Moskisvet.com
Sladkor zasvojenost

Zdravje

To so znaki, da ste zasvojeni s sladkorjem

M.S.
18. 12. 2023 06.00
0

Uživanje prevelikih količin sladkorja lahko povzroči številne negativne učinke na naše zdravje, med drugim pospeši staranje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ste zasvojeni s sladkorjem? Sladkor velja za enega najbolj uničujočih stvari za naše zdravje, počutje in videz. Dela nas depresivne, anksiozne, povzroča bolečine, nas redi, dela napihnjene, draži želodec itd. Človek naj bi v povprečju na leto zaužil kar 130 kilogram sladkorja!

Kakšna je v resnici razlika med belim in rjavim sladkorjem?
Preberi še
Kakšna je v resnici razlika med belim in rjavim sladkorjem?

To so znaki, ki kažejo na to, da uživate preveč sladkorja:

Povečana želja po sladkem

Če čutite močno hrepenenje po sladkarijah in sladkih pijačah ter imate težave s kontroliranjem vnosa sladkorja, je to lahko znak, da uživate preveč sladkorja.

Povečana telesna teža

Prekomerno uživanje sladkorja, še posebej v obliki visoko kaloričnih sladkih prigrizkov in pijač, lahko prispeva k povečanju telesne teže. Sladkor vsebuje veliko kalorij, a malo hranilnih snovi, kar lahko vodi v prekomerno telesno težo in debelost.

Zakaj bi morali kavo soliti?
Preberi še
Zakaj bi morali kavo soliti?

Povečano tveganje za bolezni srca

Prekomerno uživanje sladkorja je povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni, kot so srčni infarkt, visok krvni tlak in povišane ravni holesterola. Prekomerni vnos sladkorja lahko negativno vpliva na presnovo, vključno z zvišanjem ravni trigliceridov in krvnega sladkorja.

Če ne jeste redno in preskakujete obroke, nivo vašega krvnega sladkorja pretirano pade.
Če ne jeste redno in preskakujete obroke, nivo vašega krvnega sladkorja pretirano pade. FOTO: Shutterstock

Energijska nihanja

Uživanje velikih količin sladkorja lahko povzroči nihanje ravni krvnega sladkorja, kar lahko vodi v občutek nizke energije, utrujenost in pomanjkanje vzdržljivosti.

Težave s kožo

Nekateri ljudje opažajo, da prekomerno uživanje sladkorja poslabša stanje njihove kože. To lahko vključuje povečano tveganje za akne, poslabšanje aken pri obstoječih težavah s kožo in pospešeno staranje kože.

Skrite pasti priljubljenega naravnega sladila eritritola
Preberi še
Skrite pasti priljubljenega naravnega sladila eritritola

Slabe zobne razmere

Sladkor je glavni krivec za nastanek zobne gnilobe. Prekomerno uživanje sladkorja lahko povzroči kopičenje bakterij v ustih, kar lahko privede do nastanka kariesa in drugih zobnih težav.

Slabša prehranska vrednost

Prekomerno uživanje sladkorja lahko privede do zmanjšanja vnosa hranilno bogatih živil, saj sladke prigrizke in pijače pogosto nadomestijo zdrave možnosti, kot so sadje, zelenjava in beljakovinska živila.

Sladkor proti umetnim sladilom: V tej bitki ni zmagovalca
Preberi še
Sladkor proti umetnim sladilom: V tej bitki ni zmagovalca

Če opazite omenjene znake in imate pomisleke glede vašega vnosa sladkorja, je priporočljivo zmanjšati uživanje sladkarij, sladkih pijač ter predelanih in pakiranih živil, ki vsebujejo dodan sladkor. Prav tako je pomembno slediti uravnoteženi prehrani, bogati z zdravimi ogljikovimi hidrati, vlakninami, beljakovinami in maščobami ter se posvetovati s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom.

Prekomerno uživanje sladkorja pospeši staranje.
Prekomerno uživanje sladkorja pospeši staranje. FOTO: Shutterstock

Slabosti uživanja sladkorja:

Uživanje preveč sladkorja ima lahko številne negativne posledice na zdravje.

Skrite pasti uživanja sladkorjev
Preberi še
Skrite pasti uživanja sladkorjev

Povečano tveganje za debelost

Sladkor vsebuje veliko kalorij, a malo hranilnih snovi. Prekomerno uživanje sladkorja, še posebej v obliki sladkih prigrizkov in sladkih pijač, lahko prispeva k povečanju telesne teže in debelosti. Debelost pa je povezana z večjim tveganjem za različne zdravstvene težave, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in nekaterimi oblikami raka.

Tveganje za srčno-žilne bolezni

Prekomerno uživanje sladkorja je povezano z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni, kot so srčni infarkt, visok krvni tlak in povišane ravni holesterola. Visok vnos sladkorja lahko prispeva k povečanju ravni trigliceridov in LDL holesterola ter zmanjšanju ravni HDL holesterola, kar lahko vodi v razvoj srčno-žilnih težav.

Vse o anoreksiji, tej bolezni sodobnega časa
Preberi še
Vse o anoreksiji, tej bolezni sodobnega časa

Tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Prekomerno uživanje sladkorja je povezano z večjim tveganjem za razvoj diabetesa. Visok vnos sladkorja lahko povzroči odpornost na insulin, kar vodi v motnje presnove glukoze in povečanje ravni krvnega sladkorja.

Karies

Sladkor je glavni vir hrane za bakterije v ustni votlini. Ko se bakterije hranijo s sladkorjem, proizvajajo kisline, ki poškodujejo zobno sklenino in povzročajo zobno gnilobo. Prekomerno uživanje sladkorja, še posebej v obliki sladkih prigrizkov in pijač, lahko poveča tveganje za nastanek kariesa in drugih zobnih težav.

Energijska nihanja

Uživanje velike količine sladkorja lahko povzroči nihanje ravni krvnega sladkorja. Po zaužitju visoko sladkih živil se raven sladkorja v krvi hitro dvigne, kar povzroči občutek energije in vzburjenosti. Vendar pa se po tem hitrem vzponu sledi padec ravni sladkorja v krvi, kar lahko povzroči utrujenost, pomanjkanje energije in hrepenenje po še več sladkorja.

Kaj pomenijo oznake na plastenkah?
Preberi še
Kaj pomenijo oznake na plastenkah?

Vpliv ana zdravje možganov

Nekatere raziskave kažejo, da prekomerno uživanje sladkorja lahko negativno vpliva na kognitivne funkcije in poveča tveganje za razvoj nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Pomembno je omejiti uživanje dodanega sladkorja v prehrani ter se osredotočiti na uravnoteženo prehrano, bogato z zdravimi ogljikovimi hidrati, vlakninami, beljakovinami in maščobami. Prav tako je priporočljivo izbrati naravno prisotni sladkor v obliki sadja, namesto uživanja dodanega sladkorja v predelanih živilih in sladkih pijačah.

Sladkor je smrt za naše zdravje.
Sladkor je smrt za naše zdravje. FOTO: Profimedia

Kako omejiti uživanje sladkorja v svoji prehrani?

Omejevanje uživanja sladkorja v prehrani je lahko izziv, vendar je mogoče sprejeti nekaj odločitev za zmanjšanje vnosa sladkorja.

Preberite etikete živil

Pri nakupovanju preverjajte etikete živil in bodite pozorni na skrite vire sladkorja. Sladkor ima lahko različna imena, kot so saharoza, glukoza, fruktoza, dekstroza, koruzni sirup s fruktozo, med itd. Preverite, ali so ti sladkorji navedeni med sestavinami in izberite živila z manj dodanim sladkorjem.

Miti in resnice o hrani
Preberi še
Miti in resnice o hrani

Izognite se sladkim pijačam

Sladke pijače, vključno s sodo, sadnimi sokovi, energijskimi pijačami in sladkanimi čaji so pogosto glavni vir dodanega sladkorja. Zmanjšajte ali odstranite uživanje teh pijač in raje izberite vodo, nesladkan čaj, navaden mlečni izdelek ali sveže stisnjen sadni sok (v zmernih količinah).

Omejite sladke prigrizke

Sladki prigrizki, kot so piškoti, sladkarije, čokolade, sladoled in pecivo, so običajno bogati s sladkorjem. Poskusite zmanjšati uživanje teh sladkih prigrizkov in se osredotočite na zdrave alternative, kot so sveže ali suho sadje, oreščki, grški jogurt, naravni sadni smutiji ali domače sladice brez dodanega sladkorja.

5 ključnih zdravstvenih nasvetov za moške
Preberi še
5 ključnih zdravstvenih nasvetov za moške

Kuhajte doma

Priprava obrokov doma vam omogoča nadzor nad sestavinami. Izogibajte se uporabi sladkorja pri kuhanju in peki ter namesto tega uporabljajte naravno sladkobo svežega sadja ali začimb, kot so cimet, vanilija ali ingver, za dodajanje okusa.

Povečajte vnos svežega sadja in zelenjave

Sveže sadje in zelenjava vsebujeta naravno prisoten sladkor, vendar tudi vlaknine, vitamine in minerale, ki so pomembni za zdravje. Izberite sveže sezonsko sadje in zelenjavo kot sladico ali prigrizek namesto sladkih alternativ.

Bodite pozorni na skrite vire sladkorja

Sladkor se lahko skriva v številnih predelanih živilih, kot so omake, prelive za solate, žitni izdelki, jogurti, instant juhe in še več. Preberite etikete in prednost dajte izdelkom z manjšo vsebnostjo dodanega sladkorja ali poskusite pripraviti te izdelke sami doma, da imate več nadzora nad vsebnostjo sladkorja.

Kaj je narkolepsija?
Preberi še
Kaj je narkolepsija?

Postopno zmanjšujte vnos sladkorja

Namesto nenadnega odvajanja od sladkorja se odločite za postopno zmanjševanje vnosa. Postopoma zmanjšujte količino sladkorja v svoji prehrani in se navadite na manj sladke okuse. Sčasoma boste morda opazili, da vam manj sladkorja ne manjka toliko kot prej.

Bodite pozorni na umetna sladila

Čeprav umetna sladila ne vsebujejo kalorij, lahko povzročijo odvisnost od sladkega okusa. Pomembno je, da se zavedate, da prehod z uživanja sladkorja na umetna sladila ni vedno zdrava izbira. Če se odločite za uporabo umetnih sladil, jih uporabljajte zmerno in se posvetujte s svojim zdravnikom ali nutricionistom.

Kaj je anksioznost zaradi orgazma?
Preberi še
Kaj je anksioznost zaradi orgazma?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400