Moskisvet.com
Prhanje

Zdravje

S prho nad kilograme in drugi pozitivni učinki tuširanja z mrzlo vodo

A.P.
14. 07. 2021 06.00
0

Čeprav večini najbolj prija topla ali celo vroča prha, pa ima tuširanje s hladno vodo številne pozitivne učinke na naš organizem in počutje.

To je najbolj spregledan del vadbe, ki pa je še kako pomemben
Preberi še
To je najbolj spregledan del vadbe, ki pa je še kako pomemben

Vroči poletni dnevi so kot naročeni za hladno prho, a te strokovnjaki ne priporočajo samo poleti, saj je tuširanje z mrzlo vodo zdravju koristno. Poleg koristi za vaše zdravje boste tudi prihranili, saj boste porabili manj vode, prav tako bo manjša poraba energije.

Hladna prha ima številne pozitivne učinke na naše zdravje in počutje.
Hladna prha ima številne pozitivne učinke na naše zdravje in počutje. FOTO: Shutterstock

Prednosti hladne prhe:

Topi kilograme

Hladna prha aktivira rjavo maščobo. Ta proizvaja toploto, za kar porablja energijo, oz. spodbudi porabo kalorij. Po raziskavah nižja temperatura poveča aktivnost te maščobe za 15-krat.

Okrepi imunski sistem

Redno tuširanje z mrzlo vodo pospeši delovanje metabolizma in poveča število belih krvničk, ki varujejo telo pred okužbami in tumorji.

Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer?
Preberi še
Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer?

Kardiovaskularni učinek

Hladna voda tudi izboljša cirkulacijo, kar pozitivno vpliva na zdravje srčno-žilnega sistema, saj izboljšan pretok krvi v organe pomaga ohranjati naravno temperaturo.

Zmanjšuje stres in blaži depresijo

Hladna voda vpliva tudi na raven stresa, saj pomaga živčnemu sistemu, da se navadi na stres. Deluje kot oksidativni stres – to je vrsta kemičnega stresa, ki ga povzročimo z življenjskim ritmom in slogom, nastaja pa, ko se začnejo v telesu kopičiti škodljive kisikove spojine. Nanj se telo sčasoma privadi in možgani tako postanejo odpornejši na stres. Mrzla voda pa ne znižuje le ravni stresnega hormona kortizola, ampak na drugi strani dviguje raven endorfinov, ki pomagajo v boju z depresijo in anksioznostjo.

Hladna prha morda ni tako prijetna kot topla, a je še kako koristna.
Hladna prha morda ni tako prijetna kot topla, a je še kako koristna. FOTO: Dreamstime

Za lepši videz

Če gre verjeti dermatologom, naj bi ob umivanju z mrzlo vodo izgubili manj naravnih olj, lasje pa naj bi bili po prhi bolj sijoči, kot če se tuširamo s toplo vodo.

Zmanjša možnost okužbe

Tuširanje z mrzlo vodo poskrbi tudi za povečanje aktivnosti limfnega sistema, ki čisti telo, tako da odnaša odpadne snovi iz telesa, s čimer se zmanjša možnost okužb.

90 minut pred spanjem storite to in spali boste kot dojenček
Preberi še
90 minut pred spanjem storite to in spali boste kot dojenček

Poveča količino testosterona

Raziskava je pokazala, da pri podganah že samo četrt ure povišane temperature testisov zmanjša raven testosterona, zato strokovnjaki sklepajo, da zmanjšanje temperature poviša njegovo raven. Toplota namreč vpliva na DNK, sintezo beljakovin in ribonukleinsko kislino (RNA).

Večja plodnost

Vroča voda velja za moško kontracepcijo, saj ima negativne učinke na plodnost. Zato pa na drugi strani hladna voda poveča število semenčic v spermi. To je pokazal tudi tritedenski eksperiment, po katerem so bili moški, ki so si v tem času vsak dan privoščili vročo kopel, pol leta neplodni.

Okrevanje mišic

Če se po fizičnem naporu tuširate z ledeno vodo, to ne le prija, pač pa tudi izboljša cirkulacijo in zmanjša količino mlečne kisline, s čimer se pospeši regeneracija mišic. Zato so ledene kopeli med profesionalnimi športniki tako priljubljene.

Zaradi tega se ne bi smeli tuširati vsak dan, ampak ...
Preberi še
Zaradi tega se ne bi smeli tuširati vsak dan, ampak ...

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470