Moskisvet.com
Smrdljiva stopala

Zdravje

Smrdljiva stopala – kaj lahko storimo, če nam smrdijo noge?

M.S.
24. 08. 2022 05.00
0

Noge so dom premnogih bakterij, v kombinaciji z znojem pa lahko tvorijo neprijetne vonjave. A zakaj nekaterim noge smrdijo bolj kot drugim in kako lahko to preprečimo?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Se vam noge rade potijo in se vam je neprijetno sezuti, saj se bojite, da boste oddajali neprijetne vonjave? Noge smrdijo, ker se bakterije, ki so na koži in čevljih, hranijo z znojem. Pri tem nastajajo snovi oz. kisline, ki smrdijo. Kadar obujemo čevlje, v katerih se znojimo, se ustvarijo ugodni pogoji za razvoj bakterij. Proti temu med drugim pomaga odstranjevanje stare in odmrle kože ter uporaba dezodoranta za noge.

Smrdljiva stopala marsikoga spravijo v zadrego.
Smrdljiva stopala marsikoga spravijo v zadrego. FOTO: Shutterstock
To se zgodi z vašim telesom, če se po jedi uležete
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če se po jedi uležete

Tri glavne snovi, ki jih tvorijo bakterije in odmrla koža v kombinaciji z znojem, so propanojska kislina, metanetiol in izovalerična kislina. Propanojska kislina ima žarko kisel vonj, metaentiol oddaja vonj po žveplu in siru, izovalerična kislina pa ima vonj po siru in kiselkast vonj. Čevlji in nogavice še dodatno omogočajo bakterijam, da se množijo, saj med drugim zadržujejo vlago.

Teh 5 živil slabi spomin in zmožnost koncentracije
Preberi še
Teh 5 živil slabi spomin in zmožnost koncentracije

Ljudje, ki jim bolj smrdijo noge, naj bi bolj privlačili komarje, saj te zaznajo že minimalne telesne vonjave. Samice komarjev uporabljajo senzorje, s katerimi zaznavajo ogljikov dioksid, ki ga izdihujemo, te pa uporabljajo tudi za zaznavanje znoja, še posebej vonja stopal.

Čevlji naj se pred naslednjim nošenjem dobro osušijo.
Čevlji naj se pred naslednjim nošenjem dobro osušijo. FOTO: Shutterstock
Zakaj bi se morali na zobozdravnika naročati popoldne?
Preberi še
Zakaj bi se morali na zobozdravnika naročati popoldne?

Kaj preprečiti smrdeče noge?

Neprijetnih vonjav se lahko znebite s tem, da si redno umivate noge, po možnosti z antibakterijskim milom, da si redno odstranjujete odmrlo oz. trdo kože s stopal in uporabljate samo bombažne nogavice, da si, preden se obujete, v noge vtrete otroški puder ali smukec, ki absorbirata neprijetne vonjave. Poskrbite, da se čevlji vedno dobro posušijo, zato jih puščajte na zraku, nato pa jih odišavite z dezodorantom za čevlje. Uporabljajte vsaj dva para, da se čevlji povsem posušijo. Enkrat mesečno jih operite v pralnem stroju. Hranite jih v svetlem in ne temnem prostoru, kjer uspevajo bakterije. Pomagate si lahko tudi s pripravkom iz črnega čaja, jabolčnim kisom, oljem sivke, ingverjem, divjim kostanjem, kosher ali epson soljo ter sodo bikarbono. Problema se lahko lotite tudi s spremembo jedilnika – izogibajte se česna, šalotke, čebule, paprike in drugih živil, ki imajo močno aromo in se lahko iz telesa izločajo kot znoj. Smrdeče noge povzročata tudi alkohol in nikotin, prav tako stres. Lahko se poslužite tudi dezinfekcijskega praška, ki ga nasujete v čevelj. To storite tudi v primeru, da imate težave z glivicami ali nohti na nogah. Če ste nagnjenih k razvoju glivic, si noge po prhi ali kopeli osušite s sušilcem za lase. Poleti izbirajte odprta obuvala (natikači, sandali ipd.) oz. obuvala iz naravnega materiala, ki koži omogočajo dihanje. Noge držite proč od umetnih materialov (najlon, poliester ipd.) ter čevljev iz usnja in plastike, saj ti zadržujejo več vlage, ki, kot rečeno, ustvarja dobro okolje za širjenje bakterij in posledično močnejši vonj.

Zakaj se moški praskajo po mednožju?
Preberi še
Zakaj se moški praskajo po mednožju?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376