Moskisvet.com
točenje piva

Zdravje

Samo en kozarec na dan ima lahko usodne posledice

A.P.
10. 04. 2019 07.44
16

Greste vsak dan po službi s sodelavci na pivo? Čeprav so še do nedavnega mnoge študije trdile, da zmerno uživanje alkohola varuje pred boleznimi srca in ožilja, pa boste po prebranih naslednjih vrsticah, prihodnjič morda razmislili ali ne bi raje naročili kaj brezalkoholnega.

Že en kozarec alkoholne pijače je lahko usoden.
Že en kozarec alkoholne pijače je lahko usoden. FOTO: Shutterstock

Kot se je namreč izkazalo, ima lahko tudi samo en kozarec piva ali vina na dan usodne zdravstvene posledice, saj poveča tveganje možganske kapi. Tako beremo v novi raziskavi prestižnega medicinskega časopisa The Lancet, ki po najnovejših dognanjih odsvetuje zmerno uživanje alkohola.

To naj bi po preteklih študijah sicer zmanjšalo tveganje tovrstne kapi in drugih bolezni. Na črno listo sodijo tudi temna vina, ki vsebujejo največ resveratrola, to je naravnega antioksidanta, ki zaščitno vpliva na srce in ožilje. Vino namreč poviša krvni tlak, kar poveča tveganje možganske kapi.

Raziskovalci iz pekinške univerze, kitajske akademije medicinskih znanosti in oksfordske univerze, so to dokazali na 10-letni študiji opravljeni na pol milijona Kitajcev. Ugotovili so, da en ali dva kozarca alkoholne pijače na dan povečata tveganje možganske kapi kar za 15 odstotkov!

Kaj pa, če samo občasno pregloboko pogledate v kozarec? Tovrstna avantura možnost možganske kapi poveča kar za 35 odstotkov, tveganje pa je enako ne glede na vrsto alkohola.

Prvi islandski spa s pivom
Preberi še
Prvi islandski spa s pivom

Dejstvo torej je, da vas nobena alkoholna pijača ne varuje pred možgansko kapjo. Ravno obratno, poveča možnost, da vas zadane. Ob teh ugotovitvah študija še navaja, da prav tako ni nobenih dokazov, da ima zmerno uživanje alkohola blagodejne učinke na delovanje srce in da kakorkoli preprečuje srčno-žilne bolezni.

Tveganje pa je enako ne glede na vrsto alkohola.
Tveganje pa je enako ne glede na vrsto alkohola. FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417