Moskisvet.com
Sindrom razdražljivega črevesja

Zdravje

Imate sindrom razdražljivega črevesja?

M.S.
17. 01. 2024 05.00
0

Sindrom razdražljivega črevesja (SRČ) je pogosta funkcionalna motnja prebavnega sistema. Gre za kronično stanje, ki se kaže z različnimi simptomi, vključno z bolečinami v trebuhu, napenjanjem, spremenjenim blatom (driska, zaprtje ali izmenično oboje) ter občutkom nepopolnega iztrebljanja. Simptomi SRČ se lahko poslabšajo v stresnih situacijah.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil. Je funkcionalna motnja, kar pomeni, da ni povezana s strukturnimi ali biološkimi spremembami v črevesju. Kljub temu pa prizadene veliko ljudi in lahko bistveno vpliva na njihovo kakovost življenja.

10 bolezni, ki še posebej ogrožajo moške
Preberi še
10 bolezni, ki še posebej ogrožajo moške
Sindroma razdražljivega črevesja ne morete pozdraviti, lahko pa ga lajšate.
Sindroma razdražljivega črevesja ne morete pozdraviti, lahko pa ga lajšate. FOTO: Shutterstock

Simptomi SRČ se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika in imajo lahko različne stopnje intenzivnosti. Med najpogostejšimi simptomi so:

Zakaj lovorjev list sodi v pralni stroj?
Preberi še
Zakaj lovorjev list sodi v pralni stroj?

Bolečine v trebuhu

To so lahko nelagodje, krči ali ostre bolečine v različnih delih trebuha. Bolečine se pogosto izboljšajo po iztrebljanju.

Spremenjeno blato

To vključuje drisko, zaprtje ali izmenično drisko in zaprtje. Črevesne gibe lahko spremlja občutek nepopolnega iztrebljanja.

Napenjanje

Povečano tvorjenje plinov in občutek napihnjenosti v trebuhu.

Sluz v blatu

Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavi prisotnost sluzi v blatu.

Poleg teh glavnih simptomov lahko SRČ povzroči tudi druge težave, kot so utrujenost, nespečnost, glavoboli, bolečine v mišicah in težave s koncentracijo.

To so znaki, da vam primanjkuje kalcija
Preberi še
To so znaki, da vam primanjkuje kalcija

Vzroki za sindrom razdražljivega črevesja

Vzroki za SRČ niso povsem poznani, velja pa prepričanje, da vključujejo kombinacijo dejavnikov, kot so črevesna občutljivost, motnje črevesne gibljivosti, vnetje, spremenjena črevesna mikrobiota, psihološki stres in genetski dejavniki. Določena hrana in pijača, kot so začinjena hrana, alkohol, gazirane pijače, kava in čokolada, lahko sprožijo ali poslabšajo simptome pri nekaterih posameznikih. Za diagnozo SRČ je pomembno izključiti druge organske vzroke prebavnih težav.

Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil.
Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil. FOTO: Shutterstock

Črevesna občutljivost

Ljudje s SRČ imajo lahko črevesje, ki je občutljivejše na dražljaje kot pri ljudeh brez te motnje. To pomeni, da se črevesje odziva na manjše spremembe, ki sprožijo simptome.

Motnje črevesne gibljivosti

Gibljivost črevesja je lahko spremenjena pri ljudeh s SRČ. To lahko vodi do spremenjenega prehoda hrane skozi črevesje, kar povzroča simptome, kot so bolečine v trebuhu, driska ali zaprtje.

Spremenjena črevesna mikrobiota

Raziskave kažejo, da se lahko sestava črevesne mikrobiote razlikuje pri ljudeh s SRČ. Neravnovesje v črevesni mikrobioti lahko vpliva na delovanje črevesja in prispeva k simptomom SRČ.

Psihološki dejavniki

Stres, tesnoba in depresija lahko poslabšajo simptome SRČ. Povezava mikrobiota–črevesjemožgani ima pomembno vlogo pri regulaciji prebave in lahko vpliva na simptome SRČ.

Kako izboljšati razpoloženje in se znebiti depresije?
Preberi še
Kako izboljšati razpoloženje in se znebiti depresije?

Zdravljenje simptomov razdražljivega črevesja

Zdravljenje SRČ je usmerjeno v obvladovanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja. To vključuje spremembe v prehrani, kot so izogibanje določenim živilom, ki sprožijo simptome, ter uvajanje vlaknin. Prav tako je priporočljivo vzdrževati redne obroke, piti dovolj tekočine, se izogibati stresu in se ukvarjati s sprostitvenimi tehnikami. Čeprav ni zdravila za sindrom razdražljivega črevesja, obstaja več pristopov za obvladovanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja.

Spremembe v prehrani

Izogibanje živilom, ki poslabšajo simptome, kot so začinjena hrana, mastna hrana, alkohol, kofein in gazirane pijače. Uvajanje vlaknin v prehrano lahko pomaga tistim, ki imajo težave z zaprtjem.

Upravljanje stresa

Tehnike sproščanja, kot so joga, meditacija, globoko dihanje in terapija z zmanjševanjem stresa, lahko pomagajo upočasniti simptome SRČ, saj je stres znan sprožilec ali poslabševalec simptomov.

Terapije

V nekaterih primerih se lahko priporoči terapija, kot je kognitivno-vedenjska terapija (KVT), ki se osredotoča na spremembo negativnih vzorcev razmišljanja in obvladovanje stresa. Svetovalni pogovori lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja.

Poznate formulo za boljši spanec 10-3-2-1-0?
Preberi še
Poznate formulo za boljši spanec 10-3-2-1-0?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479