Moskisvet.com
Samopregledovanje mod

Zdravje

Zakaj bi si morali moški pregledovati moda?

M.S.
11. 08. 2023 05.00
0

Če si morajo ženske redno pregledovati dojke, je za moške pomembno, da si redno pregledujejo moda, saj rak na modih predstavlja eno najbolj pogostih moških bolezni. Vsako leto je v Sloveniji približno 100 primerov raka prostate.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Večina moških se ne zaveda pomena pregledovanja mod. Moda so parni organ oz. parni spolni žlezi v kožni vreči, ki ji pravimo mošnja oz. modnik. Njihovo tkivo tvorijo številni kanalčki, kjer nastajajo semenčice in hormon testosteron. Združujejo se v večje in vodijo v nadmodek, kjer semenčice dozorijo. Pri orgazmu se prek semenovoda, ki jih vodi v sečnico, izlijejo.

Moški, ki si redno pregleduje moda, ve, kaj je normalno, in bo opazil morebitne spremembe.
Moški, ki si redno pregleduje moda, ve, kaj je normalno, in bo opazil morebitne spremembe. FOTO: Adobe Stock
Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''
Preberi še
Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''

Raka prostate – o tem si lahko več preberete TU – se ne da preprečiti in je v primeru zgodnjega odkritja zelo obvladljiv, zato je samopregledovanje tako zelo pomembno – priporočljivo je že od 15. leta dalje. Modo namreč začne delovati v puberteti pod vplivom spolnih hormonov. Rak mod je najpogostejši rak pri mladih moških. Nastane z nenadzarovano rastjo rakavih celic, ki so predhodnice moških spolnih celic. Najpogosteje se pojavi v modih, redkeje pa tudi zunaj mod. Rak mod je načeloma bolezen mladih odraslih, starih med 18 in 35 let, seminomski tip raka (omejen na moda) pa se pogosteje spet pojavlja v starosti med 45 in 55 let. 

Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci
Preberi še
Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci

Kako pogosto si je treba pregledovati moda?

Smotrno je moda samopregledovati vsaj enkrat mesečno, in sicer najbolje vedno na enak dan v mesecu in to med ali po topli prhi oz. kopeli, saj so tedaj moda mehka, gibka in spuščena. Dobro je vedeti, da je desno modo običajno večje od levega, ki pa visi nekoliko niže.

Kaj so modri testisi in zakaj pride do tega pojava?
Preberi še
Kaj so modri testisi in zakaj pride do tega pojava?

Samopregledovanje mod

Pregnetite vsako modo posebej. S palcem, kazalcem in sredincem obeh rok primite za modo. Palec položite na zgornjo stran testisa, s sredincem in kazalcem pa ga zagrabite s spodnje strani. Moda rahlo stisnite in jih podrobno pretipajte – kot bi ga valjali med prsti. Pri tem lahko naletite na nadmodek, cevkast oz. podolgovat organ, ki ga začutite kot mehko vozličasto vrvico ob in nad modom. Nato preglejte še semenovod in cevke, ki izhajajo iz njega in se ''iztekajo'' v sečnico.

Zakaj testisi visijo s telesa?
Preberi še
Zakaj testisi visijo s telesa?
Moda tvorijo moški spolni hormon testosteron in semenčice za reprodukcijo, napade pa jih lahko rak prostate.
Moda tvorijo moški spolni hormon testosteron in semenčice za reprodukcijo, napade pa jih lahko rak prostate. FOTO: Dreamstime
Kako povečati penis na naraven način?
Preberi še
Kako povečati penis na naraven način?

Na kaj je treba biti pozoren pri pregledovanju mod?

Zdravo modo je ovalne oblike, gladko, voljno in elastično – podobne strukture kot trdno kuhana jajca brez lupine – brez zatrdlin ali oteklin (te so sprva velikosti riža ali graha ter neboleče). Če naletite na trdo tvorbo, opazite spremembo v velikosti ali barvi oz. čutite bolečino, o tem obvestite zdravnika. Ni nujno, da gre vedno za raka. V primeru, da je nekaj narobe, je modo na otip trdo, boleče in grčasto. Moda so težka, pojavi se lahko topa bolečina v dimljah in trebuhu, povečane so trebušne bezgavke, povečani in boleči sta lahko tudi dojki, pojavi se lahko razpoka na modu, boleti lahko začnejo tudi prsne žleze, povečajo se bezgavke, nenadoma se lahko pojavi utrujenost, bolečine v kosteh in hrbtenici, nastopi splošno slabo počutje, pritisk povečanih bezgavk na mehur in simptomi, ki spominjajo na bolezni ledvic. Testisi se lahko nenadoma povečajo ali zmanjšajo, v modih se lahko kopiči tekočina. Številni našteti simptomi so lahko tudi posledica poškodbe, a če po nekaj dneh ne minejo, opozarjajo na resnejše stanje, lahko tudi na rakavo spremembo.

Vzroki za bolečine v testisih
Preberi še
Vzroki za bolečine v testisih

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414