot v palcu. Včasih pulza ne boste čutili, kar pa ne pomeni, da krog ni sklenjen in da metoda ne deluje. Načeloma je prisoten tedaj, ko negativna čustva ne izkušamo tisti trenutek.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369