Moskisvet.com
Zdravje oči

Zdravje

Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?

M.S.
31. 03. 2024 04.34
0

Z dolgim zrenjem v zaslon elektronskih naprav – računalnika, telefona ali tablice – so naše oči zelo obremenjene. Marsikdo v zaslon zre tudi po nekaj ur skupaj, torej časovno predolgo, kar je za oči zelo nezdravo. Mnogim služba ne dopušča, da bi delali proč od zaslona, zato pa obstajajo načini, kako omiliti oz. preprečiti negativen vpliv dolgotrajnega gledanja v zaslon.

Ste vedeli da med gledanjem v zaslon računalnika in med gledanjem televizije mežikamo dvakrat manj kot sicer? Mežikanje je najenostavnejši način za preprečevanje suhih oči in če mežikamo premalo, se zmanjša količina solz in posledično se očesno zrklo nezadostno vlaži.

Mnogi predolgo neprekinjeno gledajo v zaslon.
Mnogi predolgo neprekinjeno gledajo v zaslon. FOTO: Shutterstock
Zato boste od danes naprej vedno zaprli pokrov straniščne školjke
Preberi še
Zato boste od danes naprej vedno zaprli pokrov straniščne školjke

Pravilo 20-20-6

To je seveda slaba novica za zdravje vaših oči, zato se je v primerih dolgotrajne uporabe zaslona pametno držati pravila 20-20-6, kar pomeni, da po vsakih 20 minutah dela za zaslonom za 20 sekund pogledate 6 metrov v daljavo (Američani temu pravilu pravijo 20-20-20, saj razdaljo merijo v čevljih). To je dovolj, da se oči spočijejo in lahko nadaljujete z delom, saj v tem času sprostimo akomodacijo – akomodacija očesa je prilagajanje očesa različno oddaljenim predmetom – veke večkrat utripnejo in obnovi se solzni film. Priročno pravilo, ki preprečuje prenaprezanje oči si je izmislil kalifornijski strokovnjak za optometrijo Jeffrey Anshel. In če ne znate oceniti, koliko je šest metrov ali gledanje v daljavo ni mogoče, namesto tega vsakih 20 minut zaprite oči za 20 minut in boste dosegli enak učinek.

 

Drugi načini za preprečevanje suhih oči

Učinkovita metoda za preprečevanje suhih oči je, da zamižite in štejete do dve. Nato veke stisnete močneje in zopet preštejete do dve. Za konec odprite oči in preštejte do dve, nato pa lahko z delom nadaljujete. To ponovite večkrat na dan, s čimer boste spodbujali nastanek solz. Namesto tega si lahko z olivnim/kokosovi oljem masirate veke, ki ga s konicami prstov razmažete po zaprtih vekah in jih nekaj minut masirate. Za konec te mini terapije za nekaj minut oči prekrijte še z dlanjo. To ponovite 2- do 3-krat na dan. Proti draženju oči se lahko borite tudi z metodo s toplim obkladkov, saj toplota pospeši pretok krvi na področju oči, kar poveča delovanje solznih žlez, oči pa se posledično navlažijo.

Privoščite očem kratek odmor. 20 sekund je vse kar potrebujejo!
Privoščite očem kratek odmor. 20 sekund je vse kar potrebujejo! FOTO: Shutterstock
Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt
Preberi še
Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt

Pravilna prehrana

Očem lahko pomagate tudi s pravilno izbiro hrane in sicer izbirajte živila, ki so dobra za pretok krvi, saj blagodejno vplivajo tudi na oči. Priporočamo uživanje zelene listnate zelenjave, žitaric, rib in stročnic, na jedilnik pa vključite tudi hrano bogato z vitamini C, E in beta-karoten – zelo veliko ga vsebuje korenje, sicer najbolj znano živilo za zdrav vid – ki preprečujejo pojav sive mrene. Proti sivi mreni pomagajo tudi folna kislina, cink in vitamina B6 in B12. Med najboljša živila za zdravje oči poleg korenja sodijo še bezeg, paprika, buče, peteršilj, soja in paradižnik.

Za zdravje svojih oči lahko poskrbite tudi s pravilno prehrano.
Za zdravje svojih oči lahko poskrbite tudi s pravilno prehrano. FOTO: Shutterstock
Koronavirus in sperma
Preberi še
Koronavirus in sperma

Ne glede na to, da skrbite za svoje oči, si dajte vid, če ste mlajši od 40 let, pregledati vsaki dve leti, če ste starejši in nosite očala oz. kontaktne leče, pa enkrat letno.

Redno hodite na pregled oči.
Redno hodite na pregled oči. FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369