Moskisvet.com
Omejite vnos zdravju škodljivih sladkorjev

Zdravje

Skrite pasti uživanja sladkorjev

Su.S.
15. 01. 2020 07.15
13

Enostavni ogljikovi hidrati delujejo obremenilno na naše celotno telo in lahko povzročijo vrsto zdravstvenih zapletov. Kako lahko nadzirate vnos sladkorjev in kaj se zgodi, če se jim odpoveste?

Sladkor kot droga

Sladkorji sodijo med ogljikove hidrate, ki za celice našega telesa predstavljajo pomemben vir energije, a je velika razlika, če posegate po sestavljenih ali enostavnih ogljikovih hidratih. Med slednje sodijo prehranske vlaknine in škrob, med enostavne pa glukoza, fruktoza, saharoza, beli sladkor, laktoza in drugi. Ti naj bi predstavljali okoli pet odstotkov dnevnega vnosa energije.

Težava je v tem, da se sladkorji ‘skrivajo’ v živilih, na katere verjetno ne bi niti pomislili, dajejo pa jim bolj všečen okus in teksturo, lahko pa igrajo vlogo konzervansa, torej zavirajo razvoj mikroorganizmov. Če želite nadzorovati vnos sladkorjev, bi torej morali biti pozorni na tabele s podatki o hranilni vrednosti posameznih živil. Ne samo v slaščicah in pijačah, sladkorje boste našli tudi v konzervirani zelenjavi in sadju, v predpripravljenih živilih, pa tudi v omakah, namazih, mlečnih in žitnih izdelkih.

Omejite vnos zdravju škodljivih sladkorjev
Omejite vnos zdravju škodljivih sladkorjev FOTO: Profimedia

Sladke razvade, slabo zdravje

Od sladkorja hitro postanemo odvisni. Med uživanjem se, podobno kot pri kokainu, tvorita dopamin in serotonin, od tod hrepenenje po še in po več. Toda če ga zaužijemo več, kot ga naše telo potrebuje, se začne kopičiti v telesu v obliki maščobe. Posledice so prekomerna telesna teža in vrsta zdravstvenih težav, od sladkorne bolezni do bolezni srca.

Ko zaužijemo sladkor, ga encimi v tankem črevesju pretvorijo v glukozo, ki se po krvi prenaša do mišic in organov. Nivo glukoze nenehno nadzorujejo beta celice v trebušni slinavki in temu prilagajajo nivo inzulina. Če vaše telo ne proizvaja dovolj tega pomembnega hormona ali ga sploh ne proizvaja več, ali če celice postanejo odporne na inzulin, zbolite za sladkorno boleznijo. Ko inzulin dobro opravi svojo nalogo, pa prvotnemu navalu energije sledi strm padec krvnega sladkorja, zaradi česar se počutite brez energije in izžeti, hitro se tudi vrneta žeja in lakota.

Neprijetno injiciranje pri sladkorni bolezni
Neprijetno injiciranje pri sladkorni bolezni FOTO: Profimedia

Pomembno vlogo pri reguliranju sladkorja v krvi imajo tudi jetra, ki odvečno glukozo hranijo v obliki glikogena. Ko oz. če celice potrebujejo energijo med posameznimi obroki, jetra sprostijo glukozo v krvni obtok, a tudi jetra lahko skladiščijo samo določeno količino glukoze, preostanek se kopiči v obliki maščobe, kar lahko vodi v nealkoholno maščobno jetrno bolezen.

Previsoka raven sladkorja slabo vpliva na kardiovaskularni sistem, kar ima negativne posledice na organe, ki so odvisni od majhnih žilic, torej možgane, srce, ledvice in oči. Sladkor negativno vpliva tudi na zdravje vaše kože, kajti glukoza se veže na proteine v telesu, med katere sodita tudi kolagen in elastin. To pomeni, da se težje obnavljata, posledice pa so gubice in drugi znaki staranja.

Sladkor je poleg tega hrana za bakterije, ki živijo v naši ustni votlini. Kislina, ki se pri tem tvori, poškoduje zobno sklenino, kar privede do zobne gnilobe.

Ko se odpovemo sladkorju

Vse zgoraj našteto lahko torej preprečite, če boste zmanjšali vnos sladkorjev. Kaj lahko storite? Poleg prebiranja tabel s podatki o hranilni vrednosti živil namesto po sladkanih pijačah segajte po vodi. Namesto naravnih sokov pojejte sadež, ki vsebuje vlaknine, sladkor pa ni tako koncentriran kot v soku. Izogibajte se tudi procesirani hrani.

Ali ste pozorni na tabele o hranilni vrednosti živil?
Ali ste pozorni na tabele o hranilni vrednosti živil? FOTO: Profimedia

Težje je, če želite sladkor skoraj povsem črtati z jedilnika. Ko se bo telo privajalo na nov prehrambeni režim, se boste nekaj dni počutili slabo in utrujeno. Nato se bo začela raven inzulina normalizirati, ne boste več doživljali hitrih dvigov in padcev sladkorja. Povečala se bo raven adrenalina, ki bo pomagal pri razgradnji glikogena, jetra pa bodo namesto glukoze kot glavni vir energije začela uporabljati maščobo, kar pomeni, da boste dosegli fazo ketoze. Slednjo lahko spremljajo glavoboli, mišični krči in utrujenost, a stanje ne traja dolgo. Gorečih zagovornikov ketonske diete je veliko, kajti poleg hitre izgube telesne teže ima lahko tudi druge pozitivne učinke. Omenjajo jo celo v povezavi z rakom, kajti rakaste celice za svoje delovanje potrebujejo sladkor, ki jim ga s takšno dieto odvzamete.

Verjetno pa boste prej naleteli na drugačna zdravniška priporočila. Ker še ni znano, kakšni so dolgoročni učinki ketonske diete, vam bo zdravnik prej priporočil uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov, enostavnih ogljikovih hidratov pa v majhnih količinah.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369