Moskisvet.com
Koronavirus razkužilo

Zdravje

Slaba novica za koronavirus, dobra za človeka: razvili razkužilo z 90-dnevno zaščito površin

A.P./STA
29. 04. 2020 09.24
1

Znanstveniki s hongkonške univerze za znanost in tehnologijo so razvili dezinfekcijsko sredstvo, ki površine pred virusi ščiti tudi do 90 dni. Uniči do 99,99 odstotka visoko infekcijskih virusov, kot so virusi ošpic, mumpsa in rdečk.

Dezinfekcijsko sredstvo, imenovano MAP-1, nudi zaščito površin pred mikrobi do 90 dni. Lahko se ga uporablja na različnih površinah, kot so kovine, beton, les, steklo, plastika in blago, pri čemer se ne spreminjata videz in občutek ob dotiku materiala, piše na spletni strani univerze.

Najbolj popularne teorije zarote o koronavirusu: Bill Gates kot prvi krivec
Preberi še
Najbolj popularne teorije zarote o koronavirusu: Bill Gates kot prvi krivec

Po navedbah pristojnih kitajskih oblasti sredstvo ni toksično ter je varno za kožo in okolje. Tako se ga lahko uporablja pri razkužilih za roke, barvah, premazih, filtrih za zrak in vodo kot tudi pri zaščitnih oblekah in maskah.

Definfekcijsko sredstvo nudi zaščito površin pred mikrobi do 90 dni.
Definfekcijsko sredstvo nudi zaščito površin pred mikrobi do 90 dni. FOTO: Shutterstock

Ob nanosu tega sredstva nastane plast več milijonov nanokapsul z dezinfekcijskimi sredstvi, ki so učinkovita pri uničevanju virusov, bakterij in spor, tudi po tistem, ko se posušijo. Za razliko od običajnih razkužil, kot so alkoholna, MAP-1 uporablja aktimikrobne polimere, ki so občutljivi na toploto in ob dotiku človeške kože sprostijo dezinfekcijsko sredstvo. Zaradi tega je to razkužilo veliko bolj učinkovito in uniči tudi do 99,99 odstotka virusov in bakterij, kot so virusi ošpic, mumpsa, rdečk in ptičje gripe, še piše na spletni strani univerze.

Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?
Preberi še
Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?

MAP-1 je učinkovit tudi proti mikroorganizmom, odpornim na zdravila, kar so potrdili v dveh terenskih študijah v bolnišnici Kowloon in domu za ostarele Haven of Hope Woo Ping.

"V bolnišnici smo sedem mesecev preučevali učinkovitost sredstva na zavesah, namenjenih pregradi med bolniki, v domu za ostarele pa šest mesecev na posteljnini. Rezultati so zelo spodbudni, na zavesah se je količina bakterij zmanjšala za več kot 99 odstotkov, na posteljnini pa za 95,8 odstotka," je pojasnil vodja študije Yeung King Lun.

Novi koronavirus je močno spremenil naše navade.
Novi koronavirus je močno spremenil naše navade. FOTO: Shutterstock

Univerza in njen industrijski partner Chiaphua Industries Limited so sredstvo že nanesli v več kot 70 domovih za ostarele, vrtcih, šolah, nakupovalnih središčih, šolskih avtobusih, cerkvah in športnih prizoriščih. V sodelovanju z lokalno humanitarno organizacijo tudi v več kot 1.000 domovih družin z nizkimi dohodki.

Kako se odreči nezdravim prigrizkom ne da bi ''bolelo''?
Preberi še
Kako se odreči nezdravim prigrizkom ne da bi ''bolelo''?

Februarja so ga pristojne oblasti potrdile za množično uporabo, v hongkonških trgovinah pa bo naprodaj prihodnji mesec. 50-mililitrska steklenička sredstva bo stala 70 hongkonških dolarjev (osem evrov), 200-mililitrska pa 250 (32 evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497