Moskisvet.com
Orgazem

Zdravje

Seks za večjo odpornost ali kako lahko z masturbacijo postane bolj imun

M.S.
26. 12. 2022 05.00
0

Orgazem je vrhunec in sprostitev spolne vzdraženosti o spolnem vrhuncu, beremo v SSKJ. Orgazem je klimaks vrhunec seksualnega ugodja. Pojavi se med seksualno aktivnostjo in pri moških lahko vključuje izliv, pri ženskah pa vaginalno krčenje. Je refleks, s katerim upravlja avtonomni center v možganih, in ima pozitivne učinke tako na telo kot duha.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Že med predigro oz. spolnim aktom pride do vzburjenja celega živčnega sistema, pri čemer se začnejo sproščati hormoni, poveča se izločanje adrenalina in posledično se poveča količina sladkorja v krvi. Zaradi vpliva spolnih hormonov (estrogena in testosterona) pride ob vzburjenju do različne napetosti mišic in živčevja, kri pa začne hitreje krožiti. Največ le-te steče v spolne organe in posledično nabrekneta penis in ščegetavček. Na vrhuncu pride do silovitega sproščanja živčne in mišične napetosti. Ženske, ki imajo v sebi več testosterona, lažje pridejo do vrhunca – ta je intenzivnejši med ovulacijo.

 Orgazem predstavlja neznanski užitek, tistim, ki ga ne morejo doseči, pa veliko uganko.
Orgazem predstavlja neznanski užitek, tistim, ki ga ne morejo doseči, pa veliko uganko. FOTO: Adobe Stock

Ljudje poznamo različne načine, kako okrepiti naš imunski sistem, temu pa lahko dodate še enega – orgazem. Strokovnjakinja za hormonsko terapijo dr. Jennifen Landam namreč pravi, da samozadovoljevanje poveča naravne obrambne sposobnosti telesa, saj se poveča število belih krvnih celic, ki pomagajo telesu v boju z okužbami. Med orgazmom se sprošča dopamin, ki je znan kot hormon zadovoljstva in je pri moških vodilni hormon, ki se sprošča med spolnim odnosom, medtem ko je pri ženskah to hormon oksitocin, znan tudi kot hormon ljubezni, zato se ženske hitreje navežejo na moškega, s katerim spolno občujejo. Orgazem je po besedah raziskovalke fetišev BDS (spolnih praks) dr. Glorie Brame največja doza adrenalina, ki ni zdravilo.

Nenavadna dejstva o orgazmu
Preberi še
Nenavadna dejstva o orgazmu

Njene navedbe potrjuje študija oddelka za medicinsko psihologijo univerzitetne bolnišnice Essen v Nemčiji, ki je preučevala učinke orgazma kot posledice masturbacije na število belih krvnih celic (tudi belih krvničk oz. levkocitov), celic, ki varujejo telo oz. mu pomagajo v borbi z okužbami in tumorji. Rezultati so pokazali, da sta spolno vzburjenje in vrhunec povečala njihovo število in s tem okrepila imunski sistem.

Pri ženskah je najpogostejši in najpreprostejši način za doseganje vrhunca s pomočjo klitorisa.
Pri ženskah je najpogostejši in najpreprostejši način za doseganje vrhunca s pomočjo klitorisa. FOTO: Adobe Stock

Orgazem nam ob sproščanju serotonina, oksitocina in noradrenalina pomaga, da se sprostimo, olajša ali prepreči bolečino, posledično pa bolje spimo, zato si telo tudi lažje opomore. Oksitocin namreč zmanjša raven kortizola, ki je stresni hormon, ki ga je v času, ko smo anksiozni, panični, pod stresom ali se bojimo, v izobilju. Ker se povečata ravni oksitocina in dopamina, raven kortizola pa upade, to blagodejno deluje na naš imunski sistem. Raziskava na pacientih z migrenami je pokazala, da je po orgazmu 60 odstotkov posameznikov zabeležilo manj bolečine, medtem ko se je pri 50 odstotkov tistih z glavobolom v skupkih stanje še poslabšalo, kar naj bi bila posledica tega, da se pri njih ni sprostilo dovolj endorfina.

Zakaj moški na stranišču preživijo dlje časa od žensk in zakaj je velika potreba včasih podobna orgazmu?
Preberi še
Zakaj moški na stranišču preživijo dlje časa od žensk in zakaj je velika potreba včasih podobna orgazmu?

Znanstveniki z univerze Princeton trdijo, da se pri posameznikih, ki se redno predajajo seksu, obnavljajo možganske celice, saj seks v delu možganov, ki je odgovoren za spomin in učenje, spodbuja rast novih celic. Na drugi strani stres in depresija – ker se med seksom sproščajo dopamin, serotonin in endorfini, lahko po besedah nevrologa Paula Thompsona seks pomaga pri zdravljenju le-te – poskrbita za njihovo propadanje. Seks prav tako povečuje krvni obtok v možganih in dviga raven kisika, kar omogoča njihovo boljše delovanje, hormoni pa jih še dodatno bistrijo.

Znanost o velikem O(rgazmu)
Preberi še
Znanost o velikem O(rgazmu)

Številne študije so pokazale, da sproščanje serotonina in noradrenalina pomaga telesu skozi REM faze in druge faze spanja, v tem času pa telo sprošča citokine, ki pomagaj v boju proti okužbam in vnetjem. Prav te beljakovine, ki se sproščajo med spanjem, so ključni element našega imunskega sistema oz. odziva le-tega, kar še enkrat več kaže na pomembnost kakovostnega in zadostnega spanca za naš imunski sistem.

To so znaki, ki izdajo, da ženska hlini orgazem
Preberi še
To so znaki, ki izdajo, da ženska hlini orgazem

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313